Tę prostą, pożywną zupę gotowała moja babcia. Często do niej wracam, bo smakuje i rozgrzewa
Każda zupa przyjemnie rozgrzewa dzięki płynnej konsystencji. Dlatego uważam, że jest to danie wprost idealne na chłodne dni. Mnie i mojej rodzinie znudziły się jednak ogórkowa, pomidorowa i rosół. Przypomniałam sobie więc przepis mojej babci na lekką lecz sycącą zupę z dodatkiem zdrowej kaszy. I bardzo go polecam, bo tę potrawę robi się szybko i za grosze, a doskonale smakuje.
Jaką kaszą można wzbogacić zupę?
Jeśli chodzi o zupy z dodatkiem kaszy, to chyba wszyscy doskonale znają krupnik. Robi się go z dodatkiem kaszy jęczmiennej, która nadaje zupie odpowiedniej konsystencji i smaku. Jednak zupy można też wzbogacać kaszą jaglaną, kukurydzianą, a nawet manną. Kasze jaglana i kukurydziana są bardzo zdrowe i nie zawierają glutenu. Poza tym dają zupie apetyczny, złocisty kolor. Jeśli chodzi o kaszę mannę, często podaje się ją do rosołu w postaci kostki, ale można nią też zagęszczać inne zupy.
Jak zrobić zupę jarzynową z kaszą kukurydzianą?
Moja babcia częściej niż krupnik gotowała zupę jarzynową z dodatkiem kaszy kukurydzianej. Potrawa ta była lekka, ale sycąca za razem i miała przyjemny, delikatny smak. Zawsze wolałam ją od krupniku, w którym przeszkadzał mi smak kaszy. A zupę z dodatkiem kaszy kukurydzianej zjadałam z wielką przyjemnością. Moja babcia gotowała ją zawsze na mięsnym wywarze, np. na kawałku kurczaka czy indyka. A potem podawała zupę z kawałkami gotowanego mięsa. Teraz ja robię tak samo.
Przepis: Zupa jarzynowa z kaszą kukurydzianą
Zupa z warzyw korzeniowych z dodatkiem kaszy kukurydzianej gotowana na mięsnym wywarze
- Kategoria
- Zupa
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 160 w każdej porcji
Składniki
- porcja rosołowa z kurczaka lub indyka
- 2 listki laurowe
- 2 pietruszki
- 3 marchewki
- kawałek selera
- 1 cebula
- 4 ziemniaki
- 1/3 szklanki kaszy kukurydzianej
- sól, pieprz
- koperek
Sposób przygotowania
- Gotowanie wywaruMięso opłucz, włóż do garnka, zalej ok. 2 l zimnej wody. Podgrzewaj na niedużym ogniu, aż woda się zagotuje. Usuń szumowiny, dodaj listki laurowe, trochę soli i pieprzu. Gotuj całość ok. 15 minut.
- Krojenie warzywWarzywa obierz, opłucz. Ziemniaki pokrój w większą kostkę, a pozostałe warzywa w mniejszą. Wrzuć je do wywaru mięsnego i gotuj 5 minut.
- Wykańczanie zupyDo zupy dodaj opłukaną kaszę kukurydzianą i całość gotuj, aż wszystkie składniki będą miękkie. Zupę dopraw do smaku, przed podaniem posyp posiekanym koperkiem.
Wskazówka: Zupa będzie jeszcze bardziej rozgrzewająca, gdy doprawicie ją odrobiną ostrej papryki.
Jak ugotować lżejszą zupę jarzynową z kaszą kukurydzianą?
Jeśli chcecie ugotować lżejszą wersję zupy jarzynowej z kaszą kukurydzianą, przygotujcie ją na warzywnym wywarze. Zupa będzie mniej kaloryczna, a też smaczna. Przed podaniem dodajcie do niej jednak łyżkę masła, bo dzięki temu danie znacznie zyska na smaku i wartości odżywczej.