Te makowe ciasteczka babcia zawsze piekła na Boże Narodzenie. Przysmak można jeść z mlekiem

Dodano:
Śliżyki Źródło: Shutterstock / LimeandLemon
Ciasteczka makowe z przepisu mojej babci mają unikalny smak. Receptura pochodzi z Litwy i jest bardzo prosta. Polecam przepis na ten genialny przysmak na nie tylko na święta.

Litewskie śliżyki to małe, drożdżowe ciasteczka z makiem, które nie tylko stanowią pyszną przekąskę, ale także jedno z najważniejszych dań podczas wigilijnej kolacji w litewskich domach. W tej kulturze ciasteczka makowe symbolizują dusze osób, które odeszły z tego świata. Przygotowywane są w ogromnej ilości i spożywane w nietypowy sposób.

Litewskie ciasteczka makowe to bardzo prosty w przygotowaniu wypiek, który idealnie wpisuje się również w tradycyjne, polskie świąteczne menu. Śliżyki mają umiarkowanie słodki smak, ale trudno oprzeć się ich podjadaniu, bo mają w sobie coś wyjątkowego. W naszej rodzinie ten przysmak poznałem dzięki kochanej babci. Mam jej przepis i w tym roku na Boże Narodzenie też zrobię te makowe ciasteczka.

Jak zrobić litewskie ciasteczka makowe?

Choć istnieje wiele różnych przepisów na litewskie ciasteczka makowe, to podstawowe składniki pozostają niezmienne. Smak śliżyków zależy od ilości dodanego cukru bądź miodu, wanilii oraz innych dodatków np. aromatu migdałowego. Przekazywany w mojej rodzinie z pokolenia na pokolenie przepis na śliżyki uwzględnia przygotowanie rozczynu w naczyniu, do którego została przesiana cała mąka, ale możesz również przygotować rozczyn z drożdży, miodu, mleka i mąki w osobnym naczyniu, a następnie połączyć go z resztą składników. Zamiast świeżych drożdży możesz użyć drożdży suszonych oraz dodać więcej cukru lub miodu.

Porada: składniki ciasta drożdżowego powinny mieć temperaturę pokojową. Uformowanych ciasteczek nie trzeba pozostawiać do ponownego wyrośnięcia.

Przepis: Litewskie ciasteczka makowe (śliżyki)

To małe, drożdżowe ciasteczka z postnego ciasta, które dawniej podawało się z mleczkiem makowym.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Litewska
Czas przygotowania
2 godz. 20 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
355 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 2/3 szklanki suchego maku
  • 35 g świeżych drożdży
  • 250 ml letniego mleka
  • 3 łyżki masła lub 4 łyżki oleju
  • 5 łyżek miodu
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • sól

Dodatkowo:

  • mąka pszenna do obtoczenia ciasteczek przed pieczeniem

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie rozczynuMąkę przesiej do miski i zrób w niej dołek. W małej miseczce utrzyj świeże drożdże z miodem (lub cukrem) – po chwili powstanie jednolita, płynna masa. Odstaw miseczkę z drożdżami na 5-10 minut. Gdy w utartych drożdżach pojawią się pęcherzyki powietrza, wlej je w przygotowany w mące dołek, dodaj 125 ml letniego mleka i przysyp mokre składniki niewielką ilością mąki. Przykryj miskę folią spożywczą i odstaw rozczyn w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wskazówka: polecam wstawić miskę z rozczynem do wcześniej nagrzanego piekarnika z uchylonymi drzwiczkami (30 stopni Celsjusza, góra-dół, bez termoobiegu). Po 30 minutach rozczyn powinien zacząć się pienić. W międzyczasie roztop masło i pozostaw do przestygnięcia.
  2. Dodanie składników i wyrabianie ciastaDodaj do miski z rozczynem resztę mleka (letniego), masło, 1/2 łyżeczki soli, ekstrakt waniliowy oraz suchy mak. Wymieszaj drewnianą łyżką i wyrób ręcznie lub robotem kuchennym zwarte, elastyczne ciasto.
  3. Wyrastanie ciastaGotowe ciasto przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – powinno podwoić swoją objętość. Możesz wstawić naczynie z ciastem do letniego piekarnika.
  4. Formowanie ciastekWyrośnięte ciasto odpowietrz, ugniatając je dłońmi i ponownie uformuj w kulę. Podziel ciasto na mniejsze porcje, formuj wałeczki o średnicy około 1,5 cm i odkrawaj 1-2 cm kawałki (jak podczas robienia kopytek ziemniaczanych). Obtocz śliżyki w mące pszennej i układaj na wyłożonej papierem do pieczenia blasze z wyposażenia piekarnika.
  5. PieczenieCiasteczka makowe piecz przez 15-20 minut (do zrumienienia) w temperaturze 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu).

Gotowe ciastka makowe pozostaw do ostygnięcia.

Jak podawać śliżyki?

Litewskie ciasteczka makowe doskonale smakują zarówno tuż po upieczeniu, jak i po kilku dniach. Idealnie sprawdzają się jako przegryzka oraz dodatek do kawy i herbaty. W mojej rodzinie podaję się je również jako dodatek do kutii lub miesza z masą makową z bakaliami i miodem. Natomiast moje dzieci uwielbiają śliżyki zalane mlekiem lub napojem roślinnym. Tradycyjnie litewskie ciasteczka makowe podawane są nie tylko z mlekiem makowym, ale również zupą makową lub wigilijnym kisielem z żurawiny.

Opcjonalne dodatki do ciasta na litewskie ciasteczka makowe

Smak śliżyków możesz wzbogacić, dodając otartą skórkę z cytryny lub pomarańczy, a także smażoną skórkę pomarańczową, rodzynki, daktyle, figi – suszone owoce najlepiej drobno posiekać i dodać do ciasta w niewielkiej ilości (1-2 łyżki).

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...