Ta prosta przystawka doskonale dekoruje świąteczny stół. Robię ją z 4 składników

Dodano:
Choinki na przystawkę Źródło: Shutterstock / Lika Mostova
Świąteczny obiad zwykle nie składa się z samej zupy i drugiego dania. Przed obiadem warto podać przekąskę, a po nim efektowny deser. Jeśli chodzi o przystawkę, w zeszłym roku w moim domu doskonale sprawdziły się proste choinki.

Jak dodać daniom świątecznego charakteru? Można to zrobić, sięgając po produkty kojarzące się z Bożym Narodzeniem lub nadając potrawom świąteczne kształty. Gwiazdki, choinki i mikołaje są tu jak najbardziej pożądane. Ja w zeszłym roku na przystawkę podałam efektowne choinki, których podstawą były kruche babeczki. Całość wyglądała niezwykle dekoracyjnie i doskonale smakowała.

Czym nadziać kruche babeczki?

Kruche babeczki na przystawkę można nadziać pastą. Na święta Bożego Narodzenia dobrze sprawdzi się pasta rybna, którą można przygotować np. z wędzonej makreli lub z tuńczyka z puszki. Dobrym pomysłem będzie też farsz z twarogu połączonego z warzywami i czosnkiem. Taka przekąska będzie lekka i orzeźwiająca.

Jak zrobić choinki na przystawkę?

Choinki na przystawkę to tak naprawdę kruche babeczki z prostym farszem, które są ozdobione choinką z plastra ogórka. Choinka jest prosta do zrobienia, a wygląda bardzo efektownie.

Przepis: Choinki na przystawkę

Ogórkowe choinki na podstawie z kruchych babeczek

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
20 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
150 w każdej porcji

Składniki

  • 6 kruchych, słonych babeczek
  • 150 g kremowego twarożku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 strąka czerwonej papryki
  • 1 ogórek sałatkowy
  • sól, pieprz
  • 6 patyczków do szaszłyków

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie babeczekZ części papryki wykrój 6 małych gwiazdek do dekoracji. Pozostałą paprykę pokrój w niedużą kostkę. Dodaj ją do twarożku razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem. Babeczki napełnij farszem z twarogu i papryki.
  2. Dekorowanie babeczekOgórek umyj, wytrzyj, pokrój wzdłuż w cienkie plasterki. Na drewniane patyczki do szaszłyków nadziewaj plasterki ogórków tak, by powstały choinki. Każdą wbij w nadzianą babeczkę. Górę choinek ozdób gwiazdką z papryki.

Inna wersja choinek na przystawkę

Choinki na przystawkę można też przygotować na podstawie babeczek z ciasta francuskiego. Gdy sięgniecie po gotowe ciasto francuskie, powstaną raz-dwa. Jak zrobić korpusy do babeczek? Ciasto należy wyjąć z lodówki na 15 minut przed przygotowaniem i rozwinąć je. Na blasze z piekarnika trzeba ułożyć foremki do babeczek, ustawiając je do góry dnem (muszą być czyste!). Teraz każdą foremkę należy obłożyć ciastem, lekko je docisnąć i odkroić nadmiar. Ciasto smarujemy rozkłóconym jajkiem i wstawiamy całość do piekarnika o temperaturze 200 stopni Celsjusza. Po 12-15 minutach pieczenia babeczki są gotowe. Gdy lekko przestygną, trzeba je zdjąć z foremek i wystudzić.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...