Ciasto biszkoptowe idealne do popołudniowej herbatki. Sięgała po nie sama królowa Wiktora
Królowa Wiktoria lubiła słodycze, a przepis na biszkopt nazwany jej imieniem już kilka lat temu został opublikowany na stronach rodziny królewskiej. Przepis wręcz wiralowo obiegł pół świata i wszyscy próbowali piec królewski przysmak. To ciasto doskonałe w swojej prostocie: trzy warstwy tworzą smaczne połączenie i wyglądają bardzo efektownie. Zrobienie tego deseru zajmuje mniej niż godzinę, chociaż wymaga nieco wprawy.
Jak zrobić ciasto królowej Wiktorii?
Pałac Buckingham podaje bardzo szczegółową recepturę i precyzyjne instrukcje, jak krok po kroku przygotować słynny deser. To proste ciasto, ale siłą takich deserów jest wykorzystanie dobrej jakości składników: dobrego masła, prawdziwej wanilii, dobrego dżemu (najlepiej domowego) i dobrych jajek. Warto pamiętać, aby składniki na biszkopt i krem były w pokojowej temperaturze.
Przepis: Biszkopt królowej Wiktorii
Pyszne i proste ciasto, którym zajadała się królowa Wiktoria.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Brytyjska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 724 w każdej porcji
Składniki
Biszkopt:
- 3 jajka
- 150 g cukru pudru
- 150 g niesolonego masła
- 150 g przesianej mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
- dżem (truskawkowy lub malinowy)
Krem maślany:
- 150 g zmiękczonego niesolonego masła
- 220 g przesianego cukru pudru
- 1/3 laski wanilii lub esencja waniliowa
Sposób przygotowania
- Pieczenie ciastaRozgrzej piekarnik do 180°C. Natłuść i wyłóż papierem dwie 20-centymetrowe foremki do ciasta (jeśli masz tylko jedną foremkę, możesz upiec biszkopt i przekroić go na pół) Utrzyj cukier puder, esencję waniliową i zmiękczone niesolone masło, aż będą lekkie i puszyste. W osobnej misce ubij całe jajka. Stopniowo dodawaj do masła ubite jajka. Przesiej mąkę i wmieszaj. Podziel ciasto między dwie foremki. Umieść je na środkowej półce piekarnika i piecz przez około 20 minut, aż ciasto będzie miało złoty kolor (do suchego patyczka).Wyjmij biszkopty z foremek i pozostaw do ostygnięcia
- Robienie kremuUtrzyj miękkie masło z przesianym cukrem pudrem i nasionami z laski wanilii (lub esencją waniliową).
- Składanie ciastaUpewnij się, że oba biszkopty są całkowicie zimne. Rozsmaruj warstwę dżemu na powierzchni jednego biszkoptu. Połóż grubą warstwę kremu maślanego na wierzchu dżemu. Połóż drugi biszkopt na wierzchu i delikatnie dociśnij. Posyp cukrem pudrem i podawaj z dzbankiem świeżej angielskiej herbaty!
Jaka jest historia biszkoptu królowej Wiktorii?
Biszkopt królowej Wiktorii czyli Victoria Sponge Cake, nazwany został imieniem monarchini z jednego powodu: królowa lubiła zajadać się biszkoptami do popołudniowej herbatki. „Jako dziewczynka, królowa Wiktoria nieczęsto mogła zjeść coś słodkiego, ale kiedy usiadła na angielskim tronie, nadrobiła stracony czas” – pisze Natalia Mędrak-Ruda, autorka strony Przeszłość od kuchni. „Osiągnięcie idealnej struktury ciasta wymaga doświadczenia – jest często ważnym kryterium w konkursach kulinarnych, w tym w słynnym brytyjskim programie The Great British Bake Off. Dziś ciasto Wiktorii przekłada się klasyczną kombinacją truskawkowego dżemu i bitej śmietany (lub maślanego kremu śmietankowego), za czasów królowej podawano je wyłącznie z dżemem” – zwraca uwagę Natalia Mędrak-Ruda.