Do pożywnej masy na placki dodałam 2 łyżki tego składnika. Szkoda, że wcześniej na to nie wpadłam
Placki i placuszki są smaczne, ale nie zawsze wartościowe. Dlatego ja stawiam na inne składniki, niż zwykła, biała mąka. Od jakiegoś czasu robię je z różnych kasz lub twarogu. Te ostatnie są szybkie i łatwe do przygotowania. A gdy wsypałam do nich dwie łyżki popularnego składnika, rodzina zachwyciła się smakiem.
Wartość odżywcza maku
Ciemne, drobne nasionka maku kryją w sobie wysoką wartość odżywczą. Przede wszystkim zawierają dużo zdrowego tłuszczu w postaci nienasyconych kwasów tłuszczowych. Korzystnie wpływają one na nasz układ krążenia i serce. Poza tym są bogate w białko i błonnik. W maku znajdziemy też witaminę E oraz witaminy z grupy B, a także dużo wapnia, magnezu, fosforu, cynku i potasu. Składniki te wzmacniają układ nerwowy, odporność, kości i mięśnie.
Jak zrobić placuszki twarogowe z makiem?
Placuszki twarogowe robi się w parę chwil. Twarogu nie trzeba mielić, a wystarczy go rozgnieść widelcem. Potem pozostaje go wymieszać ze składnikami wiążącymi, a więc z jajkami i mąką i z innymi niezbędnymi dodatkami. Na końcu dodaje się suchy mak i całość smaży się na patelni ze średnio rozgrzanym olejem.
Przepis: Placuszki twarogowe z makiem
Placuszki z twarogu z dodatkiem suchego maku
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 275 w każdej porcji
Składniki
- 250 g zwartego twarogu
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki suchego maku
- szczypta soli
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciastaTwaróg umieść w misce, rozdrobnij widelcem. Dodaj jajka, dokładnie rozmieszaj. Masę połącz z mąką, proszkiem do pieczenia, cukrem i solą. Na końcu wymieszaj z suchym makiem.
- Smażenie plackówNa patelni rozgrzej olej. Łyżką kładź porcje ciasta, formując z niego nieduże placuszki. Smaż je po kilka minut z każdej strony, aż będą rumiane. Zdejmij z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Wskazówka: Placuszki będą doskonale smakować, gdy usmaży się je na klarowanym maśle.
Z czym podać placuszki twarogowe z makiem?
Placuszki twarogowe z makiem przed podaniem wystarczy oprószyć cukrem pudrem. Dobrze też jednak będą smakowały polane miodem lub syropem klonowym czy posmarowane dżemem albo konfiturą. Można je również zaserwować z kremem czekoladowo-orzechowym.