Ten owocowy deser fenomenalnie smakuje i łagodzi ból gardła. Robię go bez dodatku cukru

Dodano:
Domowy kisiel Źródło: Shutterstock / Justyna Troc
Gdy byłem mały i bolało mnie gardło lub męczył suchy kaszel, mama gotowała mi owocowy kisiel, który szybko łagodził nieprzyjemne dolegliwości, powlekając podrażnioną śluzówkę ochronną warstwą. Poznaj ten genialny przepis.

Domowy kisiel różni się smakiem i konsystencją od kisielu z torebki, a jego przygotowanie jest banalnie proste. Potrzebne składniki na pewno masz w swojej kuchni. Zapraszam po przepis na domowy kisiel o smaku jabłkowo-pomarańczowym z nutą aromatycznych przypraw.

Jak zrobić domowy kisiel?

Domowy kisiel robię z soku owocowego z wyciskarki wolnoobrotowej, pokrojonych owoców oraz mąki ziemniaczanej, dzięki której owocowy deser zyskuje gęstą konsystencję. Ilość mąki ziemniaczanej możesz zmniejszyć, miksując podgotowane lub świeże owoce. Pod przepisem znajdziesz również wskazówki, dzięki którym przygotujesz domowy kisiel bez dodatku mąki ziemniaczanej.

Jabłkowo-pomarańczowy kisiel z dodatkiem przypraw korzennych i korzenia imbiru przyjemnie rozgrzewa organizm w chłodne dni oraz doskonale sprawdza się jako wsparcie leczenia sezonowych infekcji wirusowych.

Pyszny kisiel zrobisz również ze świeżych owoców np. malin, truskawek, porzeczek, gruszek, winogron, moreli, śliwek i wody, gęstego musu owocowego i gotowego kompotu ze słoika. Do kisielu możesz dodać cukier oraz miód. Miód polecam dodać, gdy kisiel ostygnie, dzięki czemu nie utraci swoich prozdrowotnych właściwości.

Przepis: Jabłkowo-pomarańczowy kisiel

Domowy kisiel nie ma sobie równych.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 500 ml soku jabłkowego
  • 2 duże jabłka o słodkim smaku i miękkim miąższu
  • 2 duże pomarańcze
  • 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 cm kawałek korzenia imbiru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówJabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w małą kostkę, poszatkuj na mandolinie lub zetrzyj na tarce. Pomarańcze wyszoruj miękką szczoteczką i sparz wrzątkiem. Wyciśnij sok z 1 i 1/2 pomarańczy, a pozostałą połówkę pokrój na plastry o grubości około 5 mm. Imbir obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Możesz pominąć ten składnik lub zastąpić świeży imbir imbirem mielonym.
  2. Gotowanie jabłekJabłka przełóż do niewielkiego rondelka i zalej sokiem. Dodaj mielone goździki (opcjonalnie), doprowadź do wrzenia i gotuj 3-4 minuty lub dłużej, jeżeli chcesz, żeby jabłka były całkiem miękkie.
  3. Łączenie składnikówDo soku pomarańczowego dodaj imbir oraz mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj. Do delikatnie gotujących się jabłek wlej, cały czas mieszając, sok pomarańczowy z imbirem i mąką ziemniaczaną. Gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż kisiel zgęstnieje.
  4. Przekładanie do filiżanekWypełnij filiżanki gorącym kisielem i zanurz w nim plasterki pomarańczy. Posyp wierzch deseru cynamonem.

Domowy kisiel podawaj na ciepło lub na zimno. Możesz udekorować deser przed podaniem listkami mięty lub melisy.

Jak zrobić kisiel bez mąki ziemniaczanej?

Mąkę ziemniaczaną możesz zastąpić siemieniem lnianym. Kisiel z dodatkiem siemienia lnianego ma dodatkowe właściwości prozdrowotne – nie tylko powleka śluzówkę gardła i przełyku ochronną warstwą, ale także łagodzi objawy zgagi i stanowi cenne źródło błonnika pokarmowego.

Żeby zagęścić kisiel z powyższego przepisu bez użycia mąki ziemniaczanej, wlej do garnka sok jabłkowy, dodaj jabłka, mielone goździki i 5 łyżek siemienia lnianego. Gotuj na małym ogniu, aż kisiel zgęstnieje. Na koniec dodaj imbir oraz sok pomarańczowy i wymieszaj.

Możesz również zrezygnować z użycia soku jabłkowego oraz ugotować siemię lniane w wodzie (500 ml) i gdy powstanie gęsty kisiel, przecedzić go przez sitko oraz dodać 4 średnie jabłka (starte na tarce), sok pomarańczowy, imbir i mielone goździki. Jeżeli nie masz nasion lnu, to możesz użyć mielonego siemienia lnianego. Początkowo kisiel z siemieniem lnianym nie będzie bardzo zawiesisty, ale zgęstnieje w czasie stygnięcia.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...