Gdy za oknem zimno, gotuję tę sycącą zupę. Jeden dodatek sprawia, że cudownie rozgrzewa

Dodano:
Zupa fasolowa Źródło: Shutterstock / nblx
Zupa fasolowa to jedna z wielu polskich zup. Ta potrawa jest nie tylko smaczna, ale także sycąca – porcja zupy fasolowej z warzywami i mięsem lub wędzonką może zastąpić dwudaniowy obiad. Sprawdź mój przepis.

Zupa fasolowa to obowiązkowy element mojego jesienno-zimowego menu. Aby po powrocie do domu szybko zapomnieć o deszczu, śniegu i zimnym wietrze, lubimy po nią sięgać. Poznaj mój sposób na nie tylko bardzo pożywną, ale także przyjemnie rozgrzewającą zupę fasolową.

Jak zrobić zupę fasolową?

Zupę fasolową przygotowuję na bulionie mięsno-warzywnym, który często gotuję dzień wcześniej. Oczywiście doskonale smakuje również fasolowa na bulionie warzywnym oraz rosole z poprzedniego dnia. Jak w tradycyjnym przepisie, używam fasoli perłowej, która ma małe ziarna i świetnie nadaje się zup oraz sałatek. Aby zwiększyć efekt rozgrzewający zupy, dodaję do niej ostrą papryczkę. Tego składnika nie ma w tradycyjnym przepisie kuchni polskiej, więc jeżeli nie lubisz pikantnych dań, to zrezygnuj z dodawania chili.

Przepis: Zupa fasolowa

Zupa fasolowa z tego przepisu to pyszne danie robione na bulionie drobiowym.

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
40 min.
Czas gotowania
1 godz.
Liczba porcji
6

Składniki

Na bulion:

  • 4 litry wody
  • 2 udka z kurczaka
  • 1 skrzydło z indyka
  • 1 szyja z indyka
  • 2 duże marchewki
  • 2 duże pietruszki
  • 1 duży seler
  • 2 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 pęczek koperku
  • 1 biała część pora
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu ziarnistego
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • 1 łyżeczka soli

Na zupę fasolową:

  • 300 g suchej białej fasoli perłowej
  • 4 średnie ziemniaki
  • 2 liście laurowe
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 papryczka chili
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. Moczenie fasoliSuchą fasolę przebierz, wypłucz i zalej w dużej misce zimną wodą. Pozostaw na noc do napęcznienia. Jeżeli chcesz skrócić czas moczenia i gotowania fasoli, to zalej ją gorącą wodą. Namoczona w gorącej wodzie fasola może być gotowana po 4-5 godzinach.
  2. Przygotowanie składników do bulionuMarchew, pietruszkę, seler i por umyj. Seler pokrój na ćwiartki. Marchew, por i pietruszkę przekrój na pół. 1 cebulę drobno posiekaj, a drugą opal nad ogniem lub przypal na suchej patelni. Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę. Paprykę chili drobno posiekaj. Natkę pietruszki i koperek umyj. Udka z kurczaka oraz skrzydło i szyję z indyka umyj. Osusz mięso papierowym ręcznikiem.
  3. Smażenie mięsa i warzywMocno rozgrzej patelnię. Dodaj 1 łyżkę klarowanego masła i obsmaż mięso z każdej strony – mięso powinno dobrze się zrumienić. Przełóż obsmażone mięso do garnka. Na patelnię po smażeniu mięsa dodaj pozostałe masło klarowane oraz pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i papryczkę chili. Smaż 4-5 minuty na średnim ogniu, często mieszając. Podsmażone warzywa przełóż do garnka z mięsem.
  4. Gotowanie bulionuDo garnka z mięsem i podsmażonymi warzywami dodaj marchewkę, seler, por i pietruszkę. Zalej zimną wodą i doprowadź do wrzenia na średnim ogniu. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty i sól. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 25 minut. Gdy marchew, por i seler zmiękną, wyjmij je z bulionu i ostudź. Dodaj natkę pietruszki i koperek i gotuj jeszcze 15 minut. Gotowy bulion przecedź i wykorzystaj do przygotowania zupy fasolowej. Mięso przełóż do miski i wystudź.
  5. Gotowanie fasoliNamoczoną wcześniej fasolę odcedź, przepłucz na sitku zimną wodą i włóż do garnka. Zalej zimną wodą i doprowadź do wrzenia. Odlej wodę i wlej do garnka z fasolą wcześniej przygotowany bulion. Doprowadź zupę do wrzenia na dużym ogniu. Gdy bulion się zagotuje, dodaj liście laurowe i ziele angielskie, a następnie zmniejsz moc palnika, przykryj garnek pokrywką i gotuj na małym ogniu do miękkości fasoli – moczona przez całą noc fasola perłowa jest miękka po około 45 minutach.
  6. Dodanie warzyw, mięsa i przyprawGdy fasola zmięknie, dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i warzywa z bulionu oraz rozdrobnione mięso obrane z udek i skrzydła. Dodaj suszony majeranek, sól i pieprz do smaku. Gotuj zupę do miękkości ziemniaków.

Gotową zupę fasolową podawaj na gorąco z dodatkiem pieczywa. Możesz każdą porcję posypać posiekanym koperkiem lub natką pietruszki.

Przydatne wskazówki do przepisu na zupę fasolową

Mój przepis na zupę fasolową możesz modyfikować. Poznaj kilka cennych porad:

  • Jeśli zupę fasolową przygotowujesz na bulionie warzywnym, a zależy ci na mięsnej wkładce, to możesz dodać do niej podsmażony boczek oraz kiełbasę. Danie zyska cudowny aromat.
  • Suchą fasolę możesz zastąpić fasolą z puszki – dodanie fasoli z puszki pozwala przygotować zupę fasolową znacznie szybciej.
  • Gotową zupę możesz zagęścić zasmażką z 1 łyżki mąki pszennej i 1 łyżki masła.
  • Zupa fasolowa doskonale smakuje również z dodatkiem drobnego makaronu (zamiast ziemniaków), pokrojonej w kostkę papryki oraz świeżych lub suszonych pomidorów.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...