Ta przyprawa jest dobra nie tylko do mięsa. Świetnie też podkręca smak kawy i mój metabolizm
Jedni piją kawę z mlekiem, inni z cukrem, a ja do kawy wsypuję szczyptę popularnej przyprawy. Dzięki niej mój napój nie tylko dodaje energii i doskonale pobudza, ale też dobrze wpływa na przemianę materii. Spróbujcie tej wersji nieco pikantnej kawy, a z pewnością poczujecie różnicę. Nie tylko smakową.
Jakie przyprawy można dodać do kawy?
Wiele osób coraz chętniej dodaje do kawy rozmaite przyprawy, bo dzięki temu kawa robi się smaczniejsza, ale też zyskuje ciekawe właściwości. Do kawy można dodać szczyptę soli, która świetnie zbalansuje smak naparu i sprawi, że nawet bez dodatku cukru, będzie mniej gorzka. Dobrym dodatkiem jest też imbir i chili, które działają rozgrzewająco i warto po nie sięgnąć zwłaszcza przy przeziębieniu. Szczypta cynamonu czy kardamonu, nadadzą małej czarnej korzennego smaku i zadziałają też przeciwzapalnie. Niedawno pisaliśmy też o kawie z dodatkiem gałki muszkatołowej, która poprawia trawienie i działa relaksująco.
Dlaczego warto dodać pieprz do kawy?
Dodatek pieprzu do kawy zaostrza jej smak i łagodzi gorycz. Niesie też ze sobą skutki zdrowotne. Kawa z pieprzem poprawia trawienie i zmniejsza uczucie ciężkości. Podkręca także metabolizm i przyspiesza spalanie tłuszczu. Zawarta w pieprzu piperyna ma działanie przeciwzapalne, antybakteryjne i antyoksydacyjne. Taki napój świetnie więc sprawdzi się w czasie infekcji.
Kawa z pieprzem – wskazówki
Pieprz to przyprawa występująca w trzech wersjach, jako pieprz czarny, biały i zielony. Najintensywniejszy smak i największą pikantność ma pieprz czarny. Pieprz biały jest łagodniejszy od czarnego i ma mniej bogaty bukiet smakowy. Pieprz zielony jest dosyć łagodny, świeży i bardzo aromatyczny. A jaki pieprz i ile dodać go do kawy?
- Do kawy można dodać w zasadzie każdy rodzaj pieprzu. Wszystko zależy od waszych preferencji smakowych.
- Można sięgnąć po pieprz mielony i zemleć go tuż przed dodaniem do naparu. Wtedy będzie najbardziej aromatyczny i pełen smaku. Dobrze też jednak sprawdzi się pieprz ziarnisty, tylko by ujawnił swą moc, trzeba go nieco dłużej parzyć w kawie.
- Pieprz ma dość intensywny smak, dlatego dodawaj go do kawy w niewielkich ilościach.