Budyń zapiekam z biszkoptami pod słodką pierzynką. Dzieciaki uwielbiają ten szybki deser
Moje dzieci bardzo lubią budyń. Nawet ten gotowany z torebki, choć zwykle staram się im przyrządzać prawdziwy, na żółtkach. Jest o wiele zdrowszy i pożywniejszy. Ostatnio jednak zamieniłam budyń w niezwykle smaczny i efektowny deser. Połączyłam go bowiem z biszkoptami i zapiekłam całość pod bezową pierzynką. Efekt przerósł moje oczekiwania.
Jak zrobić domowy budyń?
Przygotowanie domowego budyniu nie zajmie wam o wiele więcej czasu, niż tego z torebki. A dodatek świeżych żółtek z pewnością zrobi różnicę. Na budyń użyjcie składników: 500 ml mleka, 2 żółtka, 3 łyżki cukru, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżka mąki pszennej.
W miseczce dokładnie wymieszajcie żółtka z mąką ziemniaczaną, pszenną i ok. 100 ml mleka. W rondelku zagotujcie pozostałe mleko z cukrem i cukrem waniliowym. Gorące mleko zestawcie z ognia i wlejcie do niego mieszankę z żółtkami, cały czas mieszając je energicznie rózgą. Budyń znów postawcie na ogniu i mieszając, podgrzewajcie go kilka minut, aż masa zgętnieje.
Jak przygotować deser budyniowy z bezą?
Przygotowanie deseru budyniowego jest całkiem szybkie. Wystarczy ugotować budyń i przełożyć nim biszkopty. Całość zaś przykryć warstwą bezy i wstawić na kilkanaście minut do piekarnika, by beza zdążyła się lekko ściąć i przyrumienić.
Przepis: Deser budyniowy z bezą
Deser z budyniu i biszkoptów zapiekany pod bezową pierzynką
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 380 w każdej porcji
Składniki
- 1 torebka budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru
- 500 ml mleka
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka masła
- 100 g biszkoptów
- 2 białka
- 100 g cukru drobnego
Sposób przygotowania
- Gotowanie budyniuPołowę mleka zagotuj z masłem. W pozostałym mleku rozmieszaj proszek budyniowy wraz z cukrem. Wlej go do gorącego mleka, wymieszaj i gotuj jeszcze kilka minut, cały czas mieszając, aż budyń zgęstnieje.
- Układanie warstwNieduże naczynie żaroodporne wyłóż biszkoptami, przykryj częścią budyniu, ułóż na nim biszkopty, znów budyń i znów biszkopty.
- Przygotowanie bezy i zapiekanieBiałka ubij do białości. Dalej ubijaj, dodając do nich stopniowo cukier. Bezę ubijaj, aż będzie gęsta i lśniąca. Wyłóż ją na wierzch deseru. Całość zapiekaj ok. 15 minut w 180 stopniach Celsjusza, aż beza lekko się zrumieni.
Czym można wzbogacić deser budyniowy z bezą?
Doskonałym pomysłem na wzbogacenie deseru budyniowego z bezą są owoce. Najlepiej wyłożyć je na wierzch deseru i przykryć bezą. Mogą to być np. prażone jabłka, plasterki pomarańczy czy cząstki brzoskwiń z puszki. Taki dodatek nie tylko odmieni smak deseru, ale też podniesie jego wartość odżywczą.