Wystarczy wieczorem wymieszać składniki, a pyszne śniadanie zrobi się samo. Stawia na nogi niczym energetyk
Jest mocno migdałowa, mocno kawowa, kremowa i słodka. Do tego zdrowa i dająca energię niezbędną o poranku. Ta nocna owsianka z kawą to przepis dla tych, którzy lubią wyraziste smaki, lubią jeść zdrowo, a jednocześnie mają ochotę, aby rano zjeść coś słodkiego.
Co to jest nocna owsianka?
Nocna owsianka to owsianka, która robi się sama. Potrzebuje na to nocy. Wystarczy, że wieczorem zalejesz płatki owsiane dowolnym płynem i odstawisz. Przez noc napęcznieją i staną się miękkie, a gotowa owsianka będzie idealnie kremowa. Owsianki nocne można robić na wiele sposobów, można je potem jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Taka owsianka potrzebuje zwykle 4-5 godzin, aby być gotowa.
Jak zrobić nocną owsiankę z kawą?
Sekretem tej owsianki jest dodatek kawy i pasty migdałowej (pasty z migdałów lub masła migdałowego szukaj na półkach ze zdrową żywnością – taką pastę możesz ewentualnie zastąpić masłem orzechowym). My dorzucamy do tego zestawu jeszcze nasiona chia, które nie tylko zwiększą wartość odżywczą owsianki, ale i sprawią, że będzie miała gęstą, bardzo kremową konsystencję. Ta owsianka rewelacyjnie smakuje na mleku migdałowym, jednak możesz tu wykorzystać również inne napoje roślinne (np. mleko owsiane lub kokosowe do kawy) albo mleko krowie. Smak owsianki można podkręcić odrobiną cynamonu.
Rada: jeśli rano uznasz, że owsianka jest zbyt gęsta, możesz ją rozcieńczyć odrobiną wody lub mleka migdałowego.
Przepis: Nocna owsianka z kawą
Energetyczna owsianka.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Wegańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 198
Składniki
- 1/2 szklanki mleka migdałowego
- 1/2 szklanki czarnej kawy
- 1 łyżka pasty migdałowej
- 3 łyżki płatków owsianych
- 1 łyżeczka nasion chia
- 1 łyżka suropu klonowego
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówPastę zmiksuj lub dobrze wymieszaj z kawą, mlekiem o syropem klonowym.
- Robienie owsiankiZmiksowaną miksturą zalej płatki owsiane i nasiona chia. Wymieszaj i odstaw na noc do lodówki.
Gotową owsiankę możesz podać z dodatkiem chrupiących, uprażonych na suchej patelni płatków migdałowych albo posiekanych orzechów włoskich. Owsiankę możesz również udekorować świeżymi owocami, np. malinami, borówkami albo kawałkami mango. Można ją także posypać wiórkami kokosowymi.