Lekka sałatka makaronowa, którą zrobisz w kwadrans. Wystarczy tylko 5 składników

Dodano:
Sałatka makaronowa Źródło: Shutterstock / nickichen
Sałatka makaronowa to pożywna i smaczna przekąska. Moja jest przy tym delikatna, bo dodaję do niej lekkie składniki. Taką sałatkę można zjeść, gdy najdzie was głód, a nawet podać na kolację. Wszyscy z pewnością zjedzą ją z przyjemnością.

Sałatka na bazie makaronu jest sycąca właśnie dzięki temu podstawowemu składnikowi. Jest on bogaty w skrobię, która stanowi doskonałe źródło energii. O smaku i charakterze sałatki przesądzają użyte dodatki. Mogą być pożywne albo lekkie. W moim domu sprawdza się ta druga wersja, bo ma orzeźwiający smak i zjada się ją z wielką przyjemnością.

Jak przygotować makaron do sałatki?

Makaron do sałatki trzeba ugotować al dente. Oznacza to, że nie może być zbyt miękki, a ma pozostać twardawy, tak by w czasie jedzenia stawiał zębom lekki opór. Najlepiej sięgnąć po grubszy makaron typu penne, świderki czy kokardki. Po ugotowaniu makaron warto zahartować, czyli przelać zimną wodą. Dzięki temu szybko zostanie zatrzymany proces gotowania i kluski nie będą się sklejać.

Jak zrobić sałatkę makaronową ze szpinakiem?

Połączenie makaronu i świeżego szpinaku nie jest zbyt oczywiste, a jednak bardzo smaczne. Szpinak wprowadza bowiem do sałatki świeże nuty, a także dodaje jej apetycznego wyglądu. Poza tym dorzucam do tej przekąski składniki lekkie, a pełne smaku. Są to: świeże pomidory, ser feta i orzeszki pinii. Wszystkie doskonale komponują się ze sobą, tworząc pyszną całość.

Przepis: Sałatka makaronowa ze szpinakiem

Sałatka z makaronu, szpinaku, pomidorów, sera feta i orzeszków pinii

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
330 w każdej porcji

Składniki

  • 200 g makaronu penne lub innego grubszego
  • 2 łyżki orzeszków pinii
  • 100 g świeżego szpinaku
  • 2 pomidory
  • 100 g sera feta
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie makaronu i orzeszkówMakaron ugotuj al dente, odcedź go, przelej zimną wodą, dokładnie osącz i wystudź. Orzeszki wsyp na gorącą patelnię, lekko je podpraż, wystudź.
  2. Rozdrabnianie dodatkówW czasie, gdy gotuje się makaron, pokrój dodatki. Pomidory umyj, pokrój w kostkę, usuń stwardniałe kawałki. Szpinak przebierz, opłucz, osusz. Ser feta nieco ociepl, pokrój w kostkę.
  3. Wykańczanie sałatkiDo makaronu dodaj szpinak, pomidory, ser feta i orzeszki pinii. Składniki wymieszaj, dopraw octem, solą i pieprzem, polej oliwą, wymieszaj.

Jakie inne składniki będą pasować do sałatki makaronowej ze szpinakiem?

Jeśli nie macie pod ręką jakiegoś składnika potrzebnego do przygotowania sałatki makaronowej ze szpinakiem, możecie zastąpić go innym. Zamiast pomidorów świeżych możecie użyć pomidorów suszonych, a orzeszki pinii zastąpić pestkami słonecznika. Ser feta doskonale zastąpi ser z niebieską pleśnią. Do sałatki z makaronu i szpinaku dobrze też będzie pasować ugotowane na twardo jajko.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...