Ta sałatka składa się z 4 składników, a syci, jak mało co. Jej podstawą są tanie ziemniaki

Dodano:
Sałatka ziemniaczana Źródło: Shutterstock / Salvomassara
Oto prosta i tania sałatka, którą można się najeść. To dlatego, że jej podstawą są ziemniaki. Potrawę wzbogacam jednak trzema wartościowymi składnikami, dzięki czemu robi się niezwykle smaczna i pożywna.

Ziemniaki to najpopularniejsze warzywo w polskiej kuchni. Zwykle podajemy je do drugiego dania obiadowego, ale często dodajemy też do zupy. Można z nich też zrobić frytki, placki ziemniaczane i różne kluski. Sałatka ziemniaczana ma jednak nad nimi ogromną przewagę – mimo, że zawiera ziemniaki, wcale nie tuczy. Brzmi niewiarygodnie, ale taka jest prawda.

Dlaczego ziemniaki w sałatce nie tuczą?

Choć ziemniaki uchodzą za tuczące, to takich właściwości nie mają ziemniaki jedzone na zimno. A to dlatego, że zawarta w nich skrobia przechodzi w wersję oporną, której nasz organizm nie potrafi strawić. Dzięki temu kaloryczność ziemniaków obniża się o 50% w porównaniu z ziemniakami gotowanymi, a oporna skrobia dodatkowo przyspiesza przemianę materii.

Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną z 4 składników?

Podstawą tej sałatki są ziemniaki. Dlatego przygotowanie potrawy należy zacząć od ich ugotowania, co zresztą trwa najdłużej. Gdy ziemniaki będą już miękkie należy je wystudzić, obrać i pokroić w talarki. Potem wystarczy dodać tylko trzy proste składniki i pożywna sałatka ziemniaczana będzie gotowa.

Przepis: Sałatka ziemniaczana z 4 składników

Sałatka z ziemniaków, tuńczyka, cebuli i oliwek

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
190 w każdej porcji

Składniki

  • 6 średniej wielkości ziemniaków
  • 1 puszka tuńczyka w oleju
  • 1/2 cebuli
  • 4 łyżki oliwek czarnych
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie ziemniakówZiemniaki obierz, opłucz, ugotuj w osolonym wrzątku. Odcedź je, wystudź, pokrój w talarki.
  2. Dodawanie składnikówDo pokrojonych ziemniaków dodaj kawałki tuńczyka z puszki, pokrojoną cebulę i osączone oliwki. Całość polej 2-3 łyżkami oleju z tuńczyka, dopraw do smaku solą i pieprzem, wymieszaj.

Jak przechowywać sałatkę ziemniaczaną?

Gotowane ziemniaki to całkiem trwały produkt, pod warunkiem, że przechowuje się go w lodówce. Gdy jednak przerobimy je na sałatkę, jej trwałość będzie zależała w dużej mierze od użytych dodatków. W naszej sałatce bardzo wrażliwa na zepsucie jest cebula. Jako świeży produkt dość szybko zmienia smak i zapach. Z tego powodu sałatkę ziemniaczaną powinno się zjeść w ciągu dwóch dni po przygotowaniu. W lodówce zaś należy ją trzymać w zamkniętym opakowaniu, by nie nabrała obcych zapachów, a także by inne produkty nie zaczęły pachnieć cebulą.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...