Nazywam te ciasteczka pierniczkami last minute lub oszukanymi pierniczkami. Robi się je szybko, a smakują rewelacyjnie
Pierniczki last minute, szybkie pierniczki czy też oszukane pierniczki. Dlaczego oszukane? Bo tradycyjne ciasto piernikowe to ciasto z dodatkiem miodu i środka spulchniającego, to ciasto, które potrzebuje nieco czasu, aby zyskać idealną konsystencję. A bazą tych ciastek piernikowych jest najzwyklejsze i najprostsze kruche ciasto maślane. Ma prosty skład i po chwili od zagniecenia jest gotowe do wykrawania i pieczenia.
Jak zrobić szybkie pierniczki?
Baza szybkich pierniczków to delikatne i idealne kruche ciasto na bazie masła. Dodaję do nich przyprawę piernikową dla smaku i kakao dla koloru i również podkręcenia smaku. Ważne jest, aby ciasto zagnieść szybko i nie ocieplać go (ciasto kruche nie lubi ciepła). Dlatego przed pieczeniem dobrze jest jeszcze je włożyć do lodówki, ewentualnie do zamrażarki. Dzięki temu gotowe ciastka będą wręcz rozpływać się w ustach.
Rada: w bardziej oszczędnej, ekonomicznej wersji można dodać do ciasta margarynę do pieczenia zamiast masła, wówczas margaryna również musi być schłodzona.
Przepis: Oszukane pierniczki
Prosty przepis na ciasteczka korzenne.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 20
- Liczba kalorii
- 646 w każdej porcji
Składniki
- 750 g mąki pszennej
- 500 g zimnego masła
- 250 g cukru pudru
- 3 żółtka
- 1 płaska łyżka kakao
- 1 płaska łyżka przyprawy piernikowej
Sposób przygotowania
- Robienie ciastaZimne masło posiekaj z mąką na stolnicy. Dodaj cukier, żółtka, kakao i przyprawę. Zagnieć jednolite ciasto, zawiń w folię i wstaw na ok. 30 minut do lodówki lub zamrażarki, aby się schłodziło.
- Pieczenie ciastekCiasto podziel na 2-3 części. Każdą rozwałkuj na podsypanym mąką stole. Wycinaj dowolne kształty i piecz 12-15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Gotowe ciasteczka należy dobrze ostudzić (gorące łatwo się kruszą). Można je przechowywać 2-3 tygodnie, najlepiej w szczelnym pojemniczku.
Jak udekorować oszukane pierniczki?
Ciasta rewelacyjnie smakują bez żadnych dodatków, ale oszukane pierniczki po wystudzeniu można dekorować dokładnie tak samo, jak tradycyjne pierniki. Idealni smakują i wyglądają ozdobione lukrem (można wykorzystać tu lukier królewski, ale też gotowe lukry i pisaki, które są do kupienia w marketach). Oczywiście zadanie udekorowania tych szybkich pierniczków można powierzyć najmłodszym domownikom. Oprócz lukru przydadzą się wtedy też kolorowe posypki, polewa czekoladowa, kolorowe cukierki, wiórki kokosowe, posiekane orzechy czy suszone owoce.