Wzięłam gotowe ciasto i szybko upiekłam pyszne ciasto. Prosty patent na ten deser znalazłam w internecie
Ostatnio z ciekawości kupiłam ciasto filo. Nie używałam go wcześniej i tylko słyszałam, że po upieczeniu jest przyjemnie chrupiące. Z pomocą prostego przepisu na crinkle cake zrobiłam z niego deser, który okazał się być hitem w moim domu. Upieczenie tego ciasta nie zajęło mi wiele czasu, a smakołyk tak spodobał się moim bliskim, że teraz non-stop pytają, kiedy znów go przygotuję. Pewnie nie będą czekać długo, bo mam już kilka pomysłów na urozmaicenia.
Jak zrobić szybki deser z ciasta filo i prostych składników?
Pyszny deser z ciasta filo zrobisz raz-dwa. Musisz tylko wziąć płaty gotowego ciasta, złożyć je w coś na kształt harmonijki i po włożeniu do formy zalać masą przygotowaną z kilku tanich składników. Po zapieczeniu w piekarniku będzie smakowało wyśmienicie.
Przepis: Crinkle cake
Kultowy deser z ciasta filo, który zrobisz z kilku prostych składników.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 50 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 204 w każdej porcji
Składniki
Na ciasto:
- 300 g mrożonego ciasta filo
- 150 g masła
Na krem:
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 180 g cukru
- 90 ml śmietanki 30%
- 100 ml mleka
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
Sposób przygotowania
- Uszykowanie ciasta filoCiasto filo rozmroź. Złóż jego arkusze w harmonijkę i umieść je w wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Podpiecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 10 minut, a następnie polej stopionym masłem i zapiekaj przez kolejne 10 minut.
- Robienie kremu do szybkiego ciastaDo dużej miski wbij jajko. Dodaj do niego cukier wanilinowy, żółtka, śmietankę oraz mleko. Wymieszaj.
- Pieczenie crinkle cakeMasą zalej zapieczone z masłem ciasto filo i kontynuuj pieczenie w 180 stopniach Celsjusza przez 30 minut. Deser będzie gotowy, gdy stanie się złocistobrązowy.
Jak podawać crinkle cake?
Do tego prostego deseru z ciasta filo pasuje wiele dodatków. Moje dzieci szczególnie upodobały sobie słodki jogurt z owocami jagodowymi. Po prostu wymieszałam im borówki z jogurtem naturalnym oraz miodem. Mąż, który za tym owocem nie przejada, zjadł przysmak z duszonymi jabłkami przyrządzonymi jak do szarlotki. Oba warianty smakowały fanatycznie.
Inne warianty szybkiego deseru z ciastem filo
Niektórzy crinkle cake zapiekają z dodatkami. Na mniej więcej 10 minut przed końcem przyrządzania deseru dorzuć np. owoce jagodowe, powidła śliwkowe, pieczoną dynię lub rodzynki, a będzie smakowało fantastycznie. Możesz też posypać deser posiekanymi orzechami włoskimi lub laskowymi, połączonymi z syropem klonowym lub miodem albo posmarować chrupkie ciasto porcją serka mascarpone lub ricotty, połączonego z sokiem z cytryny i cukrem pudrem. Decydując się na jedno z takich urozmaiceń, zmniejsz ilość cukru dodanego do kremu ze śmietanki, mleka i jajek, by deser nie był przytłaczający.