Odkąd piję tę herbatę, nie mam problemów trawiennych. To zasługa aromatycznego dodatku

Dodano:
Herbata z kardamonem Źródło: Shutterstock / iva
Herbata to mój ulubiony napój. Piję ją rano, w ciągu dnia i wieczorem do kolacji. Ostatnio zaczęłam wzbogacać czarną herbatę aromatyczną przyprawą i zauważyłam, że moje problemy trawienne przeszły, jak ręką odjął.

Herbata czarna należy do ulubionych, gorących napojów w Polsce i na świecie. Ja wolę ją zdecydowanie od kawy, bo pasuje do wielu potraw i doskonale wpływa na mój żołądek. Szczególnie napar wzbogacony aromatyczną, korzenną przyprawą. Poza korzystnym wpływem na mój organizm, herbata z kardamonem jest po prostu smaczna.

Jak działa kardamon na nasz organizm?

Kardamon to przyprawa korzenna, która nie tylko ładnie pachnie, ale też wykazuje działanie lecznicze. Przede wszystkim wspomaga trawienie, łagodzi skurcze żołądka i zmniejsza wzdęcia. Ma też działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, dzięki czemu wspiera nas w walce z infekcjami. Poza tym usprawnia krążenie, redukuje stres i wspomaga usuwanie toksyn z organizmu. Potrafi także odświeżyć oddech.

Jak zrobić herbatę z kardamonem?

Nasionko kardamonu jest dosyć twarde, dlatego przed dodaniem do napoju czy potrawy, warto je rozgnieść. By kardamon uwolnił jak najwięcej aromatu, warto go podgotować w wodzie, a potem użyć jej do zaparzenia herbaty.

Przepis: Herbata z kardamonem

Napar czarnej herbaty z dodatkiem aromatycznego kardamonu

Kategoria
Napój
Rodzaj kuchni
arabska
Czas przygotowania
2 min.
Czas gotowania
3 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
50 w każdej porcji

Składniki

  • 2 torebki czarnej herbaty
  • 4 nasiona kardamonu
  • 2 szklanki wody
  • miód lub cukier do smaku

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie wywaruW rondelku zagotuj wodę. Nasiona kardamonu lekko rozgnieć, wrzuć do wody, gotuj 2-3 minuty.
  2. Parzenie herbatyPłynem, w którym gotował się kardamon zalej torebki herbaty. Całość odstaw do zaparzenia na 2-3 minuty. Przestudzoną herbatę dosłodź do smaku.

Wskazówka: Herbatę z kardamonem warto zabielić mlekiem, a będzie smaczniejsza.

Herbata z kardamonem – wskazówki

Sięgając po kardamon, warto pamiętać o kilku istotnych sprawach.

  • Najbardziej aromatyczny jest świeży kardamon, rozgnieciony tuż przed użyciem. Zmielona przyprawa dość szybko traci swoje walory w czasie przechowywania. Dlatego należy ją trzymać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
  • Kardamon można dodać do herbaty wraz z innymi dodatkami. Dobrze harmonizuje np.: z imbirem, miodem czy mlekiem.
  • Przyprawa ta może lekko podnosić ciśnienie krwi. Z tego powodu osoby z nadciśnieniem powinny używać kardamon zachowując ostrożność.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...