To efektowne ciasto jest idealne na Boże Narodzenie. Przepis jest bardzo łatwy
To idealne ciasto na Boże Narodzenie, ale też na każdą okazję, kiedy chcesz podać ciasto, które wygląda niczym z cukierni. Ciemne blaty przełożone białym kremem wyglądają elegancko i efektownie, nie potrzeba tu już żadnych dodatkowych ozdób (ale oczywiście możesz je dodać). Samo ciasto daje wiele możliwości, aby dostosować je do swoich upodobań.
Jak zrobić ciasto kakaowe z kremem?
Bazą ciasta jest prosty biszkopt, ale pieczony na oleju. Dodatek odrobiny tłuszczu sprawia, że jest bardziej wilgotny i nie wymaga nasączania. Z kolei krem to proste połączenie śmietanki kremówki i mascarpone. Dla lepszej stabilizacji kremu warto dodać do niego śmietanfiksy, ale jeśli ciasto ma być podane od razu, nie ma takiej konieczności.
Przepis: Ciasto kakaowe z białym kremem
Pyszne i proste ciasto.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 45 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 769 w każdej porcji
Składniki
- 120 g mąki tortowej
- 40 g gorzkiego kakao
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 jajek rozmiar
- 170 g drobnego cukru
- 50 ml oleju
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
na krem:
- 500 g serka mascarpone
- 250 ml śmietanki 36%
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 śmietanfixy
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówMąkę przesiej z kakao i proszkiem. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę i stopniowo dodawaj do nich cukier, cały czas ubijaj. Żółtka ubij z olejem i ekstraktem waniliowym.
- Łączenie składnikówDo masy z żółtek dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj. Stopniowo dodawaj składniki suche i delikatnie mieszaj do połączenia.
- Pieczenie ciastaPrzełóż ciasto do tortownicy i piecz do suchego patyczka (ok. 45 minut) w temperaturze 170 stopni.
- Robienie kremuUbij składniki kremu na sztywno.
- Przekładanie ciastaWystudzone ciasto pokrój na trzy blaty. Przełóż je kremem i odrobiną kremu udekoruj wierzch ciasta.
Pomysły na ciasto kakaowe na Boże Narodzenie
Ciasto można udekorować, np. świeżymi owocami (ładnie będzie wyglądać żurawina czy kawałki pomarańczy), można je polać czekoladą (jak na zdjęciu), ale wówczas trzeba pamiętać, aby polewa nie była gorąca, a już niemal tężejąca i wylewać ją na schłodzone ciasto. Ciasto ładnie i efektownie wygląda oprószone kakao, należy to jednak zrobić przed samym podaniem. Wierzch ciasta ładnie wygląda posypany wiórkami skórki pomarańczowej lub skórki z limonki.
Biszkoptu nie trzeba nasączać, ale można to zrobić, aby uzyskać lepszy smak i mocno wilgotne blaty. Ciasto można nasączyć kawą, mocną herbatą, ale też alkoholem rozcieńczonym z wodą, np. rumem czy brandy (w wersji tylko dla dorosłych). Do nasączenia blatów można także wykorzystać sok pomarańczowy.
Jeśli chcesz przełamać słodkie smaki, jeden z blatów możesz dodatkowo posmarować cieniutką warstwą dżemu pomarańczowego albo z czarnej porzeczki. Może to być równie konfitura malinowa albo powidła śliwkowe.