Te ekspresowe ciastka francuskie kochają wszyscy. Poznaj sprytny trik na apetyczny deser
Moja rodzina kocha rogaliki z ciasta francuskiego. Gdy jednak nie mam czasu na przygotowanie takich słodkości do kawy lub na podwieczorek, to sięgam po szybszy patent. Smaruję płat ciasta francuskiego dżemem, zwijam w roladę, kroję i formuję, używając patyczka do szaszłyków. Tak przygotowane wypieki prezentują się znacznie lepiej niż ciastka w kształcie trójkątów lub poduszeczek.
Jak zrobić ekspresowe ciastka francuskie z dżemem?
Ciasteczka z gotowego ciasta francuskie i dżemu to w moim domu klasyka, która nigdy się nie znudzi. Dla urozmaicenia nadziewam ciasto francuskie różnymi rodzajami dżemu, marmolady i konfitury. Ze smakiem ciasta francuskiego doskonale komponują się kwaskowate przetwory np. z czarnej porzeczki, czerwonej porzeczki i wiśni oraz słodkie np. z truskawek, moreli i malin. Sięgam też po konfitury śliwkową lub różaną oraz smażone jabłka z cynamonem i goździkami. Te ostatnie cudownie pachną i poprawiają nam nastrój w okresie jesienno-zimowym. Jeżeli nie masz pod ręką dżemu, to możesz zrobić ciastka francuskie ze słodkim twarożkiem, czekoladą lub kremem czekoladowo-orzechowym.
Porada: gotowe ciasto francuskie wyciągnij z lodówki tuż przed przygotowaniem. Formuj ciasteczka szybko, gdy piekarnik już się nagrzewa, aby ciasto nie zdążyło zmięknąć.
Przepis: Ciastka francuskie z dżemem
Wyjątkowe ciasteczka to połączenie chrupiącego, maślanego ciasta francuskiego ze słodkim, owocowym nadzieniem.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 18 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 347 w każdej porcji
Składniki
- 375 g ciasta francuskiego (opakowanie)
- 1 mały słoiczek dżemu
Dodatkowo:
- 1 jajko do posmarowania ciastek przed pieczeniem
Do dekoracji:
- cukier puder
Sposób przygotowania
- Smarowanie ciasta dżememRozwiń arkusz ciasta francuskiego. Rozsmaruj dżem, pozostawiając 2 cm odstęp od brzegów ciasta.
- Formowanie ciastekZwiń ciasto w roladę wzdłuż dłuższego brzegu i pokrój na 3-centymetrowe kawałki. Każde ciastko lekko spłaszcz i zrób na środku wgłębienie za pomocą patyczka do szaszłyków. Uformowane ciastka nieco przypominają kokardki.
- PieczenieNagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Ułóż ciastka na wyłożonej papierem do pieczenia blasze z wyposażenia piekarnika i posmaruj je z wierzchu roztrzepanym jajkiem. Piecz ciasteczka około 18 minut – do zrumienienia.
Gotowe ciastka ostudź.
Jak podawać ciastka francuskie z dżemem?
Zimne ciastka francuskie z dżemem posypuję cukrem pudrem i podaję z ulubioną kawą lub herbatą. Dzieci zasiadają do nich z kubkiem ciepłego kakao lub mleka z miodem. Ekspresowe ciastka doskonale sprawdzają się nie tylko jako deser lub podwieczorek, ale także słodka przegryzka na drugie śniadanie. Moje dzieci chętnie zabierają je do śniadaniówek.