To najlepsze ciasteczka maślane na święta i do kawy. Mój prosty przepis ma tylko 5 składników
Nie wyobrażam sobie Bożego Narodzenia bez maślanych ciasteczek. Piekę je z tradycyjnego przepisu. Z ciasta wykrawam kojarzące się ze świętami kształty m.in. gwiazdki, bałwanki, renifery oraz aniołki. Tradycyjnie część ciasteczek dekorujemy i wieszamy na choince razem z pierniczkami, a resztę z przyjemnością przegryzamy, popijając aromatyczną herbatą z imbirem, kawą oraz gorącą czekoladą.
Porada: nie musisz czekać z pieczeniem maślanych ciasteczek na święta. Przechowywane w szczelnym słoiku lub metalowej puszce, zachowują świeżość przez kilka tygodni. Tuż przed świętami można je udekorować i przełożyć ulubionym nadzieniem.
Jak zrobić maślane ciastka na święta?
Przepis, według którego piekę maślane ciastka, świetnie sprawdza się nie tylko w przypadku ciasteczek wykrawanych foremkami, ale także tych formowanych za pomocą maszynki. Składniki do przygotowania ciasta powinny być zimne. Moja receptura zawiera jedynie mąkę krupczatkę, ale możesz pomieszać ją z mąką pszenną w proporcji 1:1 lub użyć samej mąki pszennej. Jednak użycie tylko mąki krupczatki sprawia, że ciastka maślane wychodzą bardzo kruche i rozpływają się w ustach.
Po wyrobieniu schładzam ciasto – najlepiej włożyć je do lodówki na 2-3 godziny, bo mocno schłodzone, łatwo się wałkuje i nie wymaga podsypywania dużą ilością mąki. Smak kruchego ciasta wzbogacisz, dodając ekstrakt waniliowy. Wyśmienicie smakują również maślane ciastka z odrobiną ekstraktu migdałowego, cynamonem oraz skórką otartą z cytryny lub pomarańczy.
Gdy planuję przełożyć maślane ciastka na święta np. marmoladą, to z części ciasta wykrawam ciastka z „okienkiem”.
Przepis: Ciasteczka maślane na święta
Upiecz te kruche ciasteczka, a dom będzie cudownie pachniał świętami Bożego Narodzenia. Z poniższych proporcji wychodzą średnio 2-3 blachy maślanych ciastek (w zależności od wielkości używanych foremek).
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 1 godz. 15 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 60
- Liczba kalorii
- 42 w każdej porcji
Składniki
- 270 g mąki krupczatki
- 100 g cukru pudru
- 2 żółtka małych jajek
- 200 g zimnego masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- cukier puder do dekoracji
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciastaNa stolnicę przesiej mąkę krupczatkę, cukier puder i proszek do pieczenia. Dodaj żółtka i pokrojone na małe kawałki masło. Szybko wyrób jednolite, elastyczne ciasto.
- ChłodzenieZ ciasta uformuj kulę, owiń ją folią spożywczą i wstaw do lodówki. Porada: jeżeli chcesz przyśpieszyć chłodzenie ciasta, to włóż je na 30 minut do zamrażarki, a następnie schładzaj przez kolejne 30 minut w lodówce.
- Wałkowanie i wykrawanie ciastekCiasto rozwałkuj na placek o grubości 5-6 mm. Za pomocą foremek wykrawaj różne kształty i układaj na wyłożonej papierem do pieczenia blasze z wyposażenia piekarnika. Porada: jeżeli zamierzasz korzystać z dużych i małych foremek, to piekąc kolejne partie słodkiej przekąski, układaj na blaszce ciastka o podobnej wielkości.
- PieczeniePiecz ciastka maślane w temperaturze 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) przez 8-10 minut. Ciastka powinny lekko się przyrumienić.
Gotowe ciasteczka pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Wyśmienicie smakują bez dodatków oraz po przełożeniu marmoladą lub kremem czekoladowym.
Czym jeszcze udekorować i przełożyć maślane ciastka na święta?
Zwykle dekoruję maślane ciastka cukrem pudrem i cukrem pudrem z dodatkiem cynamonu, bo takie lubimy najbardziej. Do dekoracji ciastek na choinkę używam pisaków cukrowych i gotowych posypek. Świetnie do dekoracji kruchych ciasteczek sprawdzą się także np. lukier klasyczny, cytrynowy lub królewski oraz mleczna, gorzka i biała czekolada. Polewę można posypać np. wiórkami kokosowymi, posiekanymi orzechami lub płatkami migdałów.
Mocno maślany smak ciastek doskonale komponuje się m.in. z marmoladą wieloowocową, marmoladą różaną, kremem waniliowym, czekoladowym lub kajmakiem, masą orzechową, marcepanem i kremem z ajerkoniakiem.