Z ziemniaków i kilku prostych dodatków robię pyszną sałatkę andaluzyjską. Można się nią najeść

Dodano:
Sałatka ziemniaczana andaluzyjska Źródło: Shutterstock / Right Perspective Images
Sałatki są idealne na przekąskę. Jednak niektóre potrafią być na tyle pożywne, że można się nimi najeść. Taka jest właśnie sałatka andaluzyjska. Jej podstawą są gotowane ziemniaki. Dorzuca się do niej jednak też kilka składników, które zamieniają ją w przysmak.

Jeśli lubicie zdrowe i sycące przekąski, nie ma nic lepszego niż sałatki. Dziś proponuję wam przygotowanie prostej i taniej sałatki andaluzyjskiej. Robi się ją z ziemniaków oraz kilku pysznych i wartościowych dodatków. Jej przygotowanie jest proste i nie zajmuje wiele czasu. Zwłaszcza jeśli macie ziemniaki z wczorajszego obiadu.

Jakie pożywne dodatki można dodać do sałatki ziemniaczanej?

Sałatka ziemniaczana jest sycąca za sprawą samych ziemniaków. Jednak można wzbogacić ją w kilka składników, które podbiją jej wartość odżywczą i sprawią, że będzie nadzwyczaj pożywna. Do sałatki ziemniaczanej można dodać np. podsmażony, wędzony boczek, plasterki kiełbasy salami czy podsmażonego mięsa, np. wołowiny, kurczaka. Z ziemniakami dobrze też będą harmonizować ugotowane na twardo jajka i ryby. Ja najbardziej lubię tuńczyka, który dodaje też tej prostej potrawie niepowtarzalnego smaku.

Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną andaluzyjską?

Jeśli nie macie ugotowanych ziemniaków z poprzedniego dnia, ugotujcie je specjalnie do tej potrawy. By ziemniaki miały przyjemną, wilgotną konsystencję i zawierały więcej cennych składników, najlepiej ugotować je w mundurkach. Potem trzeba je wystudzić, obrać i pokroić w talarki i połączyć z pysznymi dodatkami.

Przepis: Sałatka ziemniaczana andaluzyjska

Sałatka ziemniaczana andaluzyjska z dodatkiem tuńczyka, oliwek, pomidorów i jajek

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Francuska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
270 w każdej porcji

Składniki

  • 6 średniej wielkości ziemniaków
  • 2 jajka
  • 1 puszka fileta z tuńczyka
  • 4 łyżki czarnych oliwek
  • 2 pomidory
  • szczypiorek
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • zioła prowansalskie
  • pieprz, sól

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie składnikówZiemniaki wyszoruj, opłucz, ugotuj. Odcedź je, wystudź, obierz, pokrój w talarki. Jajka ugotuj na twardo, wystudź, obierz, pokrój w dużą kostkę.
  2. Łączenie składnikówFilet z tuńczyka rozdrobnij na kawałki, dodaj do ziemniaków. Dorzuć też pokrojone w kostkę pomidory, osączone oliwki, posiekany szczypiorek i jajko. Sałatkę wymieszaj, dopraw do smaku solą, pieprzem i ziołami. Połącz z oliwą.

Jak przechowywać sałatkę ziemniaczaną?

Trwałość sałatki ziemniaczanej w dużej mierze zależy od dodanych do niej składników. Te typu cebula, szczypior czy czosnek znacznie skracają czas jej przechowywania. Jednak większość tego typu sałatek należy spożyć w ciągu 1-2 dni od przygotowania. Sałatkę należy umieścić w szczelnie zamkniętym pojemniku i wstawić do lodówki. Przed podaniem sałatkę warto pozostawić na ok. 15 minut w temperaturze pokojowej, by się nieco ociepliła i uwolniła więcej smaku i aromatu.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...