Te ekspresowe ciastka francuskie kochają wszyscy. Poznaj sprytny trik na apetyczny deser

Dodano:
Ciastka z dżemem Źródło: Shutterstock / HungryCat
Z dwóch tanich składników robię pyszną przekąskę dla rodziny i gości. Sprytny trik podczas formowania sprawia, że moje ciastka francuskie z dżemem mają nietypowy kształt.

Moja rodzina kocha rogaliki z ciasta francuskiego. Gdy jednak nie mam czasu na przygotowanie takich słodkości do kawy lub na podwieczorek, to sięgam po szybszy patent. Smaruję płat ciasta francuskiego dżemem, zwijam w roladę, kroję i formuję, używając patyczka do szaszłyków. Tak przygotowane wypieki prezentują się znacznie lepiej niż ciastka w kształcie trójkątów lub poduszeczek.

Jak zrobić ekspresowe ciastka francuskie z dżemem?

Ciasteczka z gotowego ciasta francuskie i dżemu to w moim domu klasyka, która nigdy się nie znudzi. Dla urozmaicenia nadziewam ciasto francuskie różnymi rodzajami dżemu, marmolady i konfitury. Ze smakiem ciasta francuskiego doskonale komponują się kwaskowate przetwory np. z czarnej porzeczki, czerwonej porzeczki i wiśni oraz słodkie np. z truskawek, moreli i malin. Sięgam też po konfitury śliwkową lub różaną oraz smażone jabłka z cynamonem i goździkami. Te ostatnie cudownie pachną i poprawiają nam nastrój w okresie jesienno-zimowym. Jeżeli nie masz pod ręką dżemu, to możesz zrobić ciastka francuskie ze słodkim twarożkiem, czekoladą lub kremem czekoladowo-orzechowym.

Porada: gotowe ciasto francuskie wyciągnij z lodówki tuż przed przygotowaniem. Formuj ciasteczka szybko, gdy piekarnik już się nagrzewa, aby ciasto nie zdążyło zmięknąć.

Przepis: Ciastka francuskie z dżemem

Wyjątkowe ciasteczka to połączenie chrupiącego, maślanego ciasta francuskiego ze słodkim, owocowym nadzieniem.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
18 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
347 w każdej porcji

Składniki

  • 375 g ciasta francuskiego (opakowanie)
  • 1 mały słoiczek dżemu

Dodatkowo:

  • 1 jajko do posmarowania ciastek przed pieczeniem

Do dekoracji:

  • cukier puder

Sposób przygotowania

  1. Smarowanie ciasta dżememRozwiń arkusz ciasta francuskiego. Rozsmaruj dżem, pozostawiając 2 cm odstęp od brzegów ciasta.
  2. Formowanie ciastekZwiń ciasto w roladę wzdłuż dłuższego brzegu i pokrój na 3-centymetrowe kawałki. Każde ciastko lekko spłaszcz i zrób na środku wgłębienie za pomocą patyczka do szaszłyków. Uformowane ciastka nieco przypominają kokardki.
  3. PieczenieNagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Ułóż ciastka na wyłożonej papierem do pieczenia blasze z wyposażenia piekarnika i posmaruj je z wierzchu roztrzepanym jajkiem. Piecz ciasteczka około 18 minut – do zrumienienia.

Gotowe ciastka ostudź.

Jak podawać ciastka francuskie z dżemem?

Zimne ciastka francuskie z dżemem posypuję cukrem pudrem i podaję z ulubioną kawą lub herbatą. Dzieci zasiadają do nich z kubkiem ciepłego kakao lub mleka z miodem. Ekspresowe ciastka doskonale sprawdzają się nie tylko jako deser lub podwieczorek, ale także słodka przegryzka na drugie śniadanie. Moje dzieci chętnie zabierają je do śniadaniówek.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...