Uwielbiam to ciasto z aksamitnym kremem. Mam na nie jednak o wiele szybszy sposób

Dodano:
Ciasto kremówka Źródło: Shutterstock / Jus_Ol
Kremówka to pyszne ciasto z kremem i bitą śmietaną. Te dwie delikatne masy ukryte są między blatami chrupiącego ciasta francuskiego i całość dosłownie rozpływa się w ustach. Ja robię to ciasto o wiele szybciej i obywa się bez pieczenia.

Kremówka to bogatsza wersja napoleonki. W kremówce oprócz kremu budyniowego pojawia się bowiem warstwa bitej śmietany. Dodaje ona lekkości całemu deserowi i sprawia, że dosłownie rozpływa się w ustach. W deserze tym używa się blatów ciasta francuskiego, które przekłada się dwoma kremami. Niby nie ma przy tym dużo pracy, ale ja często robię jeszcze łatwiejszą i szybszą kremówkę. Bez pieczenia.

Z czego zrobić blaty do kremówki?

Blaty do ciasta kremówka zwykle robi się z ciasta francuskiego. Piecze się je pod obciążeniem, by zbytnio nie wyrosły i pozostały płaskie. Jeśli jednak chcecie przygotować szybszą wersję tego ciasta, możecie sięgnąć po ciastka. Mogą to być herbatniki, ja jednak wybieram zwykle krakersy. To dlatego, że są bardziej kruche i delikatne. Nie przeszkadza mi nawet odrobina soli na ciastkach, bo doskonale przełamuje ona słodycz kremów.

Jak zrobić ciasto kremówkę bez pieczenia?

Ciasto kremówka bez pieczenia robi się szybko i prosto. Najwięcej czasu zajmuje ugotowanie budyniu, jego schłodzenie i przyrządzenie na jego bazie kremu. A to jak wiecie, nie jest zbyt pracochłonne.

Przepis: Ciasto kremówka bez pieczenia

Ciasto kremówka bez pieczenia z dodatkiem krakersów

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
25 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
20
Liczba kalorii
265 w każdej porcji

Składniki

Na krem budyniowy:

  • 2 szklanki mleka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 150 g masła

Dodatkowo:

  • 400 g krakersów
  • 400 ml śmietanki 30% lub 36%
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie kremówW garnku zagotuj 1,5 szklanki mleka z cukrem i cukrem waniliowym. W pozostałej 1/2 szklanki mleka rozmieszaj mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz żółtka. Masę wlej do gorącego mleka, dokładnie wymieszaj. Gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając, by budyń się nie przypalił, lecz zgęstniał. Budyń wystudź. Miękkie masło zmiksuj, dodawaj do niego łyżkami zimny budyń i cały czas miksuj, by powstał gładki krem. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem.
  2. Układanie warstwNa dnie prostokątnej formy ułóż warstwę krakersów, tak aby zakryły całą powierzchnię. Wyłóż krem budyniowy, równomiernie go rozprowadź. Na wierzchu połóż bitą śmietanę. Przykryj ją warstwą krakersów. Deser owiń folią spożywczą, włóż na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.

Co można dodać do kremówki?

Ciasto kremówka bez pieczenia można nieco urozmaicić, wzbogacając je pysznymi dodatkami. Jedną z takich opcji są owoce. Najlepiej jeśli są delikatne, by nie zakłócały delikatnej struktury kremu. Można więc między dwoma kremami położyć maliny świeże lub mrożone, ewentualnie kawałki brzoskwiń z puszki lub świeżych truskawek. Ciekawą wersję ciasta przygotuje się polewając krem budyniowy esami-floresami z masy kajmakowej. Wierzch deseru zamiast posypywać cukrem pudrem, można ozdobnie polać polewą czekoladową.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...