Tak podane grzanki to kolacyjny hit w moim domu. Są pożywne i trudno się nimi znudzić

Dodano:
Grzanki z mango Źródło: Shutterstock / Larisa Blinova
Moja rodzina nie przepada za kanapkami, ale za pysznymi grzankami już tak. Rumienię więc kromki pieczywa i obkładam je zaskakującymi składnikami. Takie kanapki na ciepło są smaczne, soczyste i pożywne.

Jeśli szukacie prostego pomysłu na pyszną kolację, oto i on. Wystarczy, że zrumienicie kromki pieczywa, a potem obłożycie je nieoczywistymi składnikami. Za takimi kanapkami na ciepło przepada cała moja rodzina. Jestem pewna, że wasi bliscy też je polubią.

Czym obłożyć grzanki?

Grzanki przygotowane z pieczywa pszennego czy pszenno-żytniego można obłożyć różnymi składnikami. Trzeba tylko pamiętać o tym, że powinny był ładnie zrumienione. Dzięki temu będą chrupiące, ale też nie nawilgną zbytnio dodatkami.

Do obłożenia grzanek można wykorzystać np.: twaróg kozi, ricottę, ser z pleśnią, wędlinę dojrzewającą, klasyczną szynkę, wędzony boczek, warzywa i owoce. Jeśli chodzi o warzywa, dobrze sprawdzą się tu np.: pomidor, ogórek świeży i kiszony, cykoria, awokado, papryka, cebula. Z owoców można sięgnąć np. po świeże figi, mango, gruszki.

Jak zrobić grzanki z twarożkiem, szynką i mango?

Przygotowanie grzanek, czyli kanapek na ciepło to bardzo prosta sprawa. Kromki pieczywa wystarczy zrumienić w piekarniku lub tosterze, a potem obłożyć je wybranymi dodatkami. Ja odkryłam smaczne połączenie twarożku z szynką dojrzewającą i mango. Smak tych ciepłych kanapek jest niepowtarzalny i naprawdę trudno się nimi znudzić.

Przepis: Grzanki z mango

Rumiane kromki pieczywa z twarożkiem, szynką suszoną i mango

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
5 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
290 w każdej porcji

Składniki

  • 8 kromek pieczywa
  • 150 g twarożku kremowego
  • 8 plastrów szynki dojrzewającej
  • 1 owoc mango
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania

  1. Rumienienie pieczywaChleb pokrój w kromki. Zrumień je w tosterze lub w piekarniku rozgrzanym do 210 stopni Celsjusza przez ok. 5 minut.
  2. Obkładanie grzanekJeszcze ciepłe grzanki posmaruj twarożkiem, obłóż plasterkami szynki i mango. Posyp posiekaną natką pietruszki. Od razu podawaj.

Dlaczego warto jeść mango?

Mango to bardzo smaczny i pożywny owoc, który można jeść na przekąskę, dodawać do koktajli, sałatek, kanapek i deserów. Owoc ten ma ok. 60 kcal w 100 g. Jest bogaty w witaminę C, witaminę A, a także w kwas foliowy. Poza tym dostarcza sporo potasu, magnezu i miedzi. Dzięki temu składowi, mango wspiera układ odpornościowy i usprawnia trawienie. Ma też działanie przeciwzapalne i dobrze wpływa na serce i wzrok.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...