Biorę kawałek kapusty, dodaję inne warzywa i gotuję pożywną zupę. Oto przepis na danie za grosze

Dodano:
Zupa z kapustą Źródło: Shutterstock / picturepixx
Zupę można przygotować z różnych składników. Niekoniecznie musi to być mięso, kiszone ogórki czy pomidory. Jedną z najtańszych i najpożywniejszych zup gotuję bowiem z kapusty i innych warzyw. Zachwyca smakiem i doskonale syci.

Polska kuchnia słynie z zup. Rosół, ogórkowa czy pomidorowa należą do jednych z najbardziej lubianych. Muszę jednak przyznać, że czasami mam ochotę na zupełnie inną zupę, która zaskoczy mnie smakiem. Wtedy zazwyczaj chwytam za warzywa, które mam właśnie w swoich zapasach. Często jest to kawałek kapusty, którego nie wykorzystałam do surówki. By się nie zmarnował, wkrawam go do zupy. W połączeniu z innymi warzywami zamienia się w pyszną całość.

Jaką kapustę można wykorzystać do zupy?

W polskiej kuchni chyba najbardziej znaną zupą z kapustą jest kwaśnica. Swój smak zawdzięcza użyciu kapusty kiszonej. Jednak smaczną zupę można też ugotować z kapustą świeżą. Tu dobrze sprawdzi się kapusta biała, ale też włoska czy pekińska. Dwie ostatnie są jednak dość delikatne, dlatego należy dodawać je do zupy pod koniec gotowania.

Jak zrobić zupę ze świeżą kapustą?

Zupę ze świeżą kapustą zwykle gotuję na wywarze z warzyw. By był bardziej wyrazisty, warzywa kroję i podsmażam na oleju lub maśle. Dodaję też do nich przyprawy, by wzmocnić aromat. Taką zupę gotuje się szybko, a jest sycąca, bo całkiem zawiesista.

Przepis: Zupa ze świeżą kapustą

Pożywna zupa z dodatkiem świeżej kapusty

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
150 w każdej porcji

Składniki

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1/2 cebuli
  • 2 łyżki masła lub oleju
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 4 ziemniaki
  • 1 mały por
  • ok. 500 g kapusty włoskiej, pekińskiej lub białej
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz
  • koperek

Sposób przygotowania

  1. Podsmażanie warzywMarchewki, pietruszkę, seler i cebulę oczyść, pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej tłuszcz, wsyp warzywa i chwilę je przesmaż. Dodaj do nich listki laurowe i ziarna ziela i duś całość, aż warzywa nieco zmiękną.
  2. Gotowanie wywaruPodsmażone warzywa przełóż do garnka, zostawiając na patelni tłuszcz. Warzywa zalej ok. 2 l wody, zagotuj. Gotuj ok. 10 minut. Dodaj pokrojone ziemniaki i por oraz sól i pieprz, gotuj 10 minut. Dodaj poszatkowaną kapustę i gotuj ok. 5 minut.
  3. Zaprawianie zupyNa pozostałym na patelni tłuszczu lekko zrumień mąkę. Rozprowadź ją częścią wywaru, dodaj do zupy, wymieszaj, gotuj 5 minut. Zupę dopraw do smaku. Przed podaniem posyp posiekanym koperkiem.

Czym wzbogacić zupę ze świeżą kapustą?

Doskonałym dodatkiem do zupy ze świeżą kapustą będzie koperek. Posiekany najlepiej dodać pod koniec gotowania lub posypać nim zupę znajdującą się na talerzu. Ta zielenina dodaje doskonałego, orzeźwiającego aromatu. Jeśli zaś chcecie sprawić, by zupa była bardziej pożywna, możecie do niej dodać trochę wędzonego boczku. Wcześniej warto go pokroić w kostkę i zrumienić na patelni. Dzięki temu dodatkowi zupa zyska też jeszcze lepszy smak i aromat.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...