Mam prosty sposób na pyszną i efektowną surówkę z pora. Dużo jej daje soczysty dodatek
Surówka z pora to jeden z bardziej lubianych dodatków do obiadu. Ma wyrazisty, lekko ostrawy smak, który jest w stanie podbić smak całego dania. Surówkę z pora można jednak przygotować nieco inaczej niż zwykle, co u mnie wydarzyło się całkiem przypadkowo. I muszę przyznać, że wyszło to surówce na dobre, bo teraz wszyscy się nią zachwycają.
Najlepsze dodatki do surówki z pora
Por to wyraziste, ostrawe w smaku warzywo. Z jednej strony to dobrze, bo potrafi dodać charakteru niejednej potrawie. Z drugiej strony warto przełamać jego ostrość, dzięki czemu surówka będzie miała doskonale zbalansowany smak. A najłatwiej to zrobić, sięgając po słodkawe i soczyste dodatki. Do tych najbardziej uniwersalnych należą marchewka i jabłko. Do surówki z pora dobrze też będzie pasować chrupiąca kukurydza czy soczysty pomidor. Jeśli chodzi o zieleninę, to dobrze sprawdzi się tu natka pietruszki lub koperek.
Jak zrobić surówkę z pora z kawałkami jabłka?
Większość osób robiąc surówkę z pora, kroi to warzywo w półkrążki, a potem dodaje do niego startą marchewkę i jabłko. Moja prosta modyfikacja tej surówki polega na dodaniu do niej kawałków jabłka wraz ze skórką. Dzięki temu zaoszczędzicie nieco czasu, a surówka zyska apetyczny wygląd. Musicie się ze mną zgodzić, że kawałki jabłka z czerwoną skórką wyglądają w tej surówce o wiele lepiej, niż starty na papkę, zbrązowiały owoc.
Przepis: Surówka z pora z kawałkami jabłka
Soczysta i chrupiąca surówka z pora z dodatkiem startej marchewki i kawałków jabłka
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 70 w każdej porcji
Składniki
- 1 nieduży por
- 1 duża marchewka
- 1 duże, słodkie jabłko z czerwoną skórką
- szczypiorek
- 3 łyżeczki soku z cytryny
- 2-3 łyżki oleju
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Rozdrabnianie składnikówPor oczyść, przekrój wzdłuż na połowę, dokładnie wypłucz, osącz. Pokrój go w półkrążki. Marchewkę umyj, obierz, zetrzyj na średnich oczkach. Jabłko dokładnie umyj, wraz ze skórką pokrój w sporą kostkę, skrop je łyżeczką soku z cytryny. Szczypiorek opłucz, osusz, posiekaj.
- Wykańczanie surówkiRozdrobnione składniki umieść w salaterce, wymieszaj. Surówkę dopraw do smaku solą i pieprzem, wymieszaj z olejem.
Do jakich dań pasuje surówka z pora?
Surówka z pora sprawdzi się jako dodatek do dań obiadowych o delikatnym smaku. Jej ostrawy smak, nada potrawom charakteru, a poza tym chrupkości i soczystości. Można ją więc zaserwować do dań obiadowych z kurczaka czy indyka. Dobrze też będzie się komponować z wieprzowiną, a także rybą.