Te najszybsze ciasteczka świata robię nie tylko do świątecznej kawy. Wystarczą dwa tanie składniki
O tym, że coś jest świąteczną potrawą, przesądza zwykle kształt czy typowe dodatki. Jeśli chodzi o moje słodkie gwiazdki z dodatkiem cukru pudru, jak nic kojarzą się z Bożym Narodzeniem. Jednak robię je nie tylko na święta, ale też wtedy, gdy po prostu mam ochotę na szybkie i słodkie co nieco. Sięgam wtedy po moje ulubione ciasto, wykrawam z niego gwiazdki lub inne kształty i po upieczeniu oprószam cukrem pudrem. Są proste i smaczne.
Jak nadać ciasteczkom świąteczne kształty?
Jeśli chcecie, by ciasteczka nabrały świątecznego charakteru, nadajcie im odpowiednie kształty. Jeśli chodzi o święta Bożego Narodzenia tu dobrze sprawdzą się nie tylko gwiazdki, ale też choinki, śnieżynki, czapki Świętego Mikołaja czy bombki. Najłatwiej powykrawać je przy pomocy specjalnych, metalowych foremek. Jeśli jednak nie macie takich pod ręką, możecie przygotować szablony z tektury, a potem po ich krawędzi wykrawać ciastka z ciasta francuskiego czy kruchego.
Jak zrobić szybkie gwiazdki z cukrem pudrem?
Moje słodkie gwiazdki robię z dwóch prostych składników, a mianowicie z gotowego ciasta francuskiego i cukru pudru. Oczywiście przed pieczeniem ciasto można posmarować rozkłóconym jajkiem, dzięki czemu cukier puder lepiej do nich przywrze. Cukrem pudrem warto też posypywać jeszcze ciepłe wypieki, a wtedy lepiej przylgną do ich powierzchni.
Przepis: Słodkie gwiazdki
Szybkie ciasteczka z ciasta francuskiego z posypką z cukru pudru
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 15
- Liczba kalorii
- 120 w każdej porcji
Składniki
- 375 g ciasta francuskiego
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania
- Wykrawanie ciasteczekCiasto francuskie wyjmij z lodówki 20 minut przed przyrządzaniem ciasteczek. Wykrój z niego gwiazdki lub inne kształty. Ciasteczka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczenie ciasteczekCiasteczka wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni Celsjusza i piecz ok. 12-15 minut, aż się ładnie zrumienią. Jeszcze ciepłe oprósz przez sitko cukrem pudrem.
Czym można ozdobić świąteczne ciasteczka?
Do dekorowania ciastek o bożonarodzeniowym charakterze można wykorzystać nie tylko cukier puder, ale też lukier i kolorowe posypki. Lukier może być biały lub zabarwiony na pastelowe kolory. Posypki mogą imitować śnieg czy bombki. Dobrym pomysłem jest też posmarowanie ciasteczek polewą czekoladową i posypanie np. posiekanymi orzechami, migdałami w płatkach czy suszonymi owocami.