Pokruszone ciasteczka mieszam z pyszną masą. Ten ekspresowy deser zrobisz za grosze

Dodano:
Ciasteczkowy deser Źródło: Shutterstock / pink stockers
Niektóre desery są tak proste w przygotowaniu, że aż trudno uwierzyć, że mogą tak doskonale się prezentować i smakować. Oto wyborny przepis na ciasteczkowy deser, który można też nazwać ciastem bez pieczenia. Trudno nie skusić się na kawałek.

Ten deser zachwyci wszystkich, którzy lubią ciastka i masę czekoladową. Przypomina nieco blok czekoladowy, tyle że przeważają w nim ciastka, a słodka masa stanowi tylko ich lepiszcze. Całość prezentuje się znakomicie, a jeszcze lepiej smakuje. Ten ekspresowy deser sprawdzi się na co dzień i od święta.

Jakie ciastka dodać do deseru?

Do ciasteczkowego deseru najlepiej sprawdzą się herbatniki. Są bowiem chrupkie i dość twarde i nie zmiękną zbyt mocno w masie czekoladowej. To sprawi, że ich chrupkość będzie wyczuwalna nawet po schłodzeniu całego deseru. Możecie więc sięgnąć po klasyczne herbatniki oraz maślane lub pełnoziarniste. Te ostatnie będą oczywiście najlepszym, bo najzdrowszym rozwiązaniem.

Jak zrobić apetyczny deser ciasteczkowy?

Przyrządzenie tego apetycznego deseru z kruchych ciasteczek sprowadza się do przygotowania masy czekoladowej i połamania herbatników. Potem składniki wystarczy tylko wymieszać, przełożyć do formy i zastudzić. To ciasto bez pieczenia po prostu nie może się nie udać. Wskazówka: Masę czekoladową w czasie podgrzewania należy często mieszać, by się nie przypaliła, była gładka i gęsta.

Przepis: Ciasteczkowy deser

Ciasto bez pieczenia z ciastek i masy czekoladowej

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
azjatycka
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
20
Liczba kalorii
200 w każdej porcji

Składniki

  • 300 g herbatników
  • 200 g masła
  • 200 ml skondensowanego mleka słodzonego
  • 80 g cukru
  • 50 g ciemnego kakao w proszku
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru wanilinowego

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie herbatników i płynnej masyHerbatniki połam na kawałki o różnej wielkości. W dużym rondelku rozpuść masło na małym ogniu. Dodaj cukier i kakao i mieszaj, aż cukier się rozpuści, a masa stanie się jednolita.
  2. Dodawanie składnikówW osobnej misce roztrzep jajka i dodaj je do rondelka z masą czekoladową. Masę cały czas mieszaj, by jajka się nie ścięły. Masę gotuj 5 minut, aż zgęstnieje. Dodaj do niej skondensowane mleko i cukier waniliowy. Mieszaj, aż masa będzie gęsta i gładka.
  3. Łączenie składnikówDo gorącej masy czekoladowej dodaj kawałki herbatników i dokładnie wymieszaj, aby wszystkie kawałki ciastek dobrze pokryły się czekoladową masą.
  4. Formowanie ciastaKwadratową formę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej masę, równomiernie rozprowadź i ubij, by nie było wewnątrz wolnych przestrzeni. Deser przykryj i wstaw na 4-6 godzin do lodówki. Przed podaniem krój go w kwadraty.

Czym można wzbogacić deser ciasteczkowy?

Do masy czekoladowej oprócz herbatników możecie też dorzucić inne dodatki. Dobrze sprawdzą się np.: posiekane orzechy włoskie czy laskowe, rodzynki, daktyle, kandyzowana skórka pomarańczowa czy wiórki kokosowe. Dodadzą one deserowi smaku, pożywności i jeszcze ciekawszej tekstury.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...