Te genialne ciasteczka orzechowe zrobisz w pół godziny. To tylko trzy proste składniki
Te pyszne trzyskładnikowe ciasteczka zrobi każdy, bo tu nie ma nic, co może się nie udać. Wystarczy zmiksować składniki i upiec ciastka. Nie trzeba dodawać do nich żadnych jajek i żadnej mąki. Będą więc odpowiednie dla osób uczulonych na gluten, laktozę oraz dla wegan. Co więcej: te ciasteczka z masła orzechowego, zrobisz ekspresowo, bo razem z pieczeniem zajmie to mniej więcej pół godziny.
Jak zrobić ciasteczka z masła orzechowego?
Zaskakującym dla wielu składnikiem może być cieciorka z puszki. Należy ją odsączyć, a potem zmiksować z masłem orzechowym i syropem klonowym, I to wszystko. Aby zrobić te ciastka, użyj dobrego blendera i w razie potrzeby rób przerwy, aby go nie przegrzać. Masa jest dosyć gęsta, a chodzi o to, aby w ciastkach nie było kawałków cieciorki. Potem już tylko zostaje uformowanie i upieczenie ciastek.
Rada: syrop klonowy możesz zastąpić innym, podobnym słodzidłem, może to być syrop daktylowy, ale też delikatny w smaku syrop z agawy.
Do zrobienia tych trzyskładnikowych ciastek najlepiej użyć masła orzechowego bez dodatku soli i cukru.
Przepis: Trzyskładnikowe ciasteczka orzechowe
Proste ciasteczka z masła orzechowego i cieciorki.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Wegańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 20
- Liczba kalorii
- 59 w każdej porcji
Składniki
- 1 puszka cieciorki
- 5 łyżek masła orzechowego
- 1/4 szklanki syropu klonowego
Sposób przygotowania
- Szykowanie masy na ciastoZmiksuj cieciorkę z masłem orzechowym i syropem klonowym.
- Pieczenie ciastekZ ciasta formuj kulki. Układaj je na papierze do pieczenia i spłaszczaj widelcem, tworząc charakterystyczny wzorek. Piecz ok. 20 minut w temperaturze 175 stopni Celsjusza.
Inne wersje ciastek z masła orzechowego
Podstawowy przepis na te ciastka daje duże możliwości, jeśli chodzi o dodatki. Aby podkręcić ich smak, możesz dodać do masy:
- ekstrakt waniliowy lub olejek migdałowy,
- posiekaną czekoladę (białą lub ciemną) albo pastylki czekoladowe do wypieków,
- posiekane orzechy,
- posiekane migdały,
- kakao,
- przyprawy, takie jak cynamon czy przyprawa piernikowa.
Gotowe ciasteczka można również udekorować. Ładnie wyglądają i dobrze smakują oblane czekoladą. Można je schłodzić w lodówce, a potem maczać w rozpuszczonej z odrobiną masła czy oleju kokosowego czekoladzie (na simnych ciastkach zastygnie błyskawicznie).