To ekspresowe tiramisu nie tuczy, a smakuje obłędnie. Przepis jest banalnie prosty
Bez jajek, bez serka mascarpone, bez dosypywania cukru i bez alkoholu. Ten deser inspirowany tradycyjnym, włoskim tiramisu to ukłon w stronę tych, którzy nie chcą rezygnować ze słodkości, ale jednak chcą ograniczyć liczbę kalorii w diecie. To tiramisu nie zawiera ani jajek, ani śmietanki czy mascarpone. Sekretem jest jeden dodatek.
Jak zrobić fit tiramisu?
Nie powiemy, że ten deser można jeść bezkarnie w dowolnych ilościach. Jednak zdecydowanie jest to lżejsza wersja kultowego deseru. Tradycyjne tiramisu to prawdziwa kaloryczna bomba. Wersja, którą proponujemy, oparta jest na bazie skyru, czyli jogurtu islandzkiego. Proponujemy, aby wybrać skyr waniliowy, jednak warto mieć na uwadze, że taka wersja zawiera dodatek cukru. Jeśli chcesz ograniczyć go do minimum, wybierz skyr naturalny i dodaj do niego nieco ekstraktu waniliowego.
W dietetycznej wersji rezygnujemy też z dodatku alkoholu, a biszkopty są nasączane samą kawą. W tradycyjnym deserze biszkopty nasącza się kawą oraz likierem amaretto. Jeśli zależy ci na charakterystycznym migdałowym posmaku, dodaj do kawy nieco ekstraktu migdałowego. Bezalkoholowa wersja ma jeszcze jedną zaletę: mogą się nią zajadać także dzieci. Jak przy tradycyjnym tiramisu dobrze jest, aby deser dobrze schłodził się w lodówce. Najlepiej jeśli postoi tak co najmniej kilka godzin.
Przepis: Fit tiramisu
Słynny deser w odchudzonej wersji.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 240 w każdej porcji
Składniki
- 18 podłużnych biszkoptów
- 1 filiżanka mocnej kawy
- 300 g skyru waniliowego
- 2 łyżeczki kakao
Sposób przygotowania
- Szykowanie deseruSkyr podziel na trzy części. Biszkopty maczaj w kawie i układaj deser warstwami: biszkopty, skyr, biszkopty, skyr, biszkopty, skyr.
- Chłodzenie deseruWstaw deser na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem oprósz kakao.
Inne pomysły na fit tiramisu
Fit tiramisu, tak jak deser tradycyjny, można podać na różne sposoby. Warstwy biszkoptów przekładane kremem to jedna z wersji. Można taki deser przygotować również w pucharkach.
Na bazie biszkoptów i skyru można także przygotować desery z dodatkiem owoców, tak samo jak robi się tiramisu z malinami, ale też np. zielone tiramisu z dodatkiem matchy.