Zrób świąteczny schab z efektem wow. Sekret tkwi w prostym grzybowym farszu
Pieczony schab to stały punkt świątecznego menu. Jednak uzyskanie wyjątkowego smaku wymaga przestrzegania kilku ważnych zasad. Po pierwsze piekarnik nagrzewaj do średniej temperatury (około 180 stopni Celsjusza), aby mięso równomiernie się upiekło, a nie spaliło na zewnątrz. Jeśli pieczesz w wyższej temperaturze, np. 200 stopni Celsjusza, skróci to czas pieczenia, ale mięso może się wysuszyć. Po drugie podczas pierwszej części pieczenia przykryj schab folią aluminiową lub pokrywką, aby nie stracił zbyt dużo wilgoci. Na końcu pieczenia zdejmij pokrywkę, aby mięso ładnie się zrumieniło. Po trzecie, po wyjęciu mięsa z piekarnika, pozwól mu odpocząć przez kilka minut przed krojeniem. Dzięki temu soki, które związały się w trakcie pieczenia, równomiernie rozprowadzą się w mięsie, co sprawi, że będzie bardziej soczyste.
Wskazówka: jeśli masz termometr do mięsa, użyj go, aby sprawdzić, czy schab osiągnął odpowiednią temperaturę wewnętrzną. Optymalna temperatura to 70–75 stopni Celsjusza, wówczas mięso jest dobrze upieczone, soczyste, ale nie wysuszone.
Jak przygotować nadziewany pieczony schab?
Przygotowanie świątecznego schabu zacznij od wyboru mięsa. Idealny będzie duży kawałek bez kości z odrobiną tłuszczu wokół. Tłuszcz w czasie pieczenia się wytopi i nawilży mięso. Przed pieczeniem w piekarniku, obsmaż mięso. Pomaga to zatrzymać soki wewnątrz mięsa. Smaż schab na patelni na wysokiej temperaturze, aż ładnie się zarumieni z każdej strony, a następnie przełóż do naczynia żaroodpornego.
Przepis: Nadziewany pieczony schab
Świąteczny schab z farszem z pieczarek i aromatycznych ziół.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 45 min.
- Czas gotowania
- 1 godz.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 350 w każdej porcji
Składniki
- 1 kg schabu wieprzowego bez kości
- 300 g pieczarek
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oleju
- 1/2 szklanki bulionu (warzywnego lub drobiowego)
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżka musztardy
- sól i pieprz do smaku
- kilka gałązek świeżego tymianku lub rozmarynu
Sposób przygotowania
- Przygotowanie mięsaUmyj schab, osusz i natnij go wzdłuż na płat, ale nie przecinaj całkowicie. Rozłóż mięso jak książkę i delikatnie rozbij tłuczkiem, aby uzyskać równą grubość. Mięso natrzyj solą, pieprzem, papryką oraz majerankiem. Posmaruj musztardą i odstaw na 30 minut do lodówki.
- Przygotowanie farszuPosiekaj drobno cebulę i czosnek. Grzyby pokrój w kostkę. Cebulę obierz i drobno posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę. Pieczarki umyj, osusz, obierz i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy i podsmaż cebulę, aż będzie szklista. Dodaj czosnek i smaż przez 1 minutę, a następnie odstaw do ostygnięcia. Następnie dodaj grzyby i smaż, aż odparuje nadmiar wody. Dopraw solą i pieprzem.
- Nadziewanie mięsaRozłóż mięso na blacie i równomiernie rozprowadź farsz na powierzchni. Zwiń schab w roladę i zwiąż sznurkiem kuchennym lub zabezpiecz wykałaczkami.
- Pieczenie mięsaRozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż roladę ze wszystkich stron na złoty kolor. Przełóż schab do naczynia żaroodpornego. Wlej bulion na dno naczynia i dodaj świeże gałązki tymianku lub rozmarynu. Piecz pod przykryciem przez około 50-60 minut. Co jakiś czas polewaj mięso powstałym sosem. Na ostatnie 10 minut pieczenia zdejmij pokrywkę, aby mięso się ładnie zrumieniło.
Jaki farsz jest najlepszy do pieczonego schabu?
W moim przepisie farsz opieram się na pieczarkach. Możesz jednak dodać także szpinak czy orzechy włoskie, a nawet kasztany. W niektórych wersjach schab nadziewany grzybami jest owijany ciastem francuskim przed pieczeniem, co dodaje chrupkości i podnosi estetykę dania.
Z czym podawać nadziewany pieczony schab?
Wszystko zależy do rodzaju menu, jakie chcesz zaserwować. Jeśli stawiasz na klasykę, to danie będzie idealne do ziemniaczanego purée i buraczków. W wersji nowoczesnej świetnie komponuje się z kaszą gryczaną lub pieczonymi batatami. Z kolei w eleganckim menu sprawdzi się z purée z pasternaku i sosem z czerwonego wina. To danie, choć tradycyjne, można łatwo dostosować do współczesnych kulinarnych gustów.
Porada: schab najlepiej kroić na plastry o grubości około 1–1,5 cm. Używaj ostrego noża, aby nie uszkodzić struktury mięsa.