Tej chrupiącej sałatce nikt się nie oprze. A zrobisz ją w kwadrans z tanich składników

Dodano:
Chrupiąca sałatka z grzankami Źródło: Shutterstock / Elena Hramova
Sałatkę można zjeść na przekąskę lub podać na przystawkę. Wszystko zależy od sytuacji i sposobu podania. Tę chrupiącą sałatkę z grzankami w tym roku zrobię na Święta, w zeszłym podałam w Sylwestra.

Sałatki mogą być lekkie lub pożywne. A moja chrupiąca sałatka z grzankami w sumie łączy obie te cechy. Dzięki niskokalorycznej bazie, trudno po niej przytyć. A za sprawą sycących dodatków, można się nią najeść. Co więcej, do przygotowania tej sałatki wystarczy kwadrans i pięć tanich składników. Tę potrawę możecie zjeść jako codzienną przekąskę lub podać w formie eleganckiej przystawki.

Z czego zrobić bazę do chrupiącej sałatki?

Doskonałą, niskokaloryczną bazą do chrupiącej sałatki jest sałata. Najlepiej sprawdzi się sałata lodowa, która jest wyjątkowo soczysta i krucha. Można ją jednak zastąpić np. sałatą rzymską lub kapustą pekińską. Dość dobrze sprawdzi się tu też świeży szpinak, który idealnie komponuje się ze wszystkimi dodatkami.

Jak zrobić chrupiącą sałatkę z grzankami?

Przygotowując chrupiącą sałatkę, najpierw przyrządzam grzanki i rozdrabniam warzywa. Potem kroję i smażę kurczaka i jeszcze ciepłego dodaję do sałatki. Dzięki temu jest delikatny i niezwykle smaczny. Ciekawym dodatkiem smakowym jest tu ser feta, pokryty ziołowym jogurtem. Prezentuje się niezwykle apetycznie i dodaje sałatce soczystości.

Przepis: Chrupiąca sałatka z grzankami

Sałatka z sałaty lodowej, cebuli, kurczaka, serka i grzanek

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
180 w każdej porcji

Składniki

  • 1 nieduża główka sałaty lodowej
  • 2-3 kromki bułki
  • 2 łyżki oleju
  • ok. 200 g fileta z piersi kurczaka
  • czosnek granulowany
  • papryka słodka
  • sól, pieprz
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 100 g sera feta
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka koperku
  • 2 łyżki oliwy z oliwej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówKromki bułki pokrój w kostkę, zrumień na patelni z olejem, przestudź. Liście sałaty porwij na kawałki. Cebulę obierz, pokrój w piórka. Ser feta pokrój w kostkę, wymieszaj z jogurtem i koperkiem.
  2. Przygotowanie sałatkiDo sałaty dodaj cebulę, sos z oliwy, soku z cytryny i miodu oraz trochę soli i pieprzu, wymieszaj. Sałatę posyp kawałkami sera feta oraz grzankami. Kurczaka pokrój w paski, przypraw go solą, pieprzem, czosnkiem i papryką. Usmaż na patelni, jeszcze ciepłym posyp sałatkę.

Czym można wzbogacić chrupiącą sałatkę z grzankami?

Do chrupiącej sałatki z grzankami będą też pasować inne dodatki. Dobrze sprawdzą się cząstki pomidora czy ugotowanego na twardo jajka. Sałatkę można także posypać podprażonymi na suchej patelni pestkami słonecznika. Składniki te doskonale wpłyną na smak, pożywność, ale też strukturę potrawy. Jeśli zaś chodzi o białkowy dodatek, to oprócz kurczaka, może nim być np. tuńczyk z puszki (w sosie własnym lub oleju), wędzony łosoś czy zrumieniony boczek.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...