Zamiast jabłek wykorzystuję aromatyczne owoce. Pieczona kaczka na święta smakuje, jak marzenie
Mięso kaczki ma niepowtarzalny smak, a przyrządza się je dość prosto. Zwykle piekę kaczkę nadzianą jabłkami, jednak z okazji świąt, wykorzystuję inne, bardziej aromatyczne owoce. Ta potrawa od lat zachwyca całą moją rodzinę, a ja cieszę się, że mogę im sprawić tyle przyjemności, tak smacznym daniem.
Czym warto nadziać kaczkę?
Do nadziania kaczki idealnie nadają się owoce. Zwykle są to jabłka, których słodko-winny smak, doskonale podkreśla smak tego pysznego mięsa. Jednak do nadziania kaczki można też wykorzystać inne owoce. Dobrze tu sprawdzą się pomarańcze, gruszki, śliwki, a także połączenia tych owoców z jabłkami. Smaczny farsz do kaczki można też zrobić z suszonych owoców, a także z drobiowej wątróbki i suszonych owoców.
Jak upiec kaczkę z pomarańczami?
Przygotowanie kaczki z pomarańczami nie jest trudne. By mięso nabrało charakterystycznego aromatu, do wnętrza tuszki wystarczy wrzucić cząstki pomarańczy pokrojonej wraz ze skórką. Znajdującą się w brytfannie kaczkę warto też podlać sokiem pomarańczowym, wymieszanym z winem. Kaczka pieczona z pomarańczami doskonale smakuje podana z pomarańczowym sosem.
Przepis: Kaczka z pomarańczami
Świąteczna kaczka pieczona z pomarańczami
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 2 godz. 45 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 620 w każdej porcji
Składniki
- 1 kaczka ok. 2,5 kg
- majeranek
- 2 ząbki czosnku
- 2 pomarańcze
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki masła
- 2/3 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przyprawianie kaczkiKaczkę oczyść z resztek piór i tłuszczu, dokładnie umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Natrzyj ją od środka i na zewnątrz solą, pieprzem, czosnkiem oraz majerankiem. Odstaw do lodówki na kilka godzin, by nabrała aromatu.
- Pieczenie kaczkiJedną pomarańczę wyszoruj, sparz, pokrój razem ze skórką na cząstki. Pomarańczę włóż do wnętrza tuszki. Kaczkę umieść w brytfannie, polej roztopioną łyżką masła wymieszaną z łyżką miodu. Na dno brytfanny wlej połowę soku z pomarańczy i wino. Naczynie przykryj, kaczkę piecz ok. 2,5 godziny w 180 stopniach Celsjusza. Potem usuń pokrywę i piecz kaczkę jeszcze ok. 30 minut, co jakiś czas polewając ją sosem spod pieczeni.
- Przygotowanie sosuW rondelku podgrzej pozostały sok z pomarańczy z łyżką miodu i łyżką masła. Gotuj na małym ogniu, aż sos delikatnie zgęstnieje. Dopraw go solą i pieprzem. Upieczone mięso pozostaw pod przykryciem na 15 minut. Po tym czasie pokrój je na porcje. Kaczkę podawaj z sosem pomarańczowym.
Wskazówka: Do nadziania kaczki najlepiej użyć pomarańczy ekologicznej lub tradycyjną pomarańczę dokładnie wyszorować, a potem sparzyć wrzątkiem.
Z czym podać pieczoną kaczkę?
Pieczona kaczka doskonale smakuje podana z pieczonymi ziemniakami. Można ją też jednak zaserwować z ziemniakami gotowanymi, z kluskami śląskimi czy z gotowaną kaszą. Doskonałym dopełnieniem potrawy będzie surówka z czerwonej kapusty albo buraczki na ciepło. Oczywiście można ją też podać z zieloną sałatą z dodatkami.