Schab ze śliwką to obowiązkowe pieczyste na moim stole. Wiem, jak go upiec, by nie był suchy

Dodano:
Schab ze śliwką
Schab ze śliwką Źródło: Shutterstock / Teresa Kasprzycka
Jak Święta, to schab. A jak schab, to tylko ze śliwkami. To pieczyste na dobre wpisało się w naszą rodzinną tradycję i wszyscy co roku na niego czekają. I muszę przyznać, że to połączenie jest naprawdę udane, a mięso zawsze wychodzi mi soczyste.

Schab to jedno z najczęściej pieczonych przez nas mięs. To dlatego, że jest delikatny, wygląda bardzo elegancko, a na dodatek ma przystępną cenę. Ponieważ jednak jest dość chudym mięsem, łatwo o jego przesuszenie. Sztuką jest więc upieczenie schabu, tak by był soczysty i miękki. Ja mam jednak na niego swój patent.

Jak upiec schab by był soczysty?

Smaczny, pieczony schab powinien być miękki i soczysty. Jak osiągnąć taki efekt? Przede wszystkim istotny jest sam proces pieczenia, który nie powinien trwać zbyt długo. Przyjmuje się, że każdy kilogram mięsa powinien spędzić w piekarniku godzinę. Ważna jest też temperatura pieczenia. Średnia wynosi ok. 180 stopni Celsjusza, choć pieczenie mięsa warto rozpocząć nawet w 210 stopniach Celsjusza, po to, by na powierzchni utworzyła się skórka. Skórka to naturalna bariera, która ma ograniczać wypływanie soków z pieczonego mięsa.

Schab przed pieczeniem warto zamarynować w solance z przyprawami. Dzięki temu będzie bardziej soczysty i pełen smaku. Można ją zrobić z 1 l wody, 2 łyżek soli, czosnku i ziół. Mięso powinno w niej poleżeć przynajmniej 6 godzin.

Jak upiec soczysty schab ze śliwkami?

Przygotowanie schabu pieczonego ze śliwkami jest niezwykle proste. Wystarczy zrobić w mięsie nacięcie długim, ostrym nożem, a potem napełnić je suszonymi śliwkami. Owoce wcześniej warto namoczyć np. w czerwonym winie, dzięki czemu mięso wyjdzie jeszcze smaczniejsze. Nadziany schab należy natrzeć przyprawami i odstawić na kilka godzin do lodówki. Potem przychodzi czas na jego pieczenie. W tym celu ocieplam mięso do temperatury pokojowej, a potem krótko obsmażam je na patelni. Zabieg ten zapewnia pieczeni soczystość i apetycznie rumianą skórkę.

Przepis: Schab ze śliwkami

Schab pieczony z suszonymi śliwkami

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
1 godz. 40 min.
Liczba porcji
30
Liczba kalorii
125 w każdej porcji

Składniki

  • 1,5 kg schabu bez kości
  • 200 g suszonych śliwek
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • 150 ml białego wina
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Faszerowanie schabuŚliwki opłucz, namocz w winie. Schab umyj, osusz papierowym ręcznikiem. Ostrym nożem wykonaj nacięcie przez środek schabu. Śliwki osącz (wina nie wylewaj), wypełnij nimi nacięcie w mięsie, rozcięcie zepnij wykałaczkami.
  2. Przyprawianie mięsaW miseczce wymieszaj olej z majerankiem, tymiankiem, solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Marynatą natrzyj schab, odstaw go na 4-6 godzin do lodówki.
  3. Pieczenie schabuPo tym czasie mięso wyjmij z lodówki i ociepl do temperatury pokojowej. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Patelnię rozgrzej, zrumień na niej schab z każdej strony. Przełóż go do brytfanny, podlej winem, przykryj folią aluminiową. Piecz ok. 1,5 godziny, co pól godziny polewając mięso płynem spod pieczeni.

Wskazówka: Jeśli chcesz podać schab na ciepło do obiadu, przed pokrojeniem pozostaw go na 10 minut w ciepłym miejscu, by zawarte w nim soki równomiernie się rozeszły.

Czym jeszcze można nadziać schab?

Do nadziania świątecznego schabu można też wykorzystać inne produkty. Suszone śliwki warto połączyć z suszonymi morelami lub żurawiną, dzięki czemu farsz będzie miał pełniejszy smak i ładniejszy wygląd. Można też napełnić go jabłkami i suszonymi żurawinami albo farszem z suszonych moreli i orzechów włoskich. Dobrze też sprawdzi się nadzienie z podduszonych, suszonych grzybów.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...