Ta prosta przystawka doskonale dekoruje świąteczny stół. Robię ją z 4 składników
Jak dodać daniom świątecznego charakteru? Można to zrobić, sięgając po produkty kojarzące się z Bożym Narodzeniem lub nadając potrawom świąteczne kształty. Gwiazdki, choinki i mikołaje są tu jak najbardziej pożądane. Ja w zeszłym roku na przystawkę podałam efektowne choinki, których podstawą były kruche babeczki. Całość wyglądała niezwykle dekoracyjnie i doskonale smakowała.
Czym nadziać kruche babeczki?
Kruche babeczki na przystawkę można nadziać pastą. Na święta Bożego Narodzenia dobrze sprawdzi się pasta rybna, którą można przygotować np. z wędzonej makreli lub z tuńczyka z puszki. Dobrym pomysłem będzie też farsz z twarogu połączonego z warzywami i czosnkiem. Taka przekąska będzie lekka i orzeźwiająca.
Jak zrobić choinki na przystawkę?
Choinki na przystawkę to tak naprawdę kruche babeczki z prostym farszem, które są ozdobione choinką z plastra ogórka. Choinka jest prosta do zrobienia, a wygląda bardzo efektownie.
Przepis: Choinki na przystawkę
Ogórkowe choinki na podstawie z kruchych babeczek
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 150 w każdej porcji
Składniki
- 6 kruchych, słonych babeczek
- 150 g kremowego twarożku
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 strąka czerwonej papryki
- 1 ogórek sałatkowy
- sól, pieprz
- 6 patyczków do szaszłyków
Sposób przygotowania
- Przygotowanie babeczekZ części papryki wykrój 6 małych gwiazdek do dekoracji. Pozostałą paprykę pokrój w niedużą kostkę. Dodaj ją do twarożku razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem. Babeczki napełnij farszem z twarogu i papryki.
- Dekorowanie babeczekOgórek umyj, wytrzyj, pokrój wzdłuż w cienkie plasterki. Na drewniane patyczki do szaszłyków nadziewaj plasterki ogórków tak, by powstały choinki. Każdą wbij w nadzianą babeczkę. Górę choinek ozdób gwiazdką z papryki.
Inna wersja choinek na przystawkę
Choinki na przystawkę można też przygotować na podstawie babeczek z ciasta francuskiego. Gdy sięgniecie po gotowe ciasto francuskie, powstaną raz-dwa. Jak zrobić korpusy do babeczek? Ciasto należy wyjąć z lodówki na 15 minut przed przygotowaniem i rozwinąć je. Na blasze z piekarnika trzeba ułożyć foremki do babeczek, ustawiając je do góry dnem (muszą być czyste!). Teraz każdą foremkę należy obłożyć ciastem, lekko je docisnąć i odkroić nadmiar. Ciasto smarujemy rozkłóconym jajkiem i wstawiamy całość do piekarnika o temperaturze 200 stopni Celsjusza. Po 12-15 minutach pieczenia babeczki są gotowe. Gdy lekko przestygną, trzeba je zdjąć z foremek i wystudzić.