Moja mama nie gotuje zupy grochowej na mięsie. Na koniec dodaje jednak ważny składnik

Dodano:
Zupa grochowa Źródło: Shutterstock / Donna Vincent
Moja mama jest mistrzynią w gotowaniu pysznych dań za grosze. Ostatnio zachwyciła mnie niezwykłą grochówką, której wcale nie ugotowała na wędzonce. Zupa jednak smakowała wspaniale. Okazało się, że smaku dodał jej tani składnik.

Ostatnio mama poczęstowała mnie pyszną, pożywną zupą grochową. Gdy spytałam, na czym ją ugotowała, odpowiedziała, że na wodzie. Niemożliwe, przecież jest pełna smaku – stwierdziłam. A dodałam do niej trochę słoninki – usłyszałam. No i już wiem, jak przygotować ulubioną zupę mojego męża szybko i tanio. Oto ciepły przepis prosto od mojej mamy.

Wartość odżywcza grochu

Groch to sucha roślina strączkowa, która jest dość popularna w naszej kuchni. Zwykle gotuje się z niej zupę – tanią, smaczną i pożywną. Groch ma bowiem wysoką wartość odżywczą, która wynika głównie z dużej zawartości cennego białka. Jednak warzywo to obfituje też w błonnik, witaminy i minerały. Błonnik wspiera zdrowie układu pokarmowego i pomaga regulować poziom cholesterolu. Produkt ten jest też bogaty w witaminy z grupy B, które korzystnie wpływają na działanie układu nerwowego. Poza tym groch stanowi również bardzo dobre źródło potasu, magnezu, fosforu, cynku i wapnia. Składniki te korzystnie wpływają na pracę serca, układu nerwowego i mięśni, a także na odporność, zdrowie kości i zębów.

Jak ugotować zupę grochową ze słoninką?

Przygotowanie zupy grochowej według przepisu mojej mamy nie zajmuje wiele czasu. Nie trzeba bowiem długo gotować wywaru, a wystarczy po prostu ugotować warzywa, a potem całość dosmaczyć słoninką i zasmażką. Prosta potrawa, a taka smaczna.

Przepis: Zupa grochowa na wywarze warzywnym

Zupa grochowa na wywarze warzywnym z dodatkiem podsmażonej słoninki

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
290 w każdej porcji

Składniki

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1/2 cebuli
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 4 ziemniaki
  • 1 szklanka połówek grochu łuskanego
  • 100 g słoniny
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka mąki
  • majeranek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie wywaruMarchewki, pietruszkę i seler obierz, opłucz, włóż do garnka. Zalej je 2 l zimnej wody, gotuj, aż woda się zagotuje. Wtedy dodaj listki laurowe i ziarna ziela, a także cebulę. Gotuj całość 10 minut.
  2. Dodawanie składnikówZiemniaki obierz, opłucz, pokrój w kostkę, dodaj do wywaru. Groch opłucz, również dodaj do zupy. Całość posól, popieprz, gotuj, aż ziemniaki i groch będą miękkie. Zupę dopraw do smaku majerankiem.
  3. Zaprawianie zupyNa patelni podsmaż pokrojoną drobno słoninę. Powstałe skwarki dodaj do zupy. Na tłuszczu znajdującym się na patelni przesmaż chwilę posiekany czosnek, a potem wsyp mąkę i lekko ją zrumień. Zasmażkę rozprowadź częścią zupy, dodaj do garnka. Całość gotuj ok. 5 minut, dopraw do smaku.

Zupa grochowa – kilka wskazówek

Zupa grochowa to jedna z najpożywniejszych zup. Oto, co warto wiedzieć na jej temat.

  • Do zupy grochowej najlepiej dodać suszone połówki grochu. Szybko się bowiem gotują i nie wymagają wcześniejszego namaczania. Trzeba wręcz uważać, bo bardzo szybko potrafią się rozgotować, zapewniając zupie sycącą gęstość.
  • Klasyczną zupę grochową gotuje się na wędzonce, np. na wędzonych żeberkach, kościach. Do zupy warto też dodać podsmażoną kiełbasę lub boczek, które nadadzą jej przyjemnego smaku.
  • Zupę grochową warto doprawić majerankiem lub ewentualnie cząbrem. Te dwie przyprawy wyjątkowo dobrze harmonizują z grochem i ułatwiają jego trawienie.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...