Mam prosty sposób na pyszną i efektowną surówkę z pora. Dużo jej daje soczysty dodatek

Dodano:
Surówka z pora Źródło: Shutterstock / papkin
Jeśli tak, jak ja lubicie wyraziste surówki do obiadu, zapraszam was na surówkę z pora. Jest tania i prosta do zrobienia, a o doskonałym smaku i wyglądzie przesądza soczysty dodatek. Koniecznie wypróbujcie ten przepis.

Surówka z pora to jeden z bardziej lubianych dodatków do obiadu. Ma wyrazisty, lekko ostrawy smak, który jest w stanie podbić smak całego dania. Surówkę z pora można jednak przygotować nieco inaczej niż zwykle, co u mnie wydarzyło się całkiem przypadkowo. I muszę przyznać, że wyszło to surówce na dobre, bo teraz wszyscy się nią zachwycają.

Najlepsze dodatki do surówki z pora

Por to wyraziste, ostrawe w smaku warzywo. Z jednej strony to dobrze, bo potrafi dodać charakteru niejednej potrawie. Z drugiej strony warto przełamać jego ostrość, dzięki czemu surówka będzie miała doskonale zbalansowany smak. A najłatwiej to zrobić, sięgając po słodkawe i soczyste dodatki. Do tych najbardziej uniwersalnych należą marchewka i jabłko. Do surówki z pora dobrze też będzie pasować chrupiąca kukurydza czy soczysty pomidor. Jeśli chodzi o zieleninę, to dobrze sprawdzi się tu natka pietruszki lub koperek.

Jak zrobić surówkę z pora z kawałkami jabłka?

Większość osób robiąc surówkę z pora, kroi to warzywo w półkrążki, a potem dodaje do niego startą marchewkę i jabłko. Moja prosta modyfikacja tej surówki polega na dodaniu do niej kawałków jabłka wraz ze skórką. Dzięki temu zaoszczędzicie nieco czasu, a surówka zyska apetyczny wygląd. Musicie się ze mną zgodzić, że kawałki jabłka z czerwoną skórką wyglądają w tej surówce o wiele lepiej, niż starty na papkę, zbrązowiały owoc.

Przepis: Surówka z pora z kawałkami jabłka

Soczysta i chrupiąca surówka z pora z dodatkiem startej marchewki i kawałków jabłka

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
70 w każdej porcji

Składniki

  • 1 nieduży por
  • 1 duża marchewka
  • 1 duże, słodkie jabłko z czerwoną skórką
  • szczypiorek
  • 3 łyżeczki soku z cytryny
  • 2-3 łyżki oleju
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Rozdrabnianie składnikówPor oczyść, przekrój wzdłuż na połowę, dokładnie wypłucz, osącz. Pokrój go w półkrążki. Marchewkę umyj, obierz, zetrzyj na średnich oczkach. Jabłko dokładnie umyj, wraz ze skórką pokrój w sporą kostkę, skrop je łyżeczką soku z cytryny. Szczypiorek opłucz, osusz, posiekaj.
  2. Wykańczanie surówkiRozdrobnione składniki umieść w salaterce, wymieszaj. Surówkę dopraw do smaku solą i pieprzem, wymieszaj z olejem.

Do jakich dań pasuje surówka z pora?

Surówka z pora sprawdzi się jako dodatek do dań obiadowych o delikatnym smaku. Jej ostrawy smak, nada potrawom charakteru, a poza tym chrupkości i soczystości. Można ją więc zaserwować do dań obiadowych z kurczaka czy indyka. Dobrze też będzie się komponować z wieprzowiną, a także rybą.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...