Pasta z tuńczyka jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa. Znam najlepszy przepis na to smarowidło

Dodano:
Pasta z tuńczyka Źródło: Shutterstock / Arkadiusz Fajer
Zamiast plasterków wędliny, połóżcie na kromkach pieczywa tę pyszną pastę. Robi się ją szybko, a dzięki głównemu składnikowi jest też zdrowa. Przygotujcie od razu więcej tego smarowidła, bo kanapki z nim znikają z talerzy w mgnieniu oka.

Pasta to smaczny i oryginalny dodatek do pieczywa. Takie smarowidło można zrobić z różnych składników, a niektóre z nich są bardzo zdrowe. Tak, jak na przykład tuńczyk, który oprócz tego, że doskonale smakuje, dostarcza nam też wartościowych składników. Dziś mam dla was doskonały przepis na pastę z tej pysznej ryby.

Wartość odżywcza tuńczyka

Tuńczyk to tłusta ryba morska, która odznacza się wysoką wartością odżywczą. Dostarcza doskonałej jakości, pełnowartościowego i łatwostrawnego białka, a więc cennego składnika budulcowego. Stanowi też źródło zdrowych tłuszczów. Przede wszystkim kwasów tłuszczowych omega-3, które są cenne dla naszego serca i mózgu. W rybie tej znajdziemy też witaminę D, która wzmacnia kości i zwiększa naszą odporność, witaminy z grupy B korzystne dla układu nerwowego i tempa naszego metabolizmu, a także selen – silny przeciwutleniacz, fosfor – dbający o zdrowe kości oraz potas – regulujący ciśnienie krwi i pracę serca.

Jak zrobić pastę z tuńczyka z dodatkiem pora?

Pastę z tuńczyka można zrobić na wiele sposobów. Moją ulubioną jest wersja z dodatkiem ugotowanego na twardo jajka oraz posiekanego pora. To smarowidło jest wyraziste i pełne smaku, zachwyca też przyjemną konsystencją.

Przepis: Pasta z tuńczyka z porem

Pasta z tuńczyka z puszki, gotowanych jaj i pora

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
110 w każdej porcji

Składniki

  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 2 jajka
  • 3 cm pora (jasna część)
  • koperek
  • 1-2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówJajka ugotuj na twardo, wystudź, obierz, pokrój w drobną kostkę. Por przekrój wzdłuż na połowę, drobno posiekaj. Umieść go na sicie, przelej wrzątkiem, dokładnie odsącz. Koperek opłucz, posiekaj.
  2. Łączenie składnikówTuńczyka osącz z zalewy, rozdrobnij widelcem. Dodaj do niego pokrojone jajka, por i koperek. Wymieszaj, połącz z majonezem, dopraw do smaku solą i pieprzem.

Jakie inne dodatki pasują do pasty z tuńczyka?

Smak pasty z tuńczyka można też podkreślić innymi dodatkami. Tu dobrze sprawdzą się: kiszony ogórek, cebula, szczypiorek, czosnek czy koperek. W celu połączenia składników można dodać majonez, śmietanę albo jogurt naturalny. Smak tego dodatku do pieczywa odmieni też dodatek musztardy czy soku z cytryny.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...