Oto mój prosty sposób na śledzia na wigilię. Mało przy nim pracy, a wygląda apetycznie

Dodano:
Śledź pod pierzynką Źródło: Shutterstock / Kinek00
Wigilia i święta coraz bliżej. Czas więc zastanowić się, czym w tym roku zaskoczyć gości. Ja planuję podać na przystawkę śledzia. Jednak nie będzie to klasyka w oleju czy śmietanie, a nieco inna bardzo prosta wersja.

Śledzie można kupić świeże, w occie lub solone. I to właśnie te ostatnie są najpopularniejsze na naszych stołach. Doskonale bowiem nadają się na sałatkę, a także do podania z różnymi dodatkami. Ja w tym roku planuję zrobić śledzia pod chrupiącą pierzynką. Będzie wyrazista w smaku i kolorowa.

Jakie dodatki pasują do solonego śledzia?

Najbardziej klasyczną postacią śledzia jest ten z cebulą i olejem. Jednak śledzie można też łączyć z: ugotowanym burakiem, podduszonymi grzybami, rodzynkami, żurawiną czy świeżym jabłkiem. Dodatki trzeba drobno pokroić, a po wymieszaniu całości, wstawić na kilka godzin do lodówki, by smaki dobrze się poprzenikały.

Jak zrobić śledzia pod chrupiącą pierzynką?

Przygotowanie śledzia pod chrupiącą pierzynką nikomu nie sprawi trudności. Rybę trzeba wymoczyć, pokroić i ułożyć w salaterce. Do moczenia śledzi, można użyć mleka, które szybciej i skuteczniej usuwa sól. Wymoczone i pokrojone śledzie należy przykryć warstwami posiekanej cebuli żółtej i czerwonej oraz pokrojonym ogórkiem kiszonym lub konserwowym. Całość warto skropić, a nawet polać olejem.

Przepis: Śledzie pod chrupiącą pierzynką

Solone filety śledziowe pod pierzynką z cebuli i ogórka kiszonego

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
475 w każdej porcji

Składniki

  • 6 solonych filetów śledziowych
  • 2 cebule żółte
  • 1 cebula czerwona
  • 2 kiszone ogórki
  • 1-1,5 szklanki oleju

Sposób przygotowania

  1. Namaczanie śledziŚledzie opłucz, zalej zimną wodą lub mlekiem, odstaw na co najmniej godzinę w chłodne miejsce. W tym czasie płyn z ryby możesz odlać i wymienić na świeży. Odsolone filety osącz i osusz papierowym ręcznikiem.
  2. Krojenie i układanie składnikówOsuszone filety śledziowe pokrój na kawałki o szerokości ok. 1,5 cm. Umieść je w salaterce. Cebulę żółtą obierz, pokrój w drobną kostkę, posyp nią śledzie. Cebulę czerwoną również obierz i pokrój w kostkę. Potem zrób z niej wianuszek na białej cebuli. Ogórki kiszone pokrój w kostkę, wypełnij nimi wnętrze wianuszka. Całość zalej olejem, wstaw na kilka godzin do lodówki.

Ten dodatek podniesie smak śledzi

Robiąc śledzie pod pierzynką, zwykle polewam je olejem i ewentualnie skrapiam octem. Dodatki te doskonale harmonizują ze smakiem śledzia. Jednak śledzie pod pierzynką można też zrobić w bardziej klasycznej wersji. Wystarczy je zalać lub tylko udekorować sosem składającym się ze śmietany i majonezu. Miejsce śmietany może z powodzeniem zająć jogurt naturalny, bo sałatka też wyjdzie smaczna.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...