Zamiast jabłek wykorzystuję aromatyczne owoce. Pieczona kaczka na święta smakuje, jak marzenie

Dodano:
Kaczka w pomarańczach Źródło: Shutterstock / Rashid Valitov
Przy tym świątecznym obiedzie nie ma dużo pracy, a jest pyszny i efektowny. Moją rodzinę zachwyca od lat, więc jestem pewna, że w waszych domach też się sprawdzi. Do jego przygotowania potrzebujecie kaczki i aromatycznych owoców.

Mięso kaczki ma niepowtarzalny smak, a przyrządza się je dość prosto. Zwykle piekę kaczkę nadzianą jabłkami, jednak z okazji świąt, wykorzystuję inne, bardziej aromatyczne owoce. Ta potrawa od lat zachwyca całą moją rodzinę, a ja cieszę się, że mogę im sprawić tyle przyjemności, tak smacznym daniem.

Czym warto nadziać kaczkę?

Do nadziania kaczki idealnie nadają się owoce. Zwykle są to jabłka, których słodko-winny smak, doskonale podkreśla smak tego pysznego mięsa. Jednak do nadziania kaczki można też wykorzystać inne owoce. Dobrze tu sprawdzą się pomarańcze, gruszki, śliwki, a także połączenia tych owoców z jabłkami. Smaczny farsz do kaczki można też zrobić z suszonych owoców, a także z drobiowej wątróbki i suszonych owoców.

Jak upiec kaczkę z pomarańczami?

Przygotowanie kaczki z pomarańczami nie jest trudne. By mięso nabrało charakterystycznego aromatu, do wnętrza tuszki wystarczy wrzucić cząstki pomarańczy pokrojonej wraz ze skórką. Znajdującą się w brytfannie kaczkę warto też podlać sokiem pomarańczowym, wymieszanym z winem. Kaczka pieczona z pomarańczami doskonale smakuje podana z pomarańczowym sosem.

Przepis: Kaczka z pomarańczami

Świąteczna kaczka pieczona z pomarańczami

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
2 godz. 45 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
620 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kaczka ok. 2,5 kg
  • majeranek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 pomarańcze
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki masła
  • 2/3 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przyprawianie kaczkiKaczkę oczyść z resztek piór i tłuszczu, dokładnie umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Natrzyj ją od środka i na zewnątrz solą, pieprzem, czosnkiem oraz majerankiem. Odstaw do lodówki na kilka godzin, by nabrała aromatu.
  2. Pieczenie kaczkiJedną pomarańczę wyszoruj, sparz, pokrój razem ze skórką na cząstki. Pomarańczę włóż do wnętrza tuszki. Kaczkę umieść w brytfannie, polej roztopioną łyżką masła wymieszaną z łyżką miodu. Na dno brytfanny wlej połowę soku z pomarańczy i wino. Naczynie przykryj, kaczkę piecz ok. 2,5 godziny w 180 stopniach Celsjusza. Potem usuń pokrywę i piecz kaczkę jeszcze ok. 30 minut, co jakiś czas polewając ją sosem spod pieczeni.
  3. Przygotowanie sosuW rondelku podgrzej pozostały sok z pomarańczy z łyżką miodu i łyżką masła. Gotuj na małym ogniu, aż sos delikatnie zgęstnieje. Dopraw go solą i pieprzem. Upieczone mięso pozostaw pod przykryciem na 15 minut. Po tym czasie pokrój je na porcje. Kaczkę podawaj z sosem pomarańczowym.

Wskazówka: Do nadziania kaczki najlepiej użyć pomarańczy ekologicznej lub tradycyjną pomarańczę dokładnie wyszorować, a potem sparzyć wrzątkiem.

Z czym podać pieczoną kaczkę?

Pieczona kaczka doskonale smakuje podana z pieczonymi ziemniakami. Można ją też jednak zaserwować z ziemniakami gotowanymi, z kluskami śląskimi czy z gotowaną kaszą. Doskonałym dopełnieniem potrawy będzie surówka z czerwonej kapusty albo buraczki na ciepło. Oczywiście można ją też podać z zieloną sałatą z dodatkami.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...