Dzieci często proszą mnie o tę przekąskę. Robię ją szybko z delikatnego, taniego mięsa

Dodano:
Smażony kurczak Źródło: Shutterstock / Food Impressions
Moje dzieci to typowi przekąskowcy. Wolą małe co nieco, niż klasyczny obiad. Dlatego, gdy mają ochotę na przekąskę, staram się podać im coś nie tylko smacznego, ale też pożywnego. Często są to mięsne kąski.

Pożywna i wartościowa przekąska może czasami zastąpić obiad lub być jego dopełnieniem. Zwłaszcza gdy danie obiadowe nie było zbyt obfite. Jeśli chodzi o przekąskę dla moich dzieci, to tu bardzo dobrze sprawdza się filet z kurczaka. Często zamieniam go w chrupiące kąski, które w towarzystwie sałatki znikają w mgnieniu oka.

Z czego można zrobić pożywną przekąskę?

By przygotować pożywną przekąskę trzeba sięgnąć po wartościowe składniki. Dobrze by nie były zbyt kaloryczne, a zatem bogate w tłuszcze i cukry. Dobrą propozycją jest więc sięgnięcie po:

  • pełnoziarniste przetwory zbożowe, z których można zrobić np. domowe batoniki;
  • sery, z których można robić np. koreczki, łącząc je z warzywami;
  • chude mięso i drób, które szybko da się zamienić np. w nuggetsy.

Jak zrobić chrupiące kąski z kurczaka?

Chrupiące kąski robię zwykle z piersi z kurczaka. Mięso to jest delikatne i szybko się je przygotowuje. Wystarczy pokroić je w plastry, lekko rozbić, przyprawić, a potem panierować i usmażyć na oleju. Tak naprawdę potrawę tę można też podać na obiad. Trzeba tylko do niej zaserwować skrobiowy dodatek typu ryż czy pieczone ziemniaki.

Przepis: Chrupiące kąski z kurczaka

Kotleciki z piersi kurczaka smażone w panierce

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
340 w każdej porcji

Składniki

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 1/2 limonki lub cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 1/2 szklanki mąki
  • szczypta ostrej papryki
  • 1 jajko
  • 1 szklanka tartej bułki
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie mięsaPiersi z kurczaka oczyść, pokrój w plastry, delikatnie rozbij. Skrop je sokiem z limonki, natrzyj czosnkiem, solą i pieprzem. Odstaw na pół godziny.
  2. Smażenie kąskówPrzyprawione mięso panieruj najpierw w mące wymieszanej z papryką, potem w rozkłóconym jajku, a na końcu w tartej bułce. Kładź na patelnię z rozgrzanym olejem i smaż po 3-4 minuty z każdej strony, aż panierka będzie rumiana.

Z czym podać chrupiące kąski z kurczaka?

Chrupiące kąski z kurczaka dobrze będą smakować podane z sosem. W zależności od upodobań smakowych można sięgnąć po łagodne, domowe sosy, przygotowane na bazie jogurtu naturalnego i np. czosnku oraz ziół lub po gotowe, ostrzejsze sosy typu ketchup czy sos paprykowy. Dobrym uzupełnieniem takiej przekąski będą warzywa. Można je podać w formie sałatki lub pokrojone na słupki.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...