Mój jesienny sernik na zimno robię bez pieczenia. Dzięki aromatycznym dodatkom pomaga w walce z chandrą
Jesienny sernik na zimno to idealna propozycja na chłodne dni. Dodatek cynamonu, mielonego imbiru i mielonych goździków sprawia, że lekkie jak chmurka ciasto zyskuje niepowtarzalny smak.
Jak przygotować jesienny sernik na zimno?
Przygotowanie spodu i masy serowej do jesiennego sernika na zimno zajmuje zaledwie chwilę. Gotowe ciasto musisz jednak schłodzić, żeby zyskało odpowiednią konsystencję. Jesienny sernik na zimno powinien spędzić w lodówce minimum 4 godziny.
Spód do jesiennego sernika na zimno przygotowuję ze zmielonych herbatników maślanych, masła i przypraw korzennych. Natomiast masa powstaje z sera sernikowego w wiaderka. Słodki smak mój jesienny sernik zawdzięcza dodatkowi białej czekolady i miodu, a lekką konsystencję ubitej na sztywno śmietance kremówce 36%. Smak masy serowej wzbogacam ekstraktem waniliowym i skórką otartą z cytryny.
Przepis: Jesienny sernik na zimno
Aromatyczne przyprawy korzenne doskonale komponują się ze smakiem masy serowej, sprawiając, że to ciasto nie tylko osładza chłodne dni, ale także wprowadza w dobry nastrój.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 8
Składniki
Na spód:
- 200 g herbatników
- 80 g masła
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonych goździków
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Na masę serową:
- 500 g twarogu sernikowego z wiaderka lub 2-krotnie zmielonego białego sera
- 200 g białej czekolady
- 400 g śmietanki kremówki 36%
- 100 ml płynnego miodu
- 3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 cytryna
- 3 łyżeczki żelatyny
- 30 ml zimnej wody
Do dekoracji:
- 1 łyżka cynamonu
Sposób przygotowania
- Uszykowanie spoduMasło roztop w rondelku i pozostaw do przestygnięcia. Herbatniki zmiel na pył, np. korzystając z malaksera, blendera kielichowego lub blendera ręcznego. Porada: możesz również rozdrobnić herbatniki wałkiem do ciasta. Przełóż herbatniki do torebki strunowej, szczelnie zamknij, usuwając powietrze i wałkuj, aż ciastka się rozpadną. Pokruszone herbatniki połącz z cynamonem, imbirem, goździkami, ekstraktem waniliowym i ostudzonym masłem. Dokładnie wymieszaj składniki spodu – masa powinna mieć konsystencję mokrego piasku. Masę wyłóż na dno wścielonej papierem do pieczenia lub folią spożywczą tortownicy (średnica 22 cm) i uklep.
- Chłodzenie spoduPrzykryj tortownicę folią spożywczą i wstaw do lodówki. Spód powinien stężeć po około 30 minutach chłodzenia. W tym czasie zrób masę serową.
- Uszykowanie składników masy serowejŻelatynę zalej 30 ml zimnej wody, starannie wymieszaj i odstaw do napęcznienia. Białą czekoladę połam na mniejsze kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej. Odstaw czekoladę do ostygnięcia. Śmietankę kremówkę 36 % ubij na sztywno w wysokim naczyniu. Cytrynę wyszoruj miękką szczoteczką, sparz wrzątkiem i zetrzyj skórkę. Wyciśnij sok z połówki cytryny.
- Przygotowanie masy serowejW dużej misce umieść twaróg sernikowy, roztopioną czekoladę, miód, ekstrakt waniliowy sok i skórkę otartą z cytryny. Miksuj, stopniowo zwiększając obroty, aż masa zyska jednolitą konsystencję. Do żelatyny dodaj 2-3 łyżki bitej śmietany i starannie wymieszaj. Dodaj żelatynę do masy serowej, a następnie stopniowo dodawaj ubitą śmietankę kremówkę i miksuj, na średnich obrotach, aż składniki się połączą. Spróbuj masę serową i ewentualnie dodaj więcej miodu, soku z cytryny lub np. cukier puder.
- WykonanieWyjmij schłodzony spód jesiennego sernika z lodówki i wyłóż na niego masę serową. Wyrównaj wierzch łyżką. Posyp wierzch sernika cynamonem – polecam użyć drobnego sitka (jak do cukru pudru). Patyczkiem do szaszłyków robię na wierzchu sernika wzory, lekko mieszając warstwę cynamonu z masą serową. Możesz pominąć ten krok lub np. użyć do dekoracji ciasta szablonu cukierniczego.
- ChłodzeniePrzykryj tortownicę z jesiennym sernikiem folią spożywczą i wstaw do lodówki. Schładzaj ciasto do całkowitego stężenia.
Jesienny sernik na zimno podawaj mocno schłodzony. Możesz dodatkowo udekorować deser laskami cynamonu lub kleksami bitej śmietany.
Modyfikacje do przepisu na jesienny sernik bez pieczenia
Spód do deseru może zrobić z ulubionych ciasteczek korzennych. Doskonale ze smakiem masy serowej komponuje się również spód z doprawionych przyprawami korzennymi kakaowych herbatników oraz z herbatników i mielonych orzechów lub migdałów, a także z całych lub pokruszonych biszkoptów.
Zamiast sera w wiaderku możesz wykorzystać serek mascarpone. Miód dodawany do masy możesz zastąpić cukrem pudrem, śmietanę kremówkę 36% chudszą wersją 30%, którą przed ubijaniem polecam chłodzić przez minimum 12 godzin.
Opcjonalne dodatki do jesiennego sernika na zimno
Białą czekoladę możesz zastąpić chałwą np. o smaku waniliowym lub kakaowym (200 g). Zanim połączysz chałwę z innymi składnikami masy serowej, pokrusz ją na małe kawałki. Możesz również zblendować chałwę, a następnie dodać twaróg sernikowy i resztę składników.
Smak masy serowej możesz wzbogacić nie skórką z cytryny, jak w moim przepisie, a skórką otartą z pomarańczy lub smażoną skórkę pomarańczową, ekstrakt cytrynowy, ekstrakt pomarańczowy oraz zrobić mocno korzenny sernik, dodając do masy serowej 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczkę mielonego imbiru oraz 2/3 łyżeczki mielonych goździków.
Jesienny sernik bez pieczenia wyśmienicie smakuje również z dodatkiem namoczonych i odsączonych z nadmiaru płynu rodzynek, posiekanej czekolady i uprażonych na suchej patelni, siekanych migdałów.