Te śledzie robi się łatwo i szybko, a wyglądają bardzo efektownie. Podasz je na Wigilię i Święta
Śledzie z cebulą to klasyczna potrawa z tej ryby. Mało przy niej pracy, a smakuje idealnie. Cebula bowiem doskonale przełamuje słoność filetów śledziowych, a olej łagodzi smak całości. Jeśli jednak nieco znudziła wam się ta wersja śledzi, możecie ją w prosty sposób odmienić. Wystarczy dodać trochę aromatycznych przypraw.
Jakie przyprawy pasują do śledzi?
Do śledzi dodaje się zwykle pieprz, ziele angielskie i listek laurowy. Jednak można też sięgnąć po inne przyprawy. Dobrze będą pasować: nasiona kolendry, papryka wędzona i pikantna, imbir, a także goździki i anyż. Łącząc je w różne kompozycje można nadać przekąsce bardziej korzenny czy pikantny smak.
Jak zrobić aromatyczne śledzie z cebulą?
By przygotować aromatyczne śledzie z cebulą i przyprawami, najpierw należy wymoczyć śledzie. Można je moczyć w zimnej wodzie lub w mleku. Ta druga opcja sprawi, że śledzie szybciej się odsolą i będą miały aksamitny, delikatny smak. Osączone i osuszone śledzie trzeba pokroić na kawałki, posypać posiekaną cebulą i wybranymi przyprawami. Najlepiej nastawić je w słoiku i zalać całość olejem. Przed podaniem powinny postać bowiem kilka godzin w lodówce.
Przepis: Aromatyczne śledzie z cebulą
Solone filety śledziowe z dodatkiem cebuli, ostrej papryki i przypraw
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 185 w każdej porcji
Składniki
- 8 solonych filetów śledziowych
- 1 duża cebula
- 1 mała papryczka chili
- nasiona kolendry
- kilka goździków
- pieprz w ziarnach
- ok. 300 ml oleju
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówFilety śledziowe opłucz, namocz, by usunąć z nich nadmiar soli. Śledzie osącz, osusz, pokrój na kawałki. Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Papryczkę umyj, oczyść, drobno posiekaj. Do moździerza włóż nasiona kolendry, goździki i pieprz. Rozgnieć je na proszek.
- Łączenie składnikówŚledzie układaj w słoiku, przekładając je cebulą i przesypując papryczką oraz mieszanką przypraw. Całość zalej olejem np. lnianym, słonecznikowym. Śledzie wstaw na kilka godzin, a najlepiej na noc do lodówki, by smaki dobrze się przegryzły.
Jak przygotować cebulę do śledzi?
Cebulę do śledzi można dodać surową lub sparzoną. Ta druga wersja jest łagodniejsza w smaku i lżejsza dla żołądka. Jeśli więc chcecie sparzyć cebulę, obierzcie ją i pokrójcie w kostkę, a potem umieśćcie na sicie. Teraz należy ją przelać obficie wrzątkiem, osączyć i wystudzić. Dla przyspieszenia studzenia, warzywo można też przelać dodatkowo zimną wodą.