Uwielbiam poranną kawę z tą przyprawą. Doskonale smakuje i poprawia trawienie

Dodano:
Filiżanka kawy Źródło: Shutterstock / supparsorn
Poranek często zaczynam od filiżanki kawy. Dzięki niej szybciej się budzę i jestem gotowa do działania. Od jakiegoś czasu dodaję do niej też szczyptę aromatycznej przyprawy. Napój lepiej smakuje i dobrze działa na mój układ pokarmowy.

Jedni piją kawę czarną, inni z mlekiem, a jeszcze inni z przyprawami. Ja preferuję tę ostatnią, bo dzięki aromatycznym dodatkom kawa nie tylko robi się smaczniejsza, ale też zyskuje inne zalety. Zauważyłam, że odkąd piję kawę z dodatkiem gałki muszkatołowej nie dokucza mi tak niestrawność, a mój brzuch jest płaski.

Jakie działanie ma gałka muszkatołowa?

Gałka muszkatołowa to przyprawa ceniona za intensywny, ciepły aromat, który łączy nuty słodkie, korzenne i nieco pikantne. W kuchni doprawia się nią pasztety, farsze, zupy, ale można nią też wzbogacać słodkości i desery. Poza niepowtarzalnym smakiem i aromatem, niesie też korzyści dla zdrowia.

Gałka muszkatołowa korzystnie wpływa na problemy trawienne, takie jak niestrawność, wzdęcia i zaparcia. Ma też działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe, a także antybakteryjne. Poza tym przyprawa ta poprawia pamięć, koncentrację i nastrój. Użyta w nieco większych ilościach działa relaksująco i ułatwia zasypianie.

Jak zrobić kawę z gałką muszkatołową?

Kawy z gałką muszkatołową nie trzeba przygotowywać w jakiś nadzwyczajny sposób. Szczyptę tej przyprawy wystarczy wsypać do świeżo zaparzonego, gorącego naparu i odstawić na kilka minut. Po tym czasie gałka uaktywni swoje związki aromatyczne i lecznicze, dzięki czemu napój zyska na smaku i cennych właściwościach.

Gałka muszkatołowa – to warto wiedzieć

Gałka muszkatołowa to jedna z tych przypraw, która bardzo szybko traci swój aromat. Najlepiej więc ścierać ją tuż przed użyciem. Co jeszcze warto o niej wiedzieć? Przyprawa ta doskonale komponuje się z cynamonem, kardamonem i wanilią. Można więc z jej udziałem stworzyć wyjątkową mieszankę aromatyczną. Nie należy jednak przesadzać z ilością użytej gałki muszkatołowej, bo w nadmiarze może być toksyczna.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...