Gdy nachodzi mnie ochota na coś słodkiego, robię to szybkie ciasto. Smakuje i pachnie cudownie

Dodano:
Szybkie ciasto z jabłkami Źródło: Shutterstock / Galiyah Assan
Choć w sklepach można kupić przeróżne słodkości, to jednak nie ma, jak domowe ciasto. Gdy tylko najdzie mnie ochota na słodkie co nieco, zwykle piekę to proste ciasto z jabłkami. Robi się je szybko, a smakuje i pachnie obłędnie.

Nie jestem wielbicielką kremowych ciast. Zawsze wolałam proste ciasta ucierane. Nie tylko dlatego, że robi się je szybko, ale też są dosyć trwałe i zwykle mniej kaloryczne. Dziś jedno z nich – idealne na chłodne dni ciasto z jabłkami i cynamonem. Doskonale pasuje do kawy, sprawdzi się też w roli deseru.

Co dodać do ciasta z jabłkami, by było zdrowsze?

Zawsze cenię w ciastach to, gdy oprócz cukru i tłuszczu zawierają jeszcze jakieś wartościowe składniki. W przypadku ciasta z jabłkami są to oczywiście owoce. Jednak wartość odżywczą tego wypieku można dodatkowo zwiększyć w bardzo prosty sposób. Wystarczy część mąki pszennej zastąpić mąką pełnoziarnistą, orkiszową czy płatkami owsianymi.

Jak zrobić szybkie ciasto z jabłkami i cynamonem?

Lubię takie ciasta, jak to z jabłkami i cynamonem. A to dlatego, że robi się je raz-dwa przy pomocy miksera. Najpierw należy ubić jajka z cukrem, a potem kolejno dodawać pozostałe składniki. Przelane do formy ciasto trzeba tylko obłożyć kawałkami jabłek i już można je wstawiać do piekarnika. Temu ciastu wystarczy 45-50 minut pieczenia.

Przepis: Szybkie ciasto z jabłkami

Szybkie, aromatyczne ciasto z jabłkami i cynamonem

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
15
Liczba kalorii
170 w każdej porcji

Składniki

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 jajka
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • 3 winne jabłka
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania

  1. Ubijanie masyPiekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Jabłka obierz, pokrój w cząstki, skrop sokiem z cytryny. Jajka zmiksuj do białości, dodaj cukier i zmiksuj je na puszystą masę. Dodaj olej i mleko, krótko zmiksuj na niskich obrotach.
  2. Łączenie składnikówDo drugiej miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól. Dodaj płatki owsiane i całość wymieszaj. Suche składniki dodaj do mokrych, krótko wymieszaj.
  3. Pieczenie ciastaŚredniej wielkości formę wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej ciasto, na wierzchu ułóż kawałki jabłek. Ciasto piecz ok. 50 minut. Po wyjęciu z piekarnika przestudź, oprósz cukrem pudrem.

Wskazówka: Zamiast układać jabłka na wierzchu ciasta, pokrojone na kawałki owoce można wymieszać z ciastem. Wcześniej warto je obtoczyć w mące, by nie opadły na dno.

Jakie przyprawy pasują do ciasta z jabłkami?

Do ciasta z jabłkami doskonale pasuje cynamon. Jednak nie jest to jedyna przyprawa, którą można wzbogacić jabłkowy placek. Tu dobrze też sprawdzą się inne przyprawy korzenne, np. goździki, anyż gwiazdkowy czy kardamon. Przyprawy najlepiej jest zemleć tuż przed dodaniem do ciasta, dzięki czemu będą miały wyjątkowo silny aromat.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...