Zamiast lepić na Wigilię uszka, robię chrupiące krokiety. Są idealne do czerwonego barszczu
Uszka do czerwonego barszczu można kupić gotowe. Jednak zawsze staram się w Wigilię serwować domowe potrawy. Gdy więc nie zdążę wcześniej ulepić uszek, dzień przed Wigilią przygotowuję krokiety. Przed podaniem wystarczy je tylko odgrzać w piekarniku. A nadziane tradycyjnym farszem z kiszonej kapusty i suszonych grzybów leśnych smakują rewelacyjnie.
Jak przygotować naleśniki do krokietów?
Z pozoru naleśniki do krokietów nie różnią się niczym od tych tradycyjnych. Różnica jednak polega na tym, że muszą być wyjątkowo elastyczne i najlepiej cienkie. Dzięki temu nie będą się rozrywać w czasie zawijania i będą delikatne. Mój patent na takie mocne, elastyczne naleśniki polega na tym, że zamiast części mleka, dodaję do ciasta trochę gorącej wody. Sprawia ona, że zawarty w mące gluten szybko pęcznieje, zwiększając elastyczność ciasta.
Jak zrobić krokiety z kapustą i grzybami?
Przygotowanie krokietów z kapustą i grzybami zaczynam zawsze od przyrządzenia farszu. Trzeba bowiem namoczyć i ugotować grzyby, a także ugotować kiszoną kapustę. Gdy powstanie farsz, przyrządzam ciasto na naleśniki i smażę z niego cienkie placki. Zawijam w nie farsz, póki są ciepłe, bo wtedy są najbardziej elastyczne.
Przepis: Krokiety z kapustą i grzybami
Naleśnikowe krokiety nadziewane farszem z kiszonej kapusty i suszonych grzybów
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 1 godz.
- Liczba porcji
- 15
- Liczba kalorii
- 160 w każdej porcji
Składniki
Na naleśniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki mleka
- 1 szklanka wody
- 2 jajka
- szczypta soli
- 1 łyżka oleju
Na farsz:
- 500 g kapusty kiszonej
- 50 g suszonych grzybów
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju lub masła
- sól, pieprz
Do panierowania:
- 2 jajka
- bułka tarta
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Przygotowanie farszuGrzyby opłucz, mocz w ciepłej wodzie około 2 godziny, a potem gotuj je w tej samej wodzie przez 30 minut. Odsącz i drobno posiekaj. Kapustę kiszoną przepłucz, jeśli jest bardzo kwaśna, odciśnij, posiekaj i gotuj w niewielkiej ilości wody ok. 30 minut, odsącz. Na patelni rozgrzej olej lub masło, zeszklij posiekaną cebulę, a następnie dodaj kapustę i grzyby. Dopraw solą i pieprzem. Smaż wszystko razem kilka minut, aby smaki się połączyły. Odstaw do ostygnięcia.
- Przygotowanie naleśnikówW misce wymieszaj mąkę, jajka, mleko, 1/2 szklanki wody zimnej, sól i olej. Dodaj 1/2 szklanki gorącej wody, ponownie wymieszaj. Ciasto odstaw na pół godziny. Po tym czasie usmaż cienkie naleśniki.
- Formowanie i smażenie krokietówNa każdym naleśniku połóż porcję farszu, zawiń boki do środka, a następnie zwiń w rulon, tworząc krokiety. W głębokim talerzu roztrzep jajka. Na osobny talerz wysyp tartą bułkę. Każdy krokiet obtocz w jajku, a następnie w bułce tartej. Krokiety kładź na patelnię z rozgrzanym olejem i smaż po kilka minut z każdej strony, aż ładnie się zrumienią.
Wskazówka: Jeśli nie masz suszonych grzybów, możesz je zastąpić świeżymi pieczarkami.
Czy trzeba panierować krokiety?
Krokiety tradycyjnie po uformowaniu panieruje się w jajku i tartej bułce. Jednak nie jest to obowiązkowy element tego dania. Zwinięte krokiety równie dobrze można usmażyć bez panierki. Też będą smaczne i chrupiące, a z pewnością wchłoną mniej oleju. Będą więc mniej kaloryczne.