Ten przepis to hit na święta. Zrób lekką i aromatyczną pieczeń z indyka bez zbędnych kalorii

Dodano:
Pieczeń z indyka Źródło: Shutterstock
Szukasz niskokalorycznej mięsnej potrawy na bożonarodzeniowy stół? Dietetyczna i aromatyczna pieczeń z indyka to doskonały wybór dla miłośników lekkiej kuchni.

Pieczeń z indyka w towarzystwie słodkiej kukurydzy i aromatycznych ziół to moja lekka i zdrowa wersja tradycyjnej pieczeni mięsnej. Ta potrawa sprawi, że od świątecznego stołu odejdziesz bez kalorycznych wyrzutów sumienia. Mój mięsny chlebek przygotowuje z chudego, mielonego mięsa indyka, co sprawia, że jest mniej tłusty niż klasyczne meatloafy z wołowiny czy wieprzowiny. Dodatek kukurydzy oraz ziół nadaje potrawie wyjątkowy smak.

Wskazówka: indyk jest jednym z najchudszych mięs, bogatym w białko i niskokalorycznym. Doskonale nadaje się do dietetycznych wersji pieczeni.

Jak ć świąteczną pieczeń z indyka?

Przygotowanie tej potrawy nie zajmuje dużo czasu. Wystarczy połączyć składniki, aby powstała mięsna masa, którą umieszczasz w naczyniu i pieczesz. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw pieczeń na kilka minut do ostygnięcia, aby łatwiej się kroiła. Serwuj z ulubionymi dodatkami, np. purée ziemniaczanym, świąteczną sałatką lub sosem jogurtowym. Jeśli zostanie trochę pieczeni, możesz kroić ją na cienkie plasterki i użyć jako dodatek do kanapek, wrapów lub sałatek. Świetnie smakuje również w formie podsmażonych kawałków dodanych do makaronu.

Porada: w przepisie użyłam suszonych ziół, jeśli używasz świeżych, to musisz dodać ich więcej. Zamiast pół łyżeczki – całą.

Przepis: Pieczeń z indyka

Aromatyczny indyk z dodatkiem kukurydzy. Czas pieczenia tej potrawy to około 50-60 minut.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
międzynarodowa
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
1 godz.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
276 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg mielonego mięsa z indyka
  • 1 szklanka kukurydzy z puszki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1/4 szklanki mleka
  • 2 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku lub 1 łyżka świeżego
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano lub 1 łyżka świeżego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówKukurydzę wyjmij z puszki i dobrze ją odsącz. Cebulę obierz i drobno posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy i podsmaż cebulę, aż będzie szklista. Dodaj czosnek i smaż przez 1 minutę, a następnie odstaw do ostygnięcia.
  2. Przygotowanie masy mięsnejW dużej misce połącz mięso mielone z indyka, jajka, bułkę tartą i mleko. Dodaj ostudzoną cebulę i czosnek, kukurydzę, natkę pietruszki, tymianek, oregano i paprykę. Dopraw masę solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszaj, najlepiej dłońmi, aż masa będzie jednolita.
  3. Formowanie masy mięsnejZ powstałej masy mięsnej uformuj kształt pieczeni i przełóż do wysmarowanego oliwą naczynia do pieczenia. Alternatywnie możesz użyć keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. PieczenieRozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza (góra-dół). Piecz pieczeń przez 50-60 minut. W połowie czasu pieczenia możesz delikatnie posmarować pieczeń oliwą, aby nabrała złocistego koloru.

Pieczeń z indyka a amerykańskie meatloafy

Nietrudno odgadnąć korzenie tej potrawy. To popularny w Stanach Zjednoczonych meatloaf. Choć wywodzi się z Europy, to swoją popularność zawdzięcza Wielkiemu Kryzysowi. W chudych czasach danie to było po prostu sposobem na wykorzystanie resztek i tańszych składników.

Pieczeń z indyka to ulubieniec dzieci

Kukurydza w mięsie dodaje delikatnej słodyczy, dzięki czemu potrawa jest chętnie jedzona przez najmłodszych. Możesz też uformować z masy mięsnej mniejsze klopsiki, co urozmaici posiłek dla dzieci. Milusińscy będą zachwyceni.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...