Zalewam suszone grzyby i robię najlepszą zupę. Jest bardzo aromatyczna i kremowa

Dodano:
Krem z borowików Źródło: Shutterstock / Ryzhkov Photography
Zupa grzybowa podana w postaci aksamitnego kremu to jedna z najlepszych zup. A jeśli zrobisz ją z suszonych borowików, to można ją zaserwować nawet na przyjęciu czy świątecznym obiedzie.

Ten sezon niemal w całej Polsce był łaskawy dla grzybiarzy, dlatego jeśli zdążyłeś zrobić zapas suszonych grzybów, to teraz jest czas, aby z nich jak najwięcej korzystać. Jeśli masz suszone borowiki, to proponuję, aby przygotować ten aromatyczny, gęsty i mocno grzybowy krem. Jednocześnie to zupa grzybowa delikatna, bo takie są borowiki. Danie ma prosty skład i robi się je łatwo.

Jak zrobić krem z borowików?

Suszone borowiki trzeba najpierw namoczyć. Ja zwykle zapominam, aby zrobić to wcześniej i dać im nieco więcej czas, dlatego korzystam z patentu, który kiedyś podpatrzyłam u znajomego kucharza i zalewam grzyby wrzątkiem. I tu bardzo ważna rada: nie wylewaj wody z grzybów po namaczaniu, tylko razem z grzybami użyj jej do zupy.

Zupę można zrobić na gotowym bulionie, jeśli taki masz, ale same grzyby z przesmażonymi warzywami są tak aromatyczne, że zupa będzie rewelacyjna zrobiona na zwykłej wodzie. Jeśli chcesz mieć jeszcze gęstszą i bardziej pożywną zupę, do gotowania można dorzucić także pokrojone w kostkę ziemniaki i potem również je zmiksować.

Ja lubię dodawać do zupy grzybowej śmietanę 18%, ale jeśli chcesz, aby zupa była wyjątkowo aksamitna i delikatna, można wykorzystać również śmietanę kremówkę.

Przepis: Krem z borowików

Pyszna zupa z suszonych grzybów

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
45 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
200 w każdej porcji

Składniki

  • 2 szklanki suszonych borowików
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 2 liście laurowe
  • 1 pietruszka
  • 1 mała marchewka
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 1 l wody do gotowania zupy

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówBorowiki zalej gorącą wodą i odstaw na ok. godzinę. Posiekaj cebulę, a marchewkę i pietruszkę pokrój w drobną kostkę.
  2. Robienie zupyW rondlu rozgrzej oliwę i wsyp cebulę. Smaż, aż się zeszli. Dodaj masło, marchewkę i pietruszkę i liście laurowe. Smaż 2-3 minuty, dodaj grzyby (razem z wodą) i zalej wszystko ok. 1 litrem wody. Gotuj wszystko ok. 45 minut. Dodaj śmietanę, sól, pieprz i zmiksuj wszystko na gładki krem (wyjmij uprzednio liście laurowe z zupy).

Jak podawać krem z borowików?

Krem z borowików można podać z dobrym pieczywem albo grzankami czosnkowymi. Pyszną opcją (i dobrą na zimne dni) jest dodanie do gotowej już zupy ząbka czosnku przeciśniętego przez praskę. Zupę można serwować z kleksem śmietany albo skropić dobrą oliwą z oliwek lub wyrazistym w smaku olejem lnianym. Zupa grzybowa ładnie wygląda i dobrze smakuje posypana natka pietruszki lub szczypiorkiem. Taką zupę można zaserwować także posypaną tartym, żółtym serem.


Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...