Na imieninach u cioci Heleny furorę robiła ta sałatka śledziowa. Przekąska jest genialna i prosta

Dodano:
Śledź pod pierzynką Źródło: Shutterstock / Lika Mostova
Sałatki śledziowe to nieodłączny element menu domowych przyjęć okolicznościowych. Moja ciocia poczęstowała imieninowych gości wyjątkowym śledziem pod pierzynką. Wziąłem przepis i też zrobiłem tę sałatkę.

Szuba, znana również jako śledź pod pierzynką, to pyszna i sycąca sałatka, która łączy tradycyjne smaki kuchni polskiej i rosyjskiej. Doskonale sprawdzi się nie tylko jako urozmaicenie menu urodzin lub imienin, ale także potrawa wigilijna oraz sycące danie na kolację.

Śledź pod pierzynką – jak przygotować filety śledziowe do sałatki?

Większość przepisów na sałatki śledziowe uwzględnia użycie solonych filetów. Zanim jednak przystąpisz do krojenia i mieszania składników, musisz filety śledziowe wymoczyć w mleku, wodzie lub wodzie z mlekiem. Jeżeli nie masz czasu na takie przygotowanie solonych filetów śledziowych, to możesz zastąpić je np. filetami wiejskimi w zalewie olejowej lub filetami w delikatnej zalewie octowej. W tym przypadku przed przystąpieniem do krojenia odsącz rybę z zalewy i osusz papierowym ręcznikiem.

Jak zrobić szubę, czyli śledzia pod pierzynką?

Szuba to warstwowa sałatka śledziowa, która łączy smak ryby, warzyw (m.in. ziemniaków i buraków) oraz jajek i majonezu. Mój przepis możesz odchudzić, zastępując majonez kwaśną śmietaną, skyrem lub gęstym jogurtem naturalnym, a także mieszając majonez ze śmietaną lub jogurtem w dowolnych proporcjach.

Porada: zwróć uwagę na typ kulinarny ziemniaków, które dodajesz do sałatki. Najlepsze są tutaj tzw. ziemniaki sałatkowe (typ kulinarny A) lub ziemniaki ogólnoużytkowe (typ kulinarny B) np. odmiany Avanti, Lord, Ignacy, Irga, Bellarosa. Ich bulwy nie zawierają dużo skrobi, co sprawia, że zachowują odpowiednią konsystencję po ugotowaniu.

Przepis: Szuba (śledź pod pierzynką)

Poszczególne składniki tej pysznej sałatki ułożone są warstwowo i połączone majonezem.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
40 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
420 w każdej porcji

Składniki

  • 6 średnich filetów śledziowych
  • 4 średnie ziemniaki
  • 3 średnie buraki
  • 2 średnie marchewki
  • 1 średnia cebula czerwona lub biała
  • 4 duże jajka ugotowane na twardo

Na sos:

  • 6 łyżek majonezu
  • sól i pieprz

Do dekoracji:

  • koperek

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie warzywBuraki, ziemniaki oraz marchew wyszoruj miękką szczotką lub szorstką stroną gąbki kuchennej i opłucz pod bieżącą wodą. Ugotuj warzywa do miękkości w osolonym wrzątku. Porada: marchew możesz obrać przed gotowaniem – gotuję marchewkę bez obierania, żeby zachowała więcej smaku. Ugotowane warzywa odcedź, przelej zimną wodą i pozostaw do ostygnięcia.
  2. Obieranie i krojeniePrzestudzone warzywa obierz ze skórki i pokrój w niewielką kostkę lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę obierz i pokrój w niewielką kostkę lub cienkie piórka. Możesz zastąpić cebulę porem. Wymoczone i osuszone śledzie pokrój w kostkę lub paseczki.
  3. Przygotowanie jajekJajka na twardo obierz i oddziel białka od żółtek. Żółtka ugnieć widelcem lub pokrusz, a białka drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  4. Przygotowanie sosuDopraw majonez do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i wymieszaj.
  5. WykonanieOdłóż kilka kawałków ryby do dekoracji sałatki i wyłóż dno salaterki resztą pokrojonych śledzi. Posmaruj rybę cienką warstwą sosu majonezowego i dodaj cebulę. Na cebulę wyłóż warstwę ziemniaków i warstwę żółtek. Żółtka posmaruj sosem i wyłóż warstwę marchewki i białek. Na białka znowu wyłóż sos i przykryj go warstwą buraków. Na wierzchu sałatki rozsmaruj resztę sosu, delikatnie mieszając go z burakami, żeby nieco się zabarwił. Porada: jeżeli lubisz wyraziste smaki, to poszczególne warstwy sałatki możesz doprawić np. pieprzem ziołowym lub świeżo zmielonym pieprzem kolorowym.
  6. ChłodzeniePrzykryj salaterkę ze śledziem pod pierzynką folią spożywczą i wstaw na 20 minut do lodówki.

Wskazówka: ziemniaki, buraki oraz marchewkę możesz również upiec w piekarniku. Do sałatki idealnie nadają się również marchewka z bulionu warzywnego oraz buraki z zakwasu na barszcz.

Jak podawać śledzia pod pierzynką?

Wierzch lekko schłodzonej sałatki udekoruj gałązkami koperku i kawałkami wcześniej odłożonego śledzia. Podawaj rosyjską sałatkę śledziową z pieczywem. Ciekawą, ale wymagającą dużo więcej pracy, jest przygotowanie pojedynczych porcji szuby w szklanych słoiczkach. Tak podana sałatka jest jednocześnie ozdobą stołu. Przygotuję ją w tym wydaniu na Wigilię.

Inne wersje śledzia pod pierzynką

Sałatkę z powyższego przepisu możesz przygotować również z innymi dodatkami np. owocami egzotycznymi (mango, pomarańcze, mandarynki, ananas), którymi zastąpisz cebulę, jajka i warzywa korzeniowe. Do sałatki w tej wersji polecam zrobić sos z oliwy z oliwek oraz soku z cytryny lub limonki. Do dekoracji śledzia pod pierzynką z owocami egzotycznymi możesz użyć orzechów lub suszonej żurawiny.

Wyśmienicie smakuje również śledź pod pierzynką z gotowanymi lub pieczonymi burakami, ziemniakami, jajkami na twardo, kwaskowatymi jabłkami oraz kiszonym bądź konserwowym ogórkiem.

Jeżeli nie jesz produktów pochodzenia zwierzęcego, to polecam zastąpić filety śledziowe oraz jajka pokrojonym na małe kawałki awokado i tofu. Tradycyjny majonez zastąp wtedy majonezem wegańskim.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...