Na plastry schabu kładę tanie, ale pyszne dodatki. Obiad, że palce lizać robi się szybko i bez wysiłku

Dodano:
Schab pod pierzynką Źródło: Shutterstock / clubclose
Szukasz pomysłu na niewymagający wiele pracy obiad lub obiadokolację? Polecam schab pod pyszną kołderką. Weź kilka prostych składników i w mig przygotuj sycący posiłek z piekarnika.

Wieprzowina pod kołderką z pomidorów, pieczarek i sera to danie, które zapewnia niezapomniane doznania smakowe. „Kołderka” sprawia, że pieczony schab wychodzi miękki, soczysty i rozpływa się w ustach.

Jak przygotować schab pod pyszną pierzynką?

Wystarczy 15 minut wolnego czasu, żeby przygotować składniki i wstawić je do piekarnika. Potrawę robię z chudego schabu, ale doskonale sprawdzi się również inne mięso wieprzowe np. polędwica, karkówka, a także mięso drobiowe np. pierś z kurczaka, pierś z indyka oraz pozbawiony skóry i kości udziec z kurczaka.

Mięso przed pieczeniem możesz zamarynować, dzięki czemu wyjdzie jeszcze bardziej delikatne i soczyste. Czas marynowania plastrów schabu przed pieczeniem to minimum 3 godziny. Możesz również wcześniej obsmażyć pokrojone mięso na mocno rozgrzanej patelni.

Do potrawy dodaj ser, który lubisz najbardziej. Ważne jest, żeby ser dobrze się topił np. ser cheddar, mozzarella lub gouda. Pod przepisem znajdziesz propozycje dodatków, dzięki którym przygotujesz mięso pod pyszną kołderką na kilka sposobów.

Przepis: Schab pieczony pod pierzynką

Wieprzowina pod pyszną kołderką to jedno z dań, które idealnie sprawdzą się zarówno na co dzień, jak i od święta.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
45 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
745 w każdej porcji

Składniki

  • 800 g schabu bez kości
  • 2 średnie pomidory
  • 8 dużych pieczarek
  • 150 g żółtego sera
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie dodatkówPieczarki oczyść i pokrój w kostkę lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Pomidory umyj i pokrój na cienkie plasterki. Ser żółty zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Porada: na plastry schabu możesz również wyłożyć pieczarki podsmażone z cebulą i czosnkiem.
  2. Przygotowanie i przyprawianie mięsaSchab oczyść z błon, umyj, osusz i pokrój na 8 plastrów. Każdy plaster mięsa delikatnie rozbij tłuczkiem. W małej miseczce wymieszaj oregano, rozmaryn i pieprz ziołowy. Natrzyj mięso z obu stron mieszanką przypraw i oprósz solą oraz pieprzem.
  3. WykonaniePrzygotuj blachę z wyposażenia piekarnika i wyłóż ją papierem do pieczenia. Jeżeli blacha ma nieprzywierającą powłokę, to możesz zrezygnować z użycia papieru, ale polecam natrzeć ją przed wyłożeniem mięsa odrobiną oliwy. Ułóż przyprawione plastry schabu. Przykryj schab plastrami pomidorów i pieczarkami oraz posyp startym serem.
  4. PieczenieNagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Piecz około 40-50 minut – do miękkości mięsa. Czas pieczenia zależy od grubości plastrów schabu oraz typu piekarnika. Porada: jeżeli potrawa będzie zbyt szybko rumienić się z wierzchu, to możesz ją przykryć papierem do pieczenia.

Jak podawać schab pod pyszną kołderką?

Danie wyśmienicie smakuje z dodatkiem gotowanych i pieczonych ziemniaków, kaszy oraz ryżu. Często również serwuję schab zapiekany z pomidorami, pieczarkami i serem na grzankach oraz w lekko podpieczonych bułkach, wzbogacając pożywną kanapkę sporą ilością świeżych warzyw m.in. rukolą, roszponką, cebulą, papryką i domowym ketchupem.

Inne wersje dodatków do wieprzowiny

Na plastry schabu wykładam również:

  • podsmażone z czosnkiem liście szpinaku i ser gorgonzola,
  • sos ajvar oraz pokrojone w paseczki kolorowe papryki, cebulę i boczniaki,
  • pokrojony w kostkę boczek, cebulę, czosnek oraz pieczarki,
  • poszatkowaną kapustę białą, którą wcześniej mieszam z przyprawami, odrobiną oliwy oraz drobno posiekaną cebulą i czosnkiem,
  • pokrojone w paseczki suszone pomidory, listki bazylii, pokrojone oliwki i ser mozzarella.

Możesz również przygotować danie w wersji bezmięsnej, zastępując plastry wieprzowiny cukinią lub bakłażanem.

W czym zamarynować schab przed pieczeniem?

Schab przed pieczeniem marynuję w oleju lub oliwie oraz ziołach i przyprawach, które uwzględniłem w powyższym przepisie, a także w mleku z cebulą i czosnkiem, oliwie z dodatkiem papryczki chili, czosnku i ziół, a także oliwie i musztardzie.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...