Kuroń pokroił filety z piersi kurczaka i zachwycił pożywną zupą. Jest idealna na chłodne dni
Mowa o zupie gulaszowej, którą zwykle robi się na wołowinie. Jasiek Kuroń postanowił złamać zasady i zrobić coś zupełnie innego: zupę gulaszową z mięsem z kurczaka. „Moi drodzy! Zostając w tematyce pysznych i pożywnych potraw mam dziś dla Was zupę, która Was zachwyci! Sielska zupa gulaszowa! Powiecie, że jak to tak z mięsem z kurczaka, a ja Wam odpowiem – jak najbardziej! Zrobicie ją szybciej, a efekt Was pozytywnie zaskoczy. Moc przypraw, warzyw i sycący kurczak to klucz do sukcesu! W sam raz na chłodniejszą pogodę, a najedzą się nią nawet największe głodomory”– zachwala.
Jak zrobić zupę gulaszową z kurczaka?
Jasiek Kuroń krok po kroku pokazał, jak przyrządzić zupę. Cały sekret tkwi w przesmażeniu mięsa na początku i dodawania kolejno aromatycznych dodatków. Kucharz zwraca uwagę, aby nie przesadzić ilością passaty pomidorowej. – Nie chcemy mieć pomidorówki – podkreślił. Jasiek Kuroń swoją zupę przyrządził na bulionie drobiowym (do kwestii bulionu odniósł się w komentarzach, bo jego fani o to dopytywali: „Ostatnio robiłem drobiowy z warzywami – najpierw zapieczone potem gotowane. Redukowane i mrożone”– wyjaśnił).
Jasiek Kuroń do swojej zupy dodał makaron typu orzo (kawałki makaronu wyglądają niczym ziarenka ryżu), ale mogą to być także zacierki. Jeśli nie lubisz zup z makaronem, możesz, zamiast tego, dorzucić do gotowania dwa pokrojone w dość drobną kostkę ziemniaki.
Przepis: Drobiowa gulaszowa
Pomysł Jaśka Kuronia na zupę z kurczakiem.
- Kategoria
- Zupa
- Rodzaj kuchni
- Fusion
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 1 godz.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 790 w każdej porcji
Składniki
- 500 g piersi z kurczaka
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- 6 liści laurowych
- 8 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1,7 litra bulionu
- 200 g pieczarek
- 1 marchewka
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 łyżka otartego majeranku
- 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu ziołowego
- 2 papryki czerwone
- 200 ml passaty pomidorowej
- 1/2 szklanki makaronu orzo lub zacierek
- sól, pieprz
- natka pietruszki do podania
Sposób przygotowania
- Szykowanie mięsaPierś pokrój w grubą kostkę, dopraw solą, pieprzem, a następnie przesmaż na mocno rozgrzanym tłuszczu (olej lub smalec). Kiedy się zrumieni, dodaj cebulę, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i ostrą paprykę. Smaż kilka minut, dodaj słodką paprykę, smaż minutę, dodaj mąkę i znowu smaż minutę.
- Robienie zupyDo garnka z mięsem dodaj bulion, pokrojone pieczarki, marchewkę, dopraw kminkiem, majerankiem i pieprzem ziołowym. Doprowadź do wrzenia, po 5 minutach dodaj pokrojona paprykę i passatę pomidorową. Gotuj kilkanaście minut, dodaj makaron i gotuj jeszcze 10 minut. Podawaj ze świeżą natką pietruszki.
Kuroń pokazał jak gotuje swoją zupę
Jasiek Kuroń w mediach społecznościowych zamieścił rolkę, na której krok po kroku pokazuje, w jaki sposób przyrządza swoją zupę gulaszową z piersi z kurczaka. Efekt jest smakowity.
Komentarze fanów kucharza nie pozostawiają wątpliwości. Smakowicie wygląda! Będzie robione, bo to dobre na chłodne dni! – piszą.