Zalewam suszone grzyby i robię najlepszą zupę. Jest bardzo aromatyczna i kremowa
Ten sezon niemal w całej Polsce był łaskawy dla grzybiarzy, dlatego jeśli zdążyłeś zrobić zapas suszonych grzybów, to teraz jest czas, aby z nich jak najwięcej korzystać. Jeśli masz suszone borowiki, to proponuję, aby przygotować ten aromatyczny, gęsty i mocno grzybowy krem. Jednocześnie to zupa grzybowa delikatna, bo takie są borowiki. Danie ma prosty skład i robi się je łatwo.
Jak zrobić krem z borowików?
Suszone borowiki trzeba najpierw namoczyć. Ja zwykle zapominam, aby zrobić to wcześniej i dać im nieco więcej czas, dlatego korzystam z patentu, który kiedyś podpatrzyłam u znajomego kucharza i zalewam grzyby wrzątkiem. I tu bardzo ważna rada: nie wylewaj wody z grzybów po namaczaniu, tylko razem z grzybami użyj jej do zupy.
Zupę można zrobić na gotowym bulionie, jeśli taki masz, ale same grzyby z przesmażonymi warzywami są tak aromatyczne, że zupa będzie rewelacyjna zrobiona na zwykłej wodzie. Jeśli chcesz mieć jeszcze gęstszą i bardziej pożywną zupę, do gotowania można dorzucić także pokrojone w kostkę ziemniaki i potem również je zmiksować.
Ja lubię dodawać do zupy grzybowej śmietanę 18%, ale jeśli chcesz, aby zupa była wyjątkowo aksamitna i delikatna, można wykorzystać również śmietanę kremówkę.
Przepis: Krem z borowików
Pyszna zupa z suszonych grzybów
- Kategoria
- Zupa
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 45 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 200 w każdej porcji
Składniki
- 2 szklanki suszonych borowików
- 1 mała cebula
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka masła
- 2 liście laurowe
- 1 pietruszka
- 1 mała marchewka
- 1 szklanka śmietany 18%
- 1 l wody do gotowania zupy
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówBorowiki zalej gorącą wodą i odstaw na ok. godzinę. Posiekaj cebulę, a marchewkę i pietruszkę pokrój w drobną kostkę.
- Robienie zupyW rondlu rozgrzej oliwę i wsyp cebulę. Smaż, aż się zeszli. Dodaj masło, marchewkę i pietruszkę i liście laurowe. Smaż 2-3 minuty, dodaj grzyby (razem z wodą) i zalej wszystko ok. 1 litrem wody. Gotuj wszystko ok. 45 minut. Dodaj śmietanę, sól, pieprz i zmiksuj wszystko na gładki krem (wyjmij uprzednio liście laurowe z zupy).
Jak podawać krem z borowików?
Krem z borowików można podać z dobrym pieczywem albo grzankami czosnkowymi. Pyszną opcją (i dobrą na zimne dni) jest dodanie do gotowej już zupy ząbka czosnku przeciśniętego przez praskę. Zupę można serwować z kleksem śmietany albo skropić dobrą oliwą z oliwek lub wyrazistym w smaku olejem lnianym. Zupa grzybowa ładnie wygląda i dobrze smakuje posypana natka pietruszki lub szczypiorkiem. Taką zupę można zaserwować także posypaną tartym, żółtym serem.