Pieczone ćwiartki z kurczaka to tani obiad dla całej rodziny. To proste danie robię szybko i podaję w weekend

Dodano:
Pieczone ćwiartki z kurczaka Źródło: Shutterstock / Angelika Heine
Choć w weekend mamy więcej wolnego czasu, to nie oznacza, że mamy go spędzać na gotowaniu. Jeśli chcecie podać rodzinie coś smacznego, ale przygotować to szybko i tanio, polecam ćwiartki z kurczaka. Wystarczy je przyprawić, upiec i obiad gotowy.

Ćwiartki to najtańsza część kurczaka. W sumie od ud różnią się niewiele. Zawierają tylko trochę więcej kości i często kuper. Elementy te możecie usunąć i w prosty sposób zamienić ćwiartki w eleganckie uda, jednak nie jest to konieczne. Konieczne jest natomiast odpowiednie przyprawienie mięsa. A gdy postoi trochę w aromatycznej marynacie, ćwiartki wystarczy wstawić do piekarnika i czekać, aż będą miękkie.

Proste zestawy przyprawowe do mięsa z kurczaka

Mięso z kurczaka ma delikatny smak, dzięki czemu doskonale komponuje się z różnymi przyprawami. Można je przyprawić np.:

  • ziołami (bazylią, oregano, tymiankiem), czosnkiem i sokiem z cytryny,
  • imbirem, czosnkiem, sosem sojowym i miodem,
  • wędzoną papryką, chili, oregano, kuminem, czosnkiem i sokiem z limonki,
  • curry, czosnkiem i ostrą papryką,
  • musztardą, miodem, papryką słodką i ostrą.

Jak przygotować ćwiartki z kurczaka?

Ostatnio mnie i mojej rodzinie posmakował kurczak z marynaty na bazie jogurtu naturalnego, czosnku, curry i soku z cytryny. Jej dopełnieniem jest oczywiście sól i pieprz. Mięso obtaczam w marynacie i wstawiam przynajmniej na 4 godziny do lodówki. Po tym czasie trzeba je nieco ocieplić, ułożyć na blasze z piekarnika i upiec.

Przepis: Pieczone ćwiartki z kurczaka

Ćwiartki z kurczaka pieczone w jogurtowej marynacie

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
360 w każdej porcji

Składniki

  • 4 ćwiartki kurczaka
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 3 ząbki czosnku
  • ostra mielona papryka
  • 1 łyżeczka curry
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przyprawianie mięsaĆwiartki kurczaka oczyść, opłucz, osusz. Oprósz je solą i pieprzem. Do jogurtu dodaj przeciśnięte ząbki czosnku, przyprawę curry, trochę mielonej papryki i sok z cytryny oraz olej. Wymieszaj, marynatą posmaruj mięso, odstaw na kilka godzin do lodówki.
  2. Pieczenie ćwiartekĆwiartki z kurczaka wyjmij z lodówki na godzinę przed pieczeniem. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 50 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Z czym podać pieczone ćwiartki z kurczaka?

Do pieczonych ćwiartek z kurczaka zwykle serwuję pieczone ziemniaki. By je przygotować, ziemniaki obieram, kroję w talarki i mieszam z olejem. Rozkładam je na drugiej blasze z piekarnika i wstawiam mniej więcej wtedy, gdy kurczakowi zostanie 40 minut pieczenia. Dzięki temu w tym samym czasie wyjmuję z piekarnika gotowe mięso i pyszny dodatek. Do tego zestawu wystarczy podać np. zieloną sałatę z dodatkami i pyszny obiad, jak z restauracji gotowy.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...