Ekspresowy krem czekoladowy to u mnie hit. Robię go 10 minut, a smakuje obłędnie i jest zdrowy
Jesienne wieczory lubię umilać sobie i rodzinie jakimś pysznym deserem. Staram się przy tym stawiać na zdrowe przysmaki. Jednym z nich jest przepyszny i wartościowy czekoladowy krem. Przekonaj się, dlaczego warto po niego sięgać.
Jakie właściwości skrywa krem czekoladowy z bananów?
Główny składnik deseru, czyli banany, dostarcza nam potas, witaminę B6, witaminę C oraz błonnik pokarmowy. Potas wspiera prawidłowe funkcjonowanie mięśni i układu nerwowego, a witamina B6 reguluje między innymi pracę układu nerwowego. Jej optymalny poziom w organizmie wpływa na pozytywny nastrój. Pamiętaj jednak, by wybierać tylko dojrzałe banany, by nie dosładzać deseru cukrem. Owoce te dostarczają naturalnych cukrów prostych, które są łatwo przyswajalne przez organizm.
Krem ten ma cenne właściwości również dzięki dodatkowi naturalnego kakao. Składnik ten jest źródłem przeciwutleniaczy, takich jak polifenole i flawonoidy. Mogą one chronić komórki przed uszkodzeniem przez wolne rodniki. Kakao zawiera też magnez, który wspiera funkcjonowanie układu nerwowego i mięśniowego, oraz tryptofan – prekursor neuroprzekaźnika zwanego serotoniną, który ma działanie poprawiające nastrój.
Aby podnieść walory odżywcze deseru, w moim przepisie jest też miód naturalny. Dodaję go, ponieważ zawierają związki przeciwutleniające, takie jak polifenole. Ponadto miód wykazuje działanie antybakteryjne, dzięki czemu wspiera zdrowie ogólne.
Jak widzisz aksamitny krem czekoladowy jest bardzo zdrowy, a do tego szybki i smaczny. Idealny na dzisiejszy wieczór, więc do dzieła.
Jak zrobić aksamitny krem czekoladowy z bananów?
Ten deser przygotujesz błyskawicznie, tylko z prostych składników, które na pewno masz w kuchni.
Przepis: Bananowy krem czekoladowy
Ten ekspresowy krem czekoladowy z bananów i śmietanki to patent na zdrowy deser.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 395 w każdej porcji
Składniki
- 2 dojrzałe banany
- 2 łyżki kakao
- 100 ml śmietanki 30%
- 1 łyżka miodu
Do dekoracji:
- 30 g granoli
Sposób przygotowania
- WykonanieUmyte banany obierz i pokrój na kawałki, a następnie zmiksuj w blenderze z kakao i miodem, aż masa będzie gładka. W osobny naczyniu ubij na sztywno śmietankę. A następnie połącz ją i delikatnie wymieszaj z bananową masą.
- Serwowanie deseruPrzełóż krem do pucharków lub salaterek i posyp wierzch granolą. Podawaj od razu lub schłodź w lodówce przed podaniem.
Wskazówka: deser możesz ozdobić również plasterkami bananów, a granolę zastąpić prażonymi orzechami włoskimi. Ja czasami sięgam też po tartą gorzką czekoladę z dobry składem.