Dzieci często proszą mnie o tę przekąskę. Robię ją szybko z delikatnego, taniego mięsa
Pożywna i wartościowa przekąska może czasami zastąpić obiad lub być jego dopełnieniem. Zwłaszcza gdy danie obiadowe nie było zbyt obfite. Jeśli chodzi o przekąskę dla moich dzieci, to tu bardzo dobrze sprawdza się filet z kurczaka. Często zamieniam go w chrupiące kąski, które w towarzystwie sałatki znikają w mgnieniu oka.
Z czego można zrobić pożywną przekąskę?
By przygotować pożywną przekąskę trzeba sięgnąć po wartościowe składniki. Dobrze by nie były zbyt kaloryczne, a zatem bogate w tłuszcze i cukry. Dobrą propozycją jest więc sięgnięcie po:
- pełnoziarniste przetwory zbożowe, z których można zrobić np. domowe batoniki;
- sery, z których można robić np. koreczki, łącząc je z warzywami;
- chude mięso i drób, które szybko da się zamienić np. w nuggetsy.
Jak zrobić chrupiące kąski z kurczaka?
Chrupiące kąski robię zwykle z piersi z kurczaka. Mięso to jest delikatne i szybko się je przygotowuje. Wystarczy pokroić je w plastry, lekko rozbić, przyprawić, a potem panierować i usmażyć na oleju. Tak naprawdę potrawę tę można też podać na obiad. Trzeba tylko do niej zaserwować skrobiowy dodatek typu ryż czy pieczone ziemniaki.
Przepis: Chrupiące kąski z kurczaka
Kotleciki z piersi kurczaka smażone w panierce
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 340 w każdej porcji
Składniki
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- 1/2 limonki lub cytryny
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 1/2 szklanki mąki
- szczypta ostrej papryki
- 1 jajko
- 1 szklanka tartej bułki
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Przygotowanie mięsaPiersi z kurczaka oczyść, pokrój w plastry, delikatnie rozbij. Skrop je sokiem z limonki, natrzyj czosnkiem, solą i pieprzem. Odstaw na pół godziny.
- Smażenie kąskówPrzyprawione mięso panieruj najpierw w mące wymieszanej z papryką, potem w rozkłóconym jajku, a na końcu w tartej bułce. Kładź na patelnię z rozgrzanym olejem i smaż po 3-4 minuty z każdej strony, aż panierka będzie rumiana.
Z czym podać chrupiące kąski z kurczaka?
Chrupiące kąski z kurczaka dobrze będą smakować podane z sosem. W zależności od upodobań smakowych można sięgnąć po łagodne, domowe sosy, przygotowane na bazie jogurtu naturalnego i np. czosnku oraz ziół lub po gotowe, ostrzejsze sosy typu ketchup czy sos paprykowy. Dobrym uzupełnieniem takiej przekąski będą warzywa. Można je podać w formie sałatki lub pokrojone na słupki.