Śledzie w tym wyrazistym sosie są dobre na Wigilię i świąteczną przystawkę. Zrobisz je raz-dwa
Trudno wyobrazić sobie Wigilię bez śledzia. Ta popularna, smaczna ryba na niektórych stołach występuje nawet w kilku postaciach. U mnie obowiązkowy jest z pewnością śledź w aromatycznym sosie. Przepadają z nim wszyscy dorośli. Smak tej przystawki nie jest oklepany, a robi się ją szybko i łatwo.
Jakie śledzie podać w sosie?
Na wszelkiego rodzaju przekąski i przystawki najlepsze są solone filety śledziowe. To dlatego, że wystarczy je tylko wymoczyć i połączyć z wybranymi składnikami. Nie trzeba ich więc oczyszczać, tak, jak to należy zrobić z całymi śledziami solonymi. Te po oczyszczeniu również należy wymoczyć, bo przed zepsuciem zabezpiecza je duża ilość soli. Ja czasami też sięgam po filety śledziowe w oleju, które zazwyczaj także wymagają wymoczenia, bo są bardzo słone. W sosie musztardowym możecie również podać śledzie z zalewy korzennej.
Jak zrobić śledzie w sosie musztardowym?
Przygotowanie śledzi w sosie musztardowym jest proste i szybkie. Wystarczy je tylko wymoczyć w wodzie, co w zależności od upodobań smakowych może trwać 2 do 8 godzin. W tym czasie można też zmieniać wodę, by przyspieszyć proces odsalania ryby. Po osączeniu i osuszeniu, rybę należy pokroić na kawałki i polać sosem. Warto wstawić śledzia na kilka godzin do lodówki, by wszystkie smaki dobrze się przegryzły.
Przepis: Śledzie w sosie musztardowym
Solone filety śledziowe podane w wyrazistym sosie musztardowym
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 115 w każdej porcji
Składniki
- 8 solonych filetów śledziowych
- 1 cebula
- 4 łyżki musztardy
- 200 ml kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
- pieprz
Sposób przygotowania
- Moczenie śledziFilety śledziowe opłucz, zalej zimną wodą, odstaw na 2-8 godzin, by usunąć z nich nadmiar soli. Po tym czasie filety odcedź, osącz, osusz i pokrój na nieduże kawałki.
- Przygotowanie dodatkówCebulę obierz, pokrój w kostkę lub półkrążki. Śmietanę wymieszaj z musztardą, majonezem i miodem. Dopraw do smaku sokiem z cytryny i pieprzem.
- Przekładanie śledziNa dno słoika włóż warstwę śledzi. Posyp ją cebulą, polej sosem musztardowym. W ten sposób zużyj wszystkie składniki. Słoik zakręć, wstaw na kilka godzin do lodówki, by wszystkie smaki dobrze się przegryzły.
Inna wersja śledzi w sosie musztardowym
Jeśli odpowiada wam połączenie musztardy i śledzi, możecie przygotować do nich niezwykle prosty sos musztardowy. W tym celu wystarczy wymieszać musztardę i olej w proporcji 1:1 i całość dosłodzić do smaku cukrem pudrem lub miodem. Po zalaniu śledzi sosem również trzeba je wstawić na kilka godzin do lodówki.