To pyszne ciasto robię z popularnych składników. Jest dziecinnie proste, a smakuje lepiej, niż z cukierni
Ciasta bez pieczenia cieszą się dużą popularnością, bo można je szybko i łatwo przygotować. I z tym nie sposób się nie zgodzić. Mają jednak jedną dość istotną wadę – po przyrządzeniu muszą spędzić w lodówce kilka godzin, po to by ich składniki poprzenikały się i całość zamieniła się w spójną całość. A mój słodki placek też robi się łatwo, a można go jeść w sumie od razu po upieczeniu.
Czym można posmarować kruche ciasto przed pieczeniem?
Mój słodki placek jest prosty i szybki do zrobienia, bo składa się z dwóch zasadniczych części. Są to kruche ciasto i słodka masa. A co może być słodką masą? Ja i moja rodzina najbardziej lubimy dżemy i konfitury, a to dlatego, że owocowe przetwory wprowadzają do ciast orzeźwiający, kwaskowy smak. Do tego ciasta zresztą specjalnie wybieram kwaśniejsze i bardziej wyraziste w smaku dżemy. Naszym ulubionym jest dżem z czarnej porzeczki, jednak można tez sięgnąć po dżem z czerwonej porzeczki czy malin. Dobrze też sprawdzi się konfitura wiśniowa albo powidła śliwkowe.
Jak zrobić szybkie kruche ciasto z dżemem?
W przygotowaniu tego słodkiego placka najwięcej czasu zajmuje sporządzenie kruchego ciasta, a także pieczenie. Piecze jednak piekarnik, więc skupmy się na cieście, a w zasadzie na jego prawidłowym przygotowaniu. Tylko wtedy kruchy placek z dżemem wyjdzie delikatny i lepszy, niż z cukierni.
Przepis: Kruche ciasto z dżemem
Prosty kruchy placek z dżemem
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 20
- Liczba kalorii
- 190 w każdej porcji
Składniki
- 300 g mąki pszennej
- 200 g schłodzonego masła
- 100 g cukru pudru
- 1 żółtko surowe
- 1 żółtko ugotowane na twardo
- szczypta soli
- 250 g dżemu np. z czarnej porzeczki
Sposób przygotowania
- Zagniatanie ciastaMąkę przesiej na stolnicę. Dodaj do niej kawałki schłodzonego masła, całość posiekaj. Składniki rozkrusz w palcach, dodaj do nich szczyptę soli, cukier puder, żółtko surowe i przetarte przez sitko żółtko ugotowane. Składniki wymieszaj, szybko zagnieć z nich ciasto.
- Podpiekanie spoduOdkrój 1/3 ciasta. Resztę rozwałkuj na grubość ok. 1 cm. Ciastem wyłóż dno prostokątnej formy. Formę z ciastem wstaw na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto ponakłuwaj widelcem i upiecz na złoty kolor w 200 stopniach Celsjusza.
- Wykańczanie ciastaNa podpieczony spód wyłóż dżem, równomiernie go rozsmaruj. Odłożone ciasto zetrzyj na dużych oczkach, od razu posypując nim rozłożony na cieście dżem. Ciasto piecz jeszcze ok. 15 minut w 180 stopniach Celsjusza, aż wierzch ciasta apetycznie się przyrumieni.
Kruche ciasto – kilka wskazówek
Sprawdźcie, na co należy zwrócić uwagę, by kruche ciasto wyszło miękkie i delikatne.
- W kruchym cieście bardzo ważne są proporcje składników. Powinno być to 3:2:1, czyli 3 części mąki, 2 części tłuszczu i 1 część cukru. Składnikiem najistotniej wpływającym na kruchość ciast jest tłuszcz, a najlepszym do tego celu będzie krowie masło.
- Kruche ciasto należy zagniatać krótko, po przedłużające się wyrabianie sprawi, że masło zbyt mocno zmięknie. To z kolei przełoży się na większą twardość tego wypieku.
- Po wyrobieniu kruche ciasto można rozwałkować, wyłożyć nim formę i schłodzić w lodówce przed pieczeniem. Można też ciasto najpierw schłodzić, a potem rozwałkować i upiec.