Te ciasteczka orzechowe są idealne na święta. Przepis jest dziecinnie prosty
Te ciasteczka orzechowe mają bardzo prosty skład, robi się ja łatwo i to ciasteczka z cyklu tych, które zawsze wychodzą. Ze względu na mocno orzechowy smak są świetne jako kruche ciasteczka na święta, ale są tak dobre, że można się nimi zajadać cały rok, ponieważ rewelacyjnie pasują do kawy czy herbaty.
Jak zrobić orzechowe ciasteczka?
Do ciasteczek najlepiej wykorzystać orzechy włoskie. Można je zmielić przy pomocy blendera lub miksera, ale ważne jest, aby nie miksować zbyt długo. Ma to być orzechowy, dość gruby piasek. Do zrobienia ciastek można także wykorzystać gotowe zmielone orzechy. Nadają się nie tylko włoskie, te ciastka dobrze smakują także z orzechami laskowymi oraz z pistacjami.
Przy cieście kruchym ważne jest, aby je schłodzić. To ułatwi wykrawanie ciasteczek, ale też sprawi, że gotowe będą kruchutkie i rozpływające się w ustach. Ciasto przed schłodzeniem może też być zbyt lepkie, aby je rozwałkować, a podczas chłodzenia masło stężeje i ciasto będzie mieć idealną konsystencję. Tak czy tak: warto je przy wałkowaniu delikatnie podsypywać mąką pszenną.
Przepis: Ciasteczka orzechowe
Proste ciasteczka z orzechami włoskimi.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 20
- Liczba kalorii
- 192 w każdej porcji
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 kostka masła
- 1 szklanka łuskanych orzechów włoskich
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Sposób przygotowania
- Szykowanie orzechówOrzechy upraż krótko na suchej patelni. Kiedy ostygną, zmiel je blenderem na gruby piasek.
- Robienie ciastaMasło pokrój na mniejsze kawałki i razem z resztą składników (mąką, żółtkami, orzechami, wanilią i cukrem) zagnieć na jednolite ciasto. Ciasto zawiń w folię i odstaw do lodówki, aby się dobrze schłodziło.
- Pieczenie ciastekCiasto podziel na mniejsze części, rozwałkuj na stole podsypanym mąką. Wykrawaj dowolne kształty. Piecz ok. 12-15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Kruche ciasteczka można przechowywać nawet kilka tygodni w szczelnym pojemniku. Można je zrobić wcześniej, a cieszyć się ich smakiem w Boże Narodzenie. Ewentualne dekorowanie ciastek wówczas najlepiej zostawić już na czas przed samymi świętami.
Jak dekorować ciasteczka orzechowe?
Ciasteczka orzechowe można udekorować w dowolny sposób. Najprościej posypać je obficie cukrem pudrem. Można je również maczać w rozpuszczonej czekoladzie albo użyć do dekoracji gotowe polewy czekoladowe (białą, gorzką lub deserową). Nim czekolada czy polewy zastygną, ciasteczka można dodatkowo posypać posiekanymi orzeszkami. Ciastka można także udekorować lukrem.