Nazywam te ciasteczka pierniczkami last minute lub oszukanymi pierniczkami. Robi się je szybko, a smakują rewelacyjnie

Dodano:
Oszukane pierniczki Źródło: Shutterstock / MyBestCollection
Łatwe i szybkie pierniczki? To jest możliwe, chociaż nie jest to typowe ciasto piernikowe. To doskonały przepis dla zabieganych, którzy za pieczenie zabiorą się na ostatnią chwilę.

Pierniczki last minute, szybkie pierniczki czy też oszukane pierniczki. Dlaczego oszukane? Bo tradycyjne ciasto piernikowe to ciasto z dodatkiem miodu i środka spulchniającego, to ciasto, które potrzebuje nieco czasu, aby zyskać idealną konsystencję. A bazą tych ciastek piernikowych jest najzwyklejsze i najprostsze kruche ciasto maślane. Ma prosty skład i po chwili od zagniecenia jest gotowe do wykrawania i pieczenia.

Jak zrobić szybkie pierniczki?

Baza szybkich pierniczków to delikatne i idealne kruche ciasto na bazie masła. Dodaję do nich przyprawę piernikową dla smaku i kakao dla koloru i również podkręcenia smaku. Ważne jest, aby ciasto zagnieść szybko i nie ocieplać go (ciasto kruche nie lubi ciepła). Dlatego przed pieczeniem dobrze jest jeszcze je włożyć do lodówki, ewentualnie do zamrażarki. Dzięki temu gotowe ciastka będą wręcz rozpływać się w ustach.

Rada: w bardziej oszczędnej, ekonomicznej wersji można dodać do ciasta margarynę do pieczenia zamiast masła, wówczas margaryna również musi być schłodzona.

Przepis: Oszukane pierniczki

Prosty przepis na ciasteczka korzenne.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
20
Liczba kalorii
646 w każdej porcji

Składniki

  • 750 g mąki pszennej
  • 500 g zimnego masła
  • 250 g cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 1 płaska łyżka kakao
  • 1 płaska łyżka przyprawy piernikowej

Sposób przygotowania

  1. Robienie ciastaZimne masło posiekaj z mąką na stolnicy. Dodaj cukier, żółtka, kakao i przyprawę. Zagnieć jednolite ciasto, zawiń w folię i wstaw na ok. 30 minut do lodówki lub zamrażarki, aby się schłodziło.
  2. Pieczenie ciastekCiasto podziel na 2-3 części. Każdą rozwałkuj na podsypanym mąką stole. Wycinaj dowolne kształty i piecz 12-15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Gotowe ciasteczka należy dobrze ostudzić (gorące łatwo się kruszą). Można je przechowywać 2-3 tygodnie, najlepiej w szczelnym pojemniczku.

Jak udekorować oszukane pierniczki?

Ciasta rewelacyjnie smakują bez żadnych dodatków, ale oszukane pierniczki po wystudzeniu można dekorować dokładnie tak samo, jak tradycyjne pierniki. Idealni smakują i wyglądają ozdobione lukrem (można wykorzystać tu lukier królewski, ale też gotowe lukry i pisaki, które są do kupienia w marketach). Oczywiście zadanie udekorowania tych szybkich pierniczków można powierzyć najmłodszym domownikom. Oprócz lukru przydadzą się wtedy też kolorowe posypki, polewa czekoladowa, kolorowe cukierki, wiórki kokosowe, posiekane orzechy czy suszone owoce.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...