Kuroń pokroił filety z piersi kurczaka i zachwycił pożywną zupą. Jest idealna na chłodne dni

Dodano:
Krojenie mięsa kurczaka Źródło: Shutterstock / Marina Demidiuk
Znany kucharz Jasiek Kuroń zaskoczył swoich fanów tą zupą. Wybrał nietypowe mięso, co sprawia, że zupa jest zdrowsza, niż jej klasyczna wersja.

Mowa o zupie gulaszowej, którą zwykle robi się na wołowinie. Jasiek Kuroń postanowił złamać zasady i zrobić coś zupełnie innego: zupę gulaszową z mięsem z kurczaka. „Moi drodzy! Zostając w tematyce pysznych i pożywnych potraw mam dziś dla Was zupę, która Was zachwyci! Sielska zupa gulaszowa! Powiecie, że jak to tak z mięsem z kurczaka, a ja Wam odpowiem – jak najbardziej! Zrobicie ją szybciej, a efekt Was pozytywnie zaskoczy. Moc przypraw, warzyw i sycący kurczak to klucz do sukcesu! W sam raz na chłodniejszą pogodę, a najedzą się nią nawet największe głodomory”– zachwala.

Jak zrobić zupę gulaszową z kurczaka?

Jasiek Kuroń krok po kroku pokazał, jak przyrządzić zupę. Cały sekret tkwi w przesmażeniu mięsa na początku i dodawania kolejno aromatycznych dodatków. Kucharz zwraca uwagę, aby nie przesadzić ilością passaty pomidorowej. – Nie chcemy mieć pomidorówki – podkreślił. Jasiek Kuroń swoją zupę przyrządził na bulionie drobiowym (do kwestii bulionu odniósł się w komentarzach, bo jego fani o to dopytywali: „Ostatnio robiłem drobiowy z warzywami – najpierw zapieczone potem gotowane. Redukowane i mrożone”– wyjaśnił).

Jasiek Kuroń do swojej zupy dodał makaron typu orzo (kawałki makaronu wyglądają niczym ziarenka ryżu), ale mogą to być także zacierki. Jeśli nie lubisz zup z makaronem, możesz, zamiast tego, dorzucić do gotowania dwa pokrojone w dość drobną kostkę ziemniaki.

Przepis: Drobiowa gulaszowa

Pomysł Jaśka Kuronia na zupę z kurczakiem.

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
Fusion
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
1 godz.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
790 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 6 liści laurowych
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1,7 litra bulionu
  • 200 g pieczarek
  • 1 marchewka
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżka otartego majeranku
  • 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 2 papryki czerwone
  • 200 ml passaty pomidorowej
  • 1/2 szklanki makaronu orzo lub zacierek
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki do podania

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie mięsaPierś pokrój w grubą kostkę, dopraw solą, pieprzem, a następnie przesmaż na mocno rozgrzanym tłuszczu (olej lub smalec). Kiedy się zrumieni, dodaj cebulę, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i ostrą paprykę. Smaż kilka minut, dodaj słodką paprykę, smaż minutę, dodaj mąkę i znowu smaż minutę.
  2. Robienie zupyDo garnka z mięsem dodaj bulion, pokrojone pieczarki, marchewkę, dopraw kminkiem, majerankiem i pieprzem ziołowym. Doprowadź do wrzenia, po 5 minutach dodaj pokrojona paprykę i passatę pomidorową. Gotuj kilkanaście minut, dodaj makaron i gotuj jeszcze 10 minut. Podawaj ze świeżą natką pietruszki.

Kuroń pokazał jak gotuje swoją zupę

Jasiek Kuroń w mediach społecznościowych zamieścił rolkę, na której krok po kroku pokazuje, w jaki sposób przyrządza swoją zupę gulaszową z piersi z kurczaka. Efekt jest smakowity.

Komentarze fanów kucharza nie pozostawiają wątpliwości. Smakowicie wygląda! Będzie robione, bo to dobre na chłodne dni! – piszą.

Źródło: smaki.pl, Instagram/@jasiek_kuron_gotuje
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...