Śledzie w tym wyrazistym sosie są dobre na Wigilię i świąteczną przystawkę. Zrobisz je raz-dwa

Dodano:
Śledzie w sosie musztardowym Źródło: Shutterstock / Jacek Chabraszewski
Jeśli zastanawiacie się, jak przyrządzić śledzie na Wigilię lub Święta, mam dla was oryginalną propozycję. Podajcie je z wyrazistym sosem, a zachwycą smakiem. Robi się je raz-dwa, ale powinny trochę poleżeć w sosie.

Trudno wyobrazić sobie Wigilię bez śledzia. Ta popularna, smaczna ryba na niektórych stołach występuje nawet w kilku postaciach. U mnie obowiązkowy jest z pewnością śledź w aromatycznym sosie. Przepadają z nim wszyscy dorośli. Smak tej przystawki nie jest oklepany, a robi się ją szybko i łatwo.

Jakie śledzie podać w sosie?

Na wszelkiego rodzaju przekąski i przystawki najlepsze są solone filety śledziowe. To dlatego, że wystarczy je tylko wymoczyć i połączyć z wybranymi składnikami. Nie trzeba ich więc oczyszczać, tak, jak to należy zrobić z całymi śledziami solonymi. Te po oczyszczeniu również należy wymoczyć, bo przed zepsuciem zabezpiecza je duża ilość soli. Ja czasami też sięgam po filety śledziowe w oleju, które zazwyczaj także wymagają wymoczenia, bo są bardzo słone. W sosie musztardowym możecie również podać śledzie z zalewy korzennej.

Jak zrobić śledzie w sosie musztardowym?

Przygotowanie śledzi w sosie musztardowym jest proste i szybkie. Wystarczy je tylko wymoczyć w wodzie, co w zależności od upodobań smakowych może trwać 2 do 8 godzin. W tym czasie można też zmieniać wodę, by przyspieszyć proces odsalania ryby. Po osączeniu i osuszeniu, rybę należy pokroić na kawałki i polać sosem. Warto wstawić śledzia na kilka godzin do lodówki, by wszystkie smaki dobrze się przegryzły.

Przepis: Śledzie w sosie musztardowym

Solone filety śledziowe podane w wyrazistym sosie musztardowym

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
115 w każdej porcji

Składniki

  • 8 solonych filetów śledziowych
  • 1 cebula
  • 4 łyżki musztardy
  • 200 ml kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • pieprz

Sposób przygotowania

  1. Moczenie śledziFilety śledziowe opłucz, zalej zimną wodą, odstaw na 2-8 godzin, by usunąć z nich nadmiar soli. Po tym czasie filety odcedź, osącz, osusz i pokrój na nieduże kawałki.
  2. Przygotowanie dodatkówCebulę obierz, pokrój w kostkę lub półkrążki. Śmietanę wymieszaj z musztardą, majonezem i miodem. Dopraw do smaku sokiem z cytryny i pieprzem.
  3. Przekładanie śledziNa dno słoika włóż warstwę śledzi. Posyp ją cebulą, polej sosem musztardowym. W ten sposób zużyj wszystkie składniki. Słoik zakręć, wstaw na kilka godzin do lodówki, by wszystkie smaki dobrze się przegryzły.

Inna wersja śledzi w sosie musztardowym

Jeśli odpowiada wam połączenie musztardy i śledzi, możecie przygotować do nich niezwykle prosty sos musztardowy. W tym celu wystarczy wymieszać musztardę i olej w proporcji 1:1 i całość dosłodzić do smaku cukrem pudrem lub miodem. Po zalaniu śledzi sosem również trzeba je wstawić na kilka godzin do lodówki.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...